oy hakkı
İlk kez “Biz de karar vermek istiyoruz, kanton yasası değişsin” diyen Zürihli kadınlar, 1868’de oy hakkı için dilekçe toplayarak, ortalama yüz yıllık bir demokrasi arayışını başlattılar.
7 Şubat 2021, İsviçreli kadınların seçme hakkının 50. yılı. Kadınların 170 yıllık mücadelesiyle elde edilen hakkın arka planındaki büyük mücadeleyi Prof. Dr. Nazire Akbulut yazdı.
Avukat, radikal kadın hakları savunucusu, pasifist Anita Augspurg 22 Eylül 1857'de Verden an der Aller'de doğdu. 20 Aralık 1943'te İsviçre Zürih'te sürgünde öldü.
Yeni Zelanda, 19 Eylül 1893’te, tüm kadınlara parlamento seçimlerinde oy kullanma hakkını veren ilk ülke oldu.
Kadınlara oy hakkı için mücadele eden Alice Paul: ‘Kadınlar bir parçası olana kadar asla yeni bir dünya düzeni olmayacak’
İşçi kadınlar, burjuva kadınların ‘küçük kızkardeşleriydi’. Oy hakkı elde edilene kadar aynı safta olundu; fakat burjuva kadınlar kendi sınıf çıkarlarını hiçbir zaman bir kenara koymadı.
Önlem alınmazsa son 5 seçimdir oy hakkı engellenen sığınmaevlerindeki kadınlar bu seçim de oy kullanamayacak. Tepki gösteren kadın örgütleri kadınların siyaset dışına itildiğine dikkat çekiyor.
Lüks yaşamlarına ‘hayır’ diyerek köleliğe karşı ve kadın hakları için mücadele eden Grimke kız kardeşleri ile tanışın.
Kadın hakları savunucusu Susan Brownell Anthony 18 Haziran 1872’de yapılan ABD Başkanlık seçimlerinde oy kullanmak istedi. Susan seçim yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı.
İngiltere’de kadınların ilk kez oy kullanma hakkı elde etmesinin 100. yıl dönümünde, on binlerce kadın Londra’nın merkezinde yürüyüş düzenledi.
Kadınları şiddetten koruyabilmek önemli bir dayanak olan sığınmaevlerinde kadınlara oy kullandırmamanın gerekçesi: ‘Güvenliklerini sağlayamayız’
Kadınlar seçme-seçilme hakkına kavuşmak için 100 yıla varan uzun soluklu bir mücadele sürdürdü. Bu mücadelede işçi kadınların ve işçi örgütlerinin de çok önemli bir rolü var...
Kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 83. yıl dönümünde HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka ile konuşuyoruz. Kadınlar haklarını kullanabiliyor mu?
5 Aralık Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olmasının yıl dönümü. Aradan 83 yıl geçti peki 2017 Türkiye’sinde durum ne? Kadınlar istediklerini seçip, seçildiğinde yönetebiliyor mu?
26 Ağustos 1920’de Amerika’da kadınlar ilk kez oy kullandı. Kadınların oy hakkı mücadelesini konu alan grafik roman ‘Öncü Kadınlar’ bu amansız savaşı sinematografik bir akışla anlatıyor.
Almanya’da ana akım kadın magazin dergileri 24 Eylül’de yapılacak federal seçimlere daha fazla kadının katılması için ‘Gerwomany’ adlı bir kampanya başlattı.
Kendinizi rahatça içinde bulabileceğiniz, belki biraz nefes alabileceğiniz bir film Sufrajet. Bir kadının örgütleniş hikayesi...
İngiliz bir işçi kadındı Annie Kenney. Hayatı kadın mücadelesi ile geçti. Kadınların oy hakkı mücadelesine işçi kadınları katabilmek için uğraştı yıllarca. Annie Kenney ile tanışalım...
Fransa’da kadınlar oy hakkını ilk kez 1945 yılında bugün, 29 Nisan’da belediye seçimlerine katılarak kullanabildiler. İşte kadınların zorlu oy hakkı mücadelesi.
Kadınların hiçbir hakkını kazanması kolay olmadı, oy hakkını da tabii ki. Kadınlar dünyanın çeşitli ülkelerinde oy haklarını nasıl kazandı dersiniz?
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.