Bölge illerinde şiddet, yoksulluk daha ağır; mücadele hedefte!
25 Kasım’a çağrı yapan EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Dicle Amed Kadın Platformundan Gulan Önkol ve Dersim Kadın Platformundan Fatoş Argın Taşkale tüm kadınların mücadeleye çağırdı.

Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü. Ülkenin dört bir yanında kadınlar yoksulluğa, savaşa, sömürüye ve şiddete karşı taleplerini haykıracak. Kadınlar her geçen gün şiddete ve sömürüye daha açık hale gelirken, iktidar yarattıkları karşısında tüm mekanizmalarıyla temel haklara dönük saldırıların dozunu artıyor. Kürt kentlerinde ise bu doz daha ağır koşullarda hissediliyor. Bölgede kadınların hangi koşullarda 25 Kasım’a gittiğini ve taleplerini Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Dicle Amed Kadın Platformundan Gulan Önkol ve Dersim Kadın Platformundan Fatoş Argın Taşkale ile konuştuk.

Bölgede kadın yoksulluğunun, güvencesizlik ve kayıt dışı çalışmanın ülke geneline göre çok daha yüksek olduğunu söyleyen EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, son yıllarda iktidarın bölgede “Kadın istihdamını artırma ve kadınları destekleme” adı altında özellikle tekstil ve iletişim iş kollarında sermayeye büyük teşvikler yağdırdığını söyledi.

‘KADIN YOKSULLUĞU AĞIR BİR ŞİDDET OLARAK HÜKÜM SÜRÜYOR’

Karaca, “Bölgenin Çinleştirilmesinin dayanağı olarak kadınların eşitsiz konumunu kullanmak isteyen patronlar, korkunç koşullarda, denetimsiz ve büyük hak gasplarıyla bölgede servetine servet katıyor. Kadınların payına ise uzun çalışma saatleri, düşük ücretler, iş yerinde sağlıksız koşullar düşüyor. Geçtiğimiz günlerde Malatya’da BİRTEK-SEN üyesi iki kadın işçinin ailelerinin emniyete çağırılarak tehdit edilmesi, bu koşullara karşı başkaldıran kadınlara yönelik gözdağının cinsiyetçi niteliğini de gösterdi. Kadın yoksulluğu, ağır bir şiddet olarak bölgede hüküm sürüyor” dedi.


‘KÜRT İLLERİNDE İKİ KAT FAZLA TEHDİT’

Kadına yönelik şiddete karşı belediyeler ve kadın kurumları eliyle kurulan danışma ve dayanışma merkezlerinin kayyum politikalarıyla ortadan kaldırılmasını hatırlatan Karaca, bunun sonucunda kadınlar desteksiz kaldığına dikkat çekti. Karaca, kadınların şiddete karşı en temel korunma haklarının da Kürt illerinde iki kat daha fazla tehdit altında olduğunun göstergesi olduğunu belirtti.

Bölgede kolluk güçlerinin özellikle genç kadınları hedef alarak yürüttüğü sistematik baskı ve şiddetin cezasızlık politikasıyla desteklendiğini ekleyen Karaca şöyle konuştu: “Bu baskılara ve şiddete karşı mücadele eden kadınların da özel olarak hedefe konduğu, gözaltılar ve tutuklamalarla kadın mücadelesinin sesinin de bastırılmak istendiğini biliyoruz.”

‘TARİKAT VE CEMAATLERLE KADINLAR ÖZEL HEDEF HALİNE GELDİ’

Karaca, tarikat ve cemaatlerin önünün açıldığı, iktidarın kendi bekası için ittifak kurduğu en gerici güçlerin Kürt illerinde cirit atması için devletin tüm olanaklarının önlerine serildiği bugünkü koşullarda kadınların özel hedef haline geldiğine dikkat çekti.

‘DEPREM BÖLGESİNDE TÜM YÜK KADINLARIN OMZUNDA’

Göçmen ve mülteci kadınların ise tüm bu sorunlar yumağı içinde daha da görünmezleştiğini söyleyen Karaca, deprem bölgesinde tüm yükün kadınların omzunda olduğunu söyledi. Karaca, “Ayrışma, kutuplaştırma ve nefret söylemi bizzat iktidar politikaları yüzünden derinleşerek, göçmen ve mülteci kadınlar daha fazla şiddetin hedefi haline geliyor. Deprem bölgesinde ise devlet tarafından yapayalnız bırakılan kadınların tek dayanağı depremin hemen ardından kurulan kız kardeşlik köprüleri ve kadın dayanışmasının verdiği güç” dedi.

KADINLARA ÇAĞRI: MÜCADELE SÜRÜYOR

Tek adam iktidarının şiddet dolu yüzü Kürt illerinde iki kat ağır bir eziyet olarak yaşandığına dikkat çeken Karaca, kadınları haklarına ve hayatlarına sahip çıkmak için mücadele araçlarını daha fazla geliştirme, yan yana gelmeye çağırarak, “Mücadelenin evlere, mahallelere, sokaklara, iş yerlerine uzanması, 25 Kasım’ın bunun adımlarını atmak için vesile olmasını sağlamak adına çalışıyoruz “dedi.

‘KADIN ÖRGÜTLÜLÜĞÜ VE ÇALIŞMALARI TEHDİT OLARAK GÖRÜLMEKTE’
Dicle Amed Kadın Platformu adına konuşan Gulan Önkol ise bu yıl 25 Kasım’ı kadın kazanımlarını koruma, özgürlük için mücadele etme faşist ve tek düze sistem karşısında direnen kadınlarla karşıladıklarını söyledi. Kadınların her alanda şiddete maruz kaldığına ve son birkaç yıldır ekonomik krizden en çok kadınların etkilendiğine dikkat çeken Önkol, “Erkek egemen sistem üzerinden özel savaş politikaları uygulanmakta bu kapsamda kadınların özgürlük ve tüm hak arayışları içerisinde siyasete, demokrasi mücadelelerine, barış söylemlerine müdahale etmekte ve iktidar tarafından kadın örgütlülüğü ve çalışmaları tehdit olarak görülmektedir” dedi.
Önkol, siyasi baskıların yanı sıra, kadınların, çocukların ve gençlerin hedef alınarak fuhuş, madde bağımlılığı gibi diğer etmenlerle bunların bölgede özel olarak bir artış gösterdiğini belirtti.

KAZANIMLARI İNŞA ETMEYE DEVAM ÇAĞRISI
Tüm bunlar karşısında varlığımız, bedenimiz ve fikirlerimiz üzerindeki baskıları kabul etmeyerek haklarımızdan, kazanımlarımızdan, özgürlüklerimizden vazgeçmiyoruz diye Önkol şu çağrıda bulundu: “Engellemelere rağmen bugün Dünya Kavşağı’nda olacağız. Kadınları meydanlarda sesini çoğaltmaya, kadının rengini her alanda göstermeye çağırıyoruz. Haklı ve özgürlükçü çalışmalarımızla örgütlenerek ilmek ilmek kazanımlarımızı inşa etmeye devam edeceğiz.”

‘ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLSÜN, GÜLİSTAN DOKU BULUNSUN’
Dersim Kadın Platformu adına konuşan Fatoş Argın Taşkale ise ülkedeki ekonomik belirsizliğin her yerde olduğu Dersim’de sonuçlarının ağır yaşandığını söylüyor. Derinleşen yoksullukla beraber kentte ev şiddetin de arttığını gözlemlediklerini söyleyen Taşkale, iş olanaklarının sınırlı olduğu kentte kadınların güvencesiz, kayıt dışı, düşük ücretle, sendikasız, sigortasız, çalışma koşullarına maruz bırakıldığına dikkat çekti.

Üniversite öğrencileri başta olmak üzere şehirde yaşayan kadınların şiddet, taciz, istismara uğramasının sistematik olarak belli güçler tarafında sürdürüldüğünü söyleyen Taşkale şöyle konuştu: “Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun 5 Ocak 2020’de kaybedilmesinin bu kirli politikanın bir sonucu olduğunu çokça ifade ettik. Gülistan Doku’nun dosyanın yeni baştan inceleneceği ifade ediliyor. Bugüne kadar iktidar yetkilileri başta olmak üzere birçok yetkili dosyanın inceleneceğine dair sözler verdi ancak bir sonuca ulaşılmadı. Bir an önce dosyanın etkin bir soruşturma yürütülerek Gülistan’ın bulunması talebimizi yineliyoruz.”
‘SORUNLAR KARŞISINDA SÖZÜMÜZÜ BİRLEŞTİRMEK ADINA ALANLARDAYIZ’
Taşkale, “Gülistan Doku bulunana kadar bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz” bütün bu sorunlar karşısında sesimizi, sözümüzü birleştirmek için alanlarda olacaklarını ifade etti.


İlgili haberler
25 Kasım’da biz varız, mücadelemiz var

İlk 10 ayda katledilen kadın sayısı 350’yi aştı. Hükümet koruyamadığı kadınları gerici yasalarla cen...

İşçi kadınlar: Çiçek vermeyin, şiddeti önleyin

Salcomp'tan işçi kadınlar anlatıyor: Bizim uğradığımız şiddet bir hak meselesi değil mi?

Kadınlar yoksulluğa, şiddete karşı mücadeleyi bıra...

25 Kasım'da yoksulluk ve şiddet sarmalının içinde dayanışmayı yükselten Esenyalı Kadın Dayanışma Der...