Kadınlar seçim vaatlerinin takipçisi
'25 yılın ardından gelen sonsuz vaatler ve bu vaatlerin gerçekleşmesi için gereken zaman bir yana vatandaşın beklemeye tahammülü yok.'

25 yılın ardından CHP’ye geçen Mamak Belediyesinin sorunları bitmiyor, bunun karşılığında taleplerimiz de bir o kadar çok. Müthiş bir beklenti ve bunun karşılanmama korkusu... Ne ararsan var.

ÖNCELİĞİMİZ KADIN SIĞINMAEVLERİ

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği olarak önceliğimiz, elbette kadın sığınmaevleri açılması. Belediye başkanı seçilen Veli Gündüz Şahin’in vaatlerinden biri de buydu. Daha önce Mamak’ta kadın sığınmaevi vardı fakat çoğalması gerekirken kapandı.

Kadınlar şiddete uğradığında bize başvuruyorlar ve kalacak yere ihtiyaç duyuyorlar. Ya da evinde şiddet görmeye devam ediyorlar, ta ki öldürülene kadar. Çünkü, devlet kadınları korumuyor, barınma olanağı sağlamıyor. Kocanın, babanın insafına; kadını kaderine terk ediyor.

Seçilmiş belediye başkanları, halkın oylarıyla iktidara gelenler kadınları koruyacak mı, yeterli sayıda kadın sığınmaevi açacak mı? Açana kadar takipçisi olacağız. Dernek olarak açılan sığınmaevlerinde en az bir üyemizin görev almasını talep edeceğiz. Yıllardır, kadın örgütlenmesinde yerini alan derneğimizin en doğal hakkıdır bu.

KREŞ ÜCRETLERİ NEREDEYSE BİR MAAŞ BEDELİNDE

Birçok kadın çocuğunu bırakacak yer bulamadığı için işe gidemiyor. Özel kreşler, bir maaş bedelinde. Kadın çalıştığını oraya veriyor. Sadece “Sigortam işlesin, sosyalleşeyim, eve kilitli kalmayayım” düşüncesiyle çalışmaya devam ediyor. Varsa yakını, annesi, kayınvalidesi çocuğunu onlara bırakıp işe gidiyor. Halbuki her mahallede kreş olmalı, anne özgürce çocuğunu kreşe emanet edip işe gidebilmeli. Kreşler çok ama ücretsiz belediye kreşi yok denecek kadar az. Bizler, kreşlerin açılması ve devamlılığı konusunda da takipçi olacağız.

Bir önemli konu da birçok mahallede olmayan kültür ve sanat merkezleri, kütüphaneler... Nüfusu 200 binleri geçen, Tuzluçayır, Şahintepe, Şirintepe, General Zeki Doğan, Ege, Cengizhan Mahallerinde ne doğru dürüst kütüphane bulmak mümkün ne de kültür sanat evleri. Bir toplumun kendini yenileyebilmesi için her daim sanat ve kitaba ihtiyaç vardır. Sanat ancak 7’den 70’e herkese dokunabildiği vakit etkisini gösterir. Her yaştan insanın sanatla uğraşabilmesinin yegane koşulu ulaşılabilirliğidir. Bunun için her mahallede belediye faaliyet göstermeli, kurs merkezleri açmalı, gerekirse kapı kapı gezerek insanları kültürel etkinliklerle buluşturmalıdır. Bununla da yetinmeyip eşekli kütüphaneci gibi gezici kütüphane kurmalı, her eve kitap taşımalı, insanları okumaya teşvik etmelidir. Belediyelerin görevi insanları kültürle, sanatla, kitapla iç içe tutmaktır.

Sanatla uğraşan insan ruhunu huzura kavuşturacak ve insan olmanın manasına erecektir mutlaka. Bu yüzden Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği olarak, Mamak Belediyesinden istediğimiz öncelikle kadın sığınmaevleri, kreşler ve kültür sanat evleridir. Değişimse, değişimi kökten yapmalı ve her vatandaş bunu derinden hissetmelidir! Boş bir vaat gibi sadece değişim demek, oyalamak demektir.

Fotoğraf: Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği

İlgili haberler
İmza atmak 5 dakika, kurtulmak seneler sürüyor

2024 Ocak ayında uğradığı şiddet sonucu derneğe başvuran 28 kadından 17’si, Şubat ayında ise 14 kadı...

Ez ji jiyanê têm û diçim min tiştek fêm nekir*

Hiç kitap okumadığını, tatile gitmediğini, tiyatro ve sinema salonu görmediğini söylüyor: 'Kendim iç...

Görmemeye alıştığımız yerlerden bir genç kadın

Yeşim'le tanıştıktan sonra oturmak için sözleştik. Bebek bakımı, ev işleri ve kaynanasının izin verm...