Bakan Tekin: 'Her çocuğa ücretsiz yemek verilmesini doğru bulmuyorum'
Geçtiğimiz gün CNN Türk'te bir programda konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, '18 milyon öğrencinin tamamına ücretsiz yemek hizmeti verilmesini doğru bulmuyorum' dedi.

Okulların açılmasıyla birlikte bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebi kadınlar tarafından yeniden dillendirilirken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bulduğu her fırsatta bu talebi gerçekleştirmeyeceklerini ifade ediyor. Tekin, dün CNN Türk’te katıldığı bir programda “18 milyon öğrencinin tamamına ücretsiz yemek hizmeti verilmesini doğru bulmuyorum” dedi.

Tekin, öğrencilerin beslenme sorunlarında dair akademik çalışmalar yaptıklarını iddia ederek her öğrenciye ücretsiz ve sağlıklı beslenmenin okullarda karşılanmasını mantıklı bulmadıklarını ifade etti. Ancak bir çok akademik çalışma Bakan Tekin'in söylediklerini yalanlıyor. 2022'de Açık Toplum Vakfı ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından hazırlanan rapor, okul yemeği programının her çocuğun gelişimi, geleceği ve akademik başarısı için ne kadar önemli olduğunu ve dünyadaki örnekleriyle birlikte nasıl gerçekleştirilebileceğini tartışıyordu.

Taşımalı eğitimdeki öğrenciler dahil olmak üzere 3 milyon civarında öğrenciye beslenme hizmeti sunulduğunu belirten Tekin, ihtiyaç sahibi olan öğrencilerin valiliklere başvurarak ücretsiz yemek hizmeti alabildiklerini iddia etti. Tekin taşımalı eğitimdeki öğrencilere ücretsiz yemek verildiğini ifade etse de 2022'de taşımalı eğitimde ücretsiz öğle yemeği alan öğrenci sayısı 1 milyon 101 bin 120 iken bu yıl bu sayı 934 bin 680'e düşürüldü.

18 milyon öğrencinin her birine ücretsiz yemek sunmanın doğru olduğunu düşünmediğini söyleyen Tekin, ihtiyaç sahibi olan öğrencilerin kamu otoriteleri tarafından tespit edilerek ihtiyaçlarının giderildiği bir modeli tercih ettiğini belirtti. Tekin geçtiğimiz süreçte sığındığı “öğrenciler başka yemekler yemeyi tercih edebilir” bahanesini bu programda da yineledi.

BAKAN TEKİN SUÇU VELİLERE ATTI

Bir öğün yemek talebini çeşitli bahanelerle geçiştiren Bakan Tekin okullardaki temizlik sorunları, kayıt parası gibi konulara dair de konuştu. Programda kendisine sorulan okullarda kayıt parası alınıp alınmadığına ilişkin soruya Tekin, “Böyle bir şey teorik olarak da yok, pratik olarak da yok” yanıtını verdi. Öğrencilerin kayıt hakkına sahip olduğu okullar tarafından kaydının yapılmaması gibi bir durumun olmadığını belirten Tekin suçu velilere atarak ‘velilerin kayıt hakkı olmayan okullara çocuklarını kaydettirmeye çalışırken okullara para vermek gibi yöntemler uyguladığını’ söyledi. Bunun yanı sıra okul aile birliklerinin okullarda verilen standart hizmetlerin dışında hizmetler almak için bağış toplayabildiğini söyleyen Tekin, “Okullarımızı, müdürlerimizi boş yere zan altında bırakmasınlar” diyerek velileri hedef gösterdi. Bakan Tekin'in söylediklerinin aksine kadınlar, kendi evlerine yakın olan okullara dahi kayıt parası ödemek zorunda bırakılıyor; okullar kadınları "bağışta bulunmazsa" çocuklarının kaydını yapmamak ile tehdit ediyor.

Temizlik personeli eksiği nedeniyle yaşanan okullarda yaşanan sorunlara dair konuşan Tekin, İşgücü Uyum Programı'na başvuruların sınırlı kaldığını belirterek “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çarşamba günü okullara 30 bin temizlik personel istihdam hakkı tanıyacak” dedi. Okullarda destek eleman ihtiyacı 120 bin olmasına rağmen bunun ancak yüzde 25'ini doldurabildiklerini itiraf eden Tekin “Bu talep eksikliklerinden dolayı okullarımızda böyle bir sıkıntı ortaya çıktı” ifadelerini kullanarak gelecek haftalarda bu sorunu çözeceklerini iddia etti. Ancak temizlik sorunu büyüyerek devam ediyor. Birçok okulda okulun temizliği velilerin üzerine yıkılıyor. CHP Milletvekili Semra Dinçer'in aktardığı üzere bazı okullarda temizlik ders saatleri sırasında öğrencilere yaptırılıyor.

Kolaj: Evrensel

İlgili haberler
Okullarda zil ‘tasarruflu’ çalacak: Temizlik veli...

Tasarruf gerekçesiyle okullardaki temizlik personeli sayısı azaldı, okulların birçok ihtiyacında old...

Okullar çözüm, bakan bahaneler arıyor!

Öğrenciler okula aç gidiyor ama Bakan Yusuf Tekin, okul yemeği vermemelerini “Çocukların yeme alışka...

Eğitim değil sorun yumağı

Mamak'ta okul bahçesinde parasız eğitim hakkı için bildiri dağıtan kadınlar velilerle sohbet ederken...