Çanakkale’de 1 öğün ücretsiz yemek için toplanan imzalar İl Milli Eğitim Müdürlüğüne iletti
#1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek kampanyası için aylardır imza toplayan Çanakkele’deki örgütler topladıkları imzaları yaptıkları açıklamayla İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etti.

Çanakkale’de #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek kampanyası için imza toplayan kadın örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve sendikalar topladıkları imzaları İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim ederken Müdürlük önünde açıklama yaptı. Açıklamaya CHP Yoksulluk ve Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo da katıldı. Kurumlar adına açıklamayı yapan Meltem Gürses, “Çocukların eğitimden kopmaması, sağlıkları için okullarda ayrım yapılmadan her çocuğa bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi şart. Aylardır okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkı için mücadele eden, yüz binlerce imza toplayan, toplamaya devam edenler olarak, bu hakkın gereği yerine getirilene kadar da mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Açıklama şöyle:

‘KAPI KAPI KAMPANYAMIZI ANLATTIK, BİNLERCE İMZA TOPLADIK’

“Bu ülkede çocuklar okula aç gidiyor! Aileler çocuklarının beslenme çantasına bir kuru ekmekten başka bir şey koyamaz halde! Öğretmenler derslerde açlıktan bayılan, hastalanan çocuklar olduğunu anlatıyor! Uzmanlar yetersiz beslenme yüzünden milyonlarca çocuğun sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu bilimsel çalışmalarla ortaya seriyor.

Aylardır ülkenin dört bir yanında “Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkıdır” diyerek sokak sokak, okul okul bir kampanya yürütüyoruz. Binlerce imza topladık, eylemler etkinlikler yaptık. Okullarda öğrencilere devlet eliyle sağlıklı yemek verilmesi talebi halkın geniş kesimleri tarafından sahiplenildi. Konuyu gündem etmeyen gazete, televizyon kalmadı. Muhalefet milletvekilleri soru önergeleriyle, kanun teklifleriyle talebimizi mecliste gündeme getirdi. Ve bu önergeler AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Soruyoruz; çocukların açlığından daha önemli ne olabilir? Soruyoruz; devlet çocukların sağlığını güvence altına almayacak da ne yapacak?

‘OKUL ÖNCESİ YETMEZ EĞİTİMİN TÜM KADEMELERİNE UYGULANSIN’

Pek çok kentte belediyelerin genel meclislerinde gündeme getirildi talebimiz. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, vergilerimizle oluşturulan bütçenin kime nasıl dağıtılacağının konuşulduğu Plan ve Bütçe Komisyonunda talebimizi dile getiren muhalefet vekillerine “Abartıyorsunuz, aç çocuk yok” diyebildi AKP’li ve MHP’li vekiller.

Kampanyayı ülke genelinde ısrarla devam ettirmemizin sonucunda, aralık ayında Milli Eğitim Bakanı ana sınıfına giden çocuklara ücretsiz okul yemeği verileceğini, taşımalı eğitimin uygulandığı okullarda da yemekten yararlanacak çocuk sayısının arttırılacağını açıkladı. Bütçe görüşmeleri sırasında ret oyu kullananlar halkın bu talebe sahip çıkması karşısında geri adım atmak zorunda kaldılar. Ancak bu yetmez. Biz eğitimin bütün kademelerinde ayrımsız ve eşit olarak bütün çocuklara okul yemeğinin devlet tarafından sağlanmasını istiyoruz.

Yine bu konuda en çok karşımıza çıkan söylemlerden birisi olan “İhtiyaç sahibi çocuklara verilmesi” yaklaşımını kabul etmiyoruz. Okul yemeği ihtiyaç sahipliği üzerinden değil bir hak olarak çocuklara sağlanmalıdır.

Asgari ücretin açlık sınırının çok altında kaldığı, kiraların fahiş düzeye ulaştığı, en temel tüketim maddelerine, elektriğe, doğalgaza gün aşırı zam geldiği ülkede çocukların sağlığı, gelişimi, eğitime katılımı devlet tarafından tamamen ailelerin sırtına bırakılmış durumda.

‘MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Bir kez daha söylüyoruz. Çocukların gelişiminden, sağlıklarından, sağlıklı beslenmeye ulaşmalarından devlet doğrudan sorumlu. Çocukların eğitimden kopmaması, sağlıkları için okullarda ayrım yapılmadan her çocuğa bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi şart. Ve biliyoruz ki çocuklar için kaynak da var imkan da!

Bizim alın terimizle, vergilerimizle oluşturulan bütçenin zenginleri daha zengin etmek için değil, savaş için, holdingleri kurtarmak için, birilerinin bekasını sağlama almak için değil insanca bir yaşamı, güzel bir geleceği hak eden milyonlarca çocuk için kullanılmasını istiyoruz. Kaynakların ve imkanların en temel haklarımız için kullanılmasını talep ediyoruz!

Hatırlatıyoruz, hiçbir hak, çocukların geleceğini ilgilendiren hiçbir konu seçimlere havale edilemez. Anayasal güvence altında hakların gereğinin yerine getirilmesi seçim vaadi yapılamaz.

Aylardır okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkı için mücadele eden, yüz binlerce imza toplayan, toplamaya devam edenler olarak, bu hakkın gereği yerine getirilene kadar da mücadele etmeye devam edecek olan bizler bir kere daha söylüyoruz.

Milyonlarca çocuğun geleceği için Meclise çağrımızdır, gereğini yapın, okullarda çocuklara ücretsiz ve sağlıklı yemek için gerekli düzenlemeyi yapın!

Tüm halka, emek ve demokrasi güçlerine, kadınlara, gençlere de çağrımızdır,

Haklarımızı birlikte kazanacağız, bu talebi hep birlikte yükseltmeye devam edelim, mücadeleyi büyütelim!”

AÇIKLAMAYI YAPAN KURUMLAR
Çanakkale Eğitim-Sen Şubesi
DİSK Emekli Sen
Tüm Emekliler Sendikası
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği
Çanakkale Ekmek ve Gül Topluluğu
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği
Kepez Özgür Kadın Dayanışma
Çanakkale Feminist Dayanışma
Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Çanakkale Şubesi
Büro Emekçileri Sendikası Çanakkale Şubesi
İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül 

İlgili haberler
Çanakkale’de bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek t...

Ekmek ve Gül Grubu olarak okullarda her çocuğa ücretsiz yemek sağlanması için çalışma başlattık. Baş...

Çanakkale’de ‘Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek’ içi...

Çanakkale'de '1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek' kampanyası büyüyor. Kampanyaya dair çalışma yürüten ku...

Çanakkale’den kadınlar: Çocukların beslenme çantal...

Çanakkale Ekmek ve Gül Grubu çağrısıyla bir araya gelen kitle örgütleri çocuklara okullarda bir öğün...

Çanakkale’de ‘Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıkl...

Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek hakkı için yürüttüğümüz kampanya il il büyüyor. Çalışman...

Bütçeden hakkımız olanı istiyoruz| Okullarda #1Öğü...

Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi için çalışma yürütülen kadınlar, demokratik...

Başiskele Belediye Başkanına göre #1ÖğünÜcretsizSa...

Okullarda 1 Öğün ücretsiz sağlıklı yemek kampanyası önerisi bu kez de Başiskele Belediye Meclisinde...