‘Başak gibi katledilmemek için kendisini kurtaran bizler cezalandırılacak mıyız?’
Adana’da kendine sistematik şiddet uygulayan eşlerini öldürmek zorunda kalan Çilem Doğan ve Öznur Gülten Efeoğulları, Başak Cengiz için açıklama yaptı.

Adana’da kendine şiddet uygulayıp fuhşa sürüklediği için eşini öldürmek zorunda kalan, 15 yıllık hapis cezası onana Çilem Doğan ve kendine şiddet uygulayan eşini öldüren Öznur Gülten Efeoğulları, Can Göktuğ Boz tarafından sokak ortasında samuray kılıcıyla öldürülen Başak Cengiz için açıklama yaptı.

‘BAŞAK GİBİ MEZARDA OLABİLİRDİM’

Kozan ilçesi Tufanpaşa Mahallesi’ndeki evlerinde 20 Ekim’de kendisine bıçakla saldıran eşi Osman Efeoğulları’nı yere düşen bıçağı alarak öldürdükten sonra tutuklanan Öznur Gülten Efeoğulları, Başak Cengiz için avukatı ve kardeşi Orhan Toklu aracılığıyla cezaevinden mesaj yolladı. Efeoğulları mesajında “Başak, savunmasız olduğu gerekçesiyle katledildi. Gencecik bir kızımız vahşi şiddetin kurbanı oldu. Duyunca içim acıdı. Kadın olarak yaşamanın ne kadar zor olduğunu düşündüm. Bizler, sokakta yürürken sebepsiz yere ölebiliyoruz. Ben o gün kendimi savunmamış olsaydım eşim tarafından bıçakla öldürülecektim. Tıpkı kılıçla öldürülen ve toprağa giden Başak gibi mezarda olabilirdim” ifadelerini kullandı.

‘KATİLİMİZ KİM OLACAK, SIRA KİMDE?’

2013’te kendisine şiddet uygulayıp fuhşa sürüklediği için eşi Hasan Karabulut’u tabancayla öldürmek zorunda kalan ve 8 yıl sonra geçen günlerde Yargıtay tarafından hakkında verilen 15 yıl hapis cezası onanan Çilem Doğan, Cengiz’i öldüren Can Göktuğ Boz’un ifadesine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Dün yine bir kadın katledildi. Başak, iş için geldiği şehirden memleketine tabutuyla gitti. Katilin annesi ‘Oğlum deliydi’ diyor. Katil, ifadesinde, ‘Bir sebebi yok, keyfim istedi’ diyor. Her gün bir kadın katledilirken, hepimiz seyirci kalıyoruz ve bu suça ortak oluyoruz. Bir kadın daha acımazsızca katledildi. Birinin annesi, birinin kızı, birinin arkadaşı, birinin komşusu. Sıra kimde? Ben mi, sen mi, o mu? Katilimiz kim olacak? Babamız, eşimiz, ağabeyimiz, belki de hiç tanımadığımız biri mi? Emine Bulut, Pınar Gültekin, Başak Cengiz gibi katledilmemek için can havliyle kendilerini kurtaran bizler böyle cezalandırılacak mıyız? Ben ve daha niceleri, sırf ölmeyi reddedip kendimizi savunduğumuz için çocuklarımızdan ayrı cezaevinde mi yaşayacağız? Ne yapsaydı Gülten, Fikriye, Nevin, Yasemin, Hülya? Ne yapsaydım ben? Bugün acımasızca katledilen kız kardeşimiz Başak Cengiz gibi sokak ortasında öldürülse miydik? Acımasızca katledilen kız kardeşlerimiz için derinden yaralıyım. Işıklar içinde uyu Başak. Seni her daim yaşatacağız. Sana sözümüz olsun.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kadınlar Çilem için sokakta| Çilem Doğan’ın cezala...

Şiddet faillerine sudan sebeplerle her türlü indirim uygulanırken yaşamını savunan Çilem Doğan’ın ce...

Mimar Başak Cengiz’in katledilmesine TMMOB’lu kadı...

Mimar Başak Cengiz’i vahşice katleden Can Göktuğ Boz, ‘daha kolay olduğu için bir kadını öldürmeyi t...

Çilem Doğan Davası| ‘Bu karar Çilem’e ‘Sen neden ö...

Yargıtay, kendisine sistematik şiddet uygulayan eşini ölmemek için öldürmek zorunda kalan Çilem Doğa...