Eğitim değil sorun yumağı
Mamak'ta okul bahçesinde parasız eğitim hakkı için bildiri dağıtan kadınlar velilerle sohbet ederken masraflardan, okulların temizlenmemesinden, iktidardan konu açılıyor.

Okulların açılmasıyla birlikte tüm ailelerin gündemine okul masrafları girdi. En ucuzu 800 ile bin lira arası değişen okul çantalarının, okulların istediği yasal olmayan “kayıt parası”nın, her gün hazırlanacak beslenme çantalarının maliyeti hesaplandığında aileler bir çıkmaza sürükleniyor.

Mamak’ta okulların açılmasıyla hazırladığımız “Parasız Eğitim Haktır! Haklarımız İçin Mücadeleye!” başlıklı bildirinin dağıtımında karşılaşıp sohbet ettiğimiz veliler de bu sorunlardan yakındı. Konuştuğumuz bir veli “4 çocuk okuttum şimdiye kadar. Hep zorlanmıştım ama bu sene artık karşılayamıyorum masrafları. Oradan buradan kısarak bir şekilde çocuğun eksiklerini karşıladım. Şimdi de pul parası çıktı başımıza. Okul idaresiyle de bu konuda ters düştüm” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı kayıt parası olmadığını söylese de okullarda “pul parası, bağış” adıyla velilerden yüklü miktarda para isteniyor. Konuştuğumuz veli ise “Ben okula para ödeyebilecek olsam zaten çocuğumu özel okula yazdırırım” diyerek okulun birçok eksiğinden bahsetti.

Henüz göreve başlamamış olan güvenlik ve temizlik görevlileri, neredeyse sohbet ettiğimiz her velinin gündemindeydi. Çocukların bulundukları ortamın hijyenik olması bu kadar önemliyken okulların günde ancak bir kere temizleniyor olması velileri endişelendiriyor. Güvenliklerin olmaması sebebiyle de çocuklarının güvenliğinden endişe duyuyorlar.

BİZ SIKTIKÇA ONLAR GENİŞLİYOR

Bu eksiklerin sebeplerini konuştuğumuzda ise temizlik ve güvenlik görevlilerinin 1 Ekim’de işe başlayacağını söyledi veliler. Eğitime ayrılan bütçe üzerine konuştuğumuzda ise geçilmeyen yollara ödediğimiz vergilerin karşısında şirketlerin silinen vergilerini konuştuk. Bunları konuştuğumuz sırada okulun bahçesinde bizi dinleyen bir başka veli bildiri istedi okumak için. Yıllarca AKP’ ye oy verdiğini, eşinin hala AKP’ ye oy verdiğini söyleyen kadın, “Her söylediğiniz doğru. Bize kemer sıkın diyorlar. Bizim kemerimizi sıktıkça onların boğazı genişliyor” dedi.

Konuştuğumuz her veli “Doğru diyorsunuz ama nasıl olacak?” diye sordu. Her veliyle bunlardan şikayet eden tek kişinin onlar olmadığını, diğer velilerin de benzer meselelerden yakındığını ve çözümünün de sorunlar gibi ortak olduğunu; ortaklaşmaktan geçtiğini konuştuk.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Mamaklı çocukların hayali tatil ve su parkı

Ankara Mamak'ta aileleri geçim derdiyle boğuşan çocuklarla yaz tatillerini konuştuk.

Mamak’ta kadınlar yıllardır yan yana

‘Rantı değil kadınları, çocukları, gençleri düşünen bir Mamak Belediyesini birlikte yaratabiliriz. Y...

Eğitime önlemsizlik değil, kaynak lazım!

Körfez’den bir veli: ‘2 yıla yakındır okullar kapalı iken tadilat yapılmayan okul, depreme dayanıklı...