Bütçe Komisyonunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi dün görüşülürken CHP’li, HDP'li, İYİ Partili milletvekilleri çocuk yoksulluğunun ulaştığı boyutlara, çocukların okula aç gittiğine ve çocukların gelişimi açısından sonuçlarına dikkat çektiler ve Derya Yanık’a buna dair soru yönelttiler. Sorulan sorular yanıtsız kalırken bütçe görüşmesinde dikkat çekici olan AKP’li vekillerin çocukların okula aç gittiği gerçeğini alenen reddetmesiydi.
CHP grubu adına konuşan Gülizar Biçer Karaca, çocukların yatağa aç girdiğini, sınıflarda açlıktan başlarının ağrıdığını ifade etti. Görüştükleri öğretmenlerin izlenimlerinden alıntı yapan Karaca’nın “Ziyaretlerimizde eğitim sendikalarını ziyaret ediyoruz; oradaki öğretmenlerin anlatımları bir anne olarak içimi parçalıyor, inanın göz yaşlarını tutamadan dinliyoruz. Öğretmen arkadaşlar diyor ki: ‘Sınıfta sabah öğrencilerimiz karın ağrısı, baş ağrısı şikâyetiyle başını sıradan kaldıramıyor. Önceleri gerçekten hasta zannettik bunları ama onların hasta olmadığını sonradan fark ettik. Çocuklara bir şeyler yedirdiğimizde on -on beş dakika sonra, yarım saat sonra baş ağrısı ve karın ağrısı geçiyordu.’ Artık çocukların ‘Açım’ demekten utandığı, ‘Başım ağrıyor, karnım ağrıyor’ dediğinde öğretmenlerin o çocuğun aç olduğunu tespit ettiği ve tedbir aldığı, kişisel tedbir aldığı bir süreç sizlerin eseri Sayın Bakan” demesi üzerine AKP’li milletvekilleri Yaşar Kırkpınar ve Uğur Aydemir “Nerede bu? Hangi ilde?” diye sorarak Türkiye’nin geneline yayılmış çocuk yoksulluğundan bihaber olduklarını itiraf etmiş oldular.
150 BİN ÇOCUĞUN TEMEL İHTİYACI KARŞILANMIYOR
AKP Manisa milletvekili Uğur Aydemir her 4 çocuktan 1’inin okula aç gittiği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının verilerine göre bile ailesinin yanında temel ihtiyaçları karşılanamayan çocuk sayısı 150 bine dayanmışken çocukların okula aç gittiğini söyleyen öğretmenlerin doğruyu söylemediğini iddia etti.
İYİ Parti Milletvekili DURMUŞ YILMAZ (Ankara) –Dolayısıyla bu ülkede açlık sorunu var . Benden önceki arkadaşlarım da tekrar ettiler. Dün sosyal medyada okudum, sabah Cumhuriyet Halk Partisinden konuşan hanımefendi arkadaşımız da söyledi sosyal medyada. Çocuk okula gidiyor, “Başım ağrıyor” diyor, öğretmen farkına varıyor, karnı aç , arkadaşlarına karşı onu kırmadan karnını doyuruyor. Onun altına binlerce öğretmen demeyim ama yüzlerce öğretmen kendi sınıfında , kendi okulunda da bu tür işlerin olduğunu söylüyor.
AKP Milletvekili UĞUR AYDEMİR (Manisa ) – Onlar doğru değil.
VERİLERLE ÇOCUK YOKSULLUĞU GERÇEKLERİ
• Kamu Denetçiliği Kurumunun 2021 verilerine göre gelir kayıplarından dolayı her 4 çocuklu aileden 1’i bir gün veya daha uzun süre gıdasız kaldı. Çocuklu ailelerin neredeyse yarısında, yetişkinler parasızlıktan dolayı bir öğünü atladılar.
• Derin Yoksulluk Ağının ‘Türkiye’de çocuk yoksulluğu’ raporuna göre ailelerin yüzde 74’ü bebek maması ve bezi almakta zorlanırken, yüzde 21’i hiç alamıyor. Aileler 0-3 yaş çocuklarını hazır çorba, şekerli su, pirinç lapası gibi besin değeri bu yaş grubu için yeterli olmayan besinlerle beslemek zorunda kalıyor. Hanelerin yüzde 38.7’sinde neredeyse her gün öğün atlanıyor. Görüşülen ailelerin yüzde 39’u pandemi döneminden önce de temiz içme suyuna erişemediğini söylerken, yüzde 49’u ise pandemide içme suyuna erişemedi.
• TÜİK rakamlarına göre; Türkiye, 30 Avrupa ülkesi arasında en yüksek çocuk yoksulluğu oranına sahip 2 ülkeden biri. Şiddetli yoksulluk yaşayan 16 yaş altı çocukların sayısı 6 milyon 500 bine ulaştı.
• TÜİK raporlarına göre; Türkiye’de ilkokul ve ortaokulda okuyan 9 milyon 831 bin 804 öğrenci var; 2 milyon 128 bin 750’si şartlı eğitim yardımıyla yani sosyal güvencesi olmayan, muhtaç durumda bulunan, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan, hayatını sürdürmekte güçlük çeken ailelere verilen 50 ila 90 lira arasındaki nakit yardımla okula gidiyor.
• 2021 yılında Türkiye Aile Hekimliği dergisinde yayımlanan çalışma, araştırmaya katılan çocukların dörtte birinin çok düşük kilolu olduğunu, çocukların yaklaşık dörtte üçünün kansızlıkla mücadele ettiğini ortaya koyuyor.
• Ülkede kız çocuklarının yüzde 85.2’si, oğlan çocuklarının ise yüzde 68.6’sı yetersiz beslenmeye bağlı düşük kilo ve kansızlıkla mücadele ediyor.
Fotoğraf: TBMM Haber
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.