Foça Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Komisyonu tarafından gerçekleştirilen dört aylık Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) eğitimini tamamlayan kadın kursiyerler sertifikalarını düzenlenen törenle aldı.
Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde yapılan tören, Foça Belediyesi Tiyatro grubu kadın sorunun işleyen kısa bir tiyatro gösterimi ve kursiyerlerin şiir dinletisi ile başladı.
Töreni açılış konuşmasını yapan Foça Belediye Meclis Üyesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Mukaddes Yarba, KİHEP’in Türkiye ve dünyadaki en yaygın, sürdürülebilir ve kapsamlı insan hakları eğitim programlarından biri olarak devam ettiğini ve 2004 yılında İşkence Mağdurları Merkezi tarafından dünyada insan hakları konusunda kullanılan en iyi taktiklerden biri olarak seçildiğini söyledi.
Türkiye’de giderek daha bir anlam kazanan KİHEP eğitimini kendisinin de tamamladığını söyleyen Yarba, “Günümüzde cinsiyetler arası eşitsizlik, ekonomik ve siyasi hayata katılımdan, eğitime erişime kadar birçok alanda etkili oluyor. Toplumun yarısını oluşturan kadınlar, toplumsal hayatta ve karar alma mekanizmalarında yer almıyor. Oysa toplumsal cinsiyet eşitliği ülkenin kalkınması, insani gelişmenin sağlanması, adil toplumların oluşması için çok değerli” dedi.
‘BİLDİĞİMİZ ŞEYLERİN YANLIŞ OLDUĞUNU ÖĞRENDİK’
KİHEP eğitimini tamamlayan Özlem Temizel, “Eğitimin sonunda bildiğimiz şeylerin yanlış olduğunu, doğrularını öğrendik. Dolayısıyla bu programa katılan herkes programdan ayrıldığı zaman başka bir kadına nasıl yardım edeceğini öğrenerek çıkacak. Aktif hayatta bunu kullanmak için kendinde öz güveni bulacak. Bu eğitime kadınların mutlaka katılması sağlanmalı, birlik olmayı ve farkındalıkla çıkmalarını istiyorum” dedi.
Dilek Aydın ise, “KİHEP projesine katılmadan önce kendi çok bilgili zannediyordum. Eğitim içerisinde kadın haklarını, insan hakları eğitimini aldım. Değişen kanunlar karşısındaki bilgisizliğimi anladım. Eğitim boyunca etkileşimle birçok yeniliği hayatıma kattım. Eğitimin sonunda yoluma devam edeceğim. Bu eğitimi sadece kadınlar değil herkes almalı” diye konuştu.
‘CİNSİYETİ NE OLURSA OLSUN HERKES EŞİTTİR’
Eğitimde cinsiyet eşitliğinin ne anlama geldiğini öğrendiğini söyleyen Deniz Başkurt, “Bu ülke de hatta dünyada yaşayan cinsiyeti ne olursa olsun herkes eşittir. Herkesin insani hakları vardır. Bu projeye LBGTİ’ler, kadınlar ve erkekler de dahildir. Hepimizin hakları var” dedi.
Uzun yıllardır kadın hareketi içinde olduğunu belirten Cemile Bulut da “KİHEP eğitimi boyunca da bilincim daha da ileri bir hal aldı. Sadece kadın kimliği üzerinden değil LGBT+QIA üzerinden konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Son dönem sistemin ve iktidarın hedef aldığı cinsel yönelimlerden bir tanesi, dolaysıyla kadın kimliği ve KİHEP bunların hepsini kapsıyor. Bu tür eğitimlere kadın birey olsun, LGBT+QIA birey olsun, erkek birey olsun mutlaka bu eğitime katılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘BİZ KADINLAR OLARAK ÇOK GÜÇLÜYÜZ’
Mürvet Tunç ise bu programda bildiklerimi detaylarıyla öğrendiğini dile getirdi. Tunç, “İstanbul Sözleşmesi’ni yok etmeye çalışıyorlar. Aslında İstanbul Sözleşmesi sadece kadınlar için değil tüm halk için çok önemli. Kazanılmış haklarımızı her geçen gün kaybediyoruz. Cinsel tercihi eğilimi ne olursa olsun herkesin bu eğitimleri alması gerekir diye düşünüyorum. Fakat özellikle kadınların katımlını önemsiyorum. Bir kadın eğitilirse bir toplum eğitilir” diye konuştu.
Senay Feyzioğlu da “KİHEP projesi öncesine katılmadan önce de araştırmalar yapıyordum. Yurtdışında yaşadığım dönem uluslararası alanda kadın haklarını görme şansım oldu. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasından çok üzülüyorum. Sadece kadınların değil herkesin ayağa kalkması lazım. Alman hükümeti bu sene İstanbul Sözleşmesi’ni imzalarken adında İstanbul olan bir sözleşmeden çıkmamızı kabul edemiyorum. Biz kadınlar olarak çok güçlüyüz, bizim yapamayacağımız hiçbir şey yok, yeter ki isteyelim, biz başarırız” dedi.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
Bursa’dan kadın işçiler yeni asgari ücrete tepkili...
Bursa’nın çeşitli fabrikalarında çalışan kadın işçilerle yeni asgari ücrete dair yaptığımız görüşmel...
Depremzede anne: Çocuklarıma bozuk yemek yedirmek...
Hatay Samandağ’da depremzede Gül B. sıcak havalarla birlikte kaldıkları çadırda yiyeceklerinin bozul...
TMMOB İKK Kadın Komisyonu: Mücella ve tüm tutsakla...
Mücella Yapıcı’nın tedavi hakkının engellenmesine tepki gösteren TMMOB İstanbul İKK Kadın Komisyonu...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.