Vahşice katledilen Sema Kılıç’ın kardeşleri: Sema’ya ve Semalara ses olalım
19 yıl evli kaldığı eşi tarafından katledilen Sema Kılıç’ın kardeşleri cinayetle ilgili getirilen yayın yasağına tepki gösterdi, cinayetin üzerinin örtülmemesi için tüm kadınları dayanışmaya çağırdı.

Sema Kılıç, 6 Mayıs 2022’de 19 yıl evli kaldığı Tuncay Kılıç tarafından Ataşehir’de İsmet İnönü Parkı'nda 14 bıçak darbesiyle katledildi. Sema Kılıç’ın cinayetinin, alelacele getirilen bir yayın yasağı ile üzeri örtülmek isteniyor. Ekmek ve Gül’e konuşan Sema’nın kızkardeşleri Arzu Ersin ve Rukiye Ersin cinayetin üzerinin örtülmemesi için tüm kadınları dayanışmaya ve Sema için ses çıkarmaya çağırıyorlar.


18 yaşında evlenen Sema’nın 18 yıllık evliliği boyunca maruz kaldığı ve ayrılmak istediğinde artan şiddete dair konuşan Rukiye Ersin, “İşkenceye sessiz kalma nedeni her anne gibi çocuklarını korumak, çocuklarını yalnız bırakmamaktı. Yapamadı. Boşanmak istedi. Boşanmak istediği için suçlu oldu. Eşi tarafından bıçaklanmak istedi. Neyseki o gece oradaydık, canımız pahasına koruduk. Bıçağın önüne atladık, odaya kilitledik. Onu o gece korumuştuk. Polisi aradık ama polis geç kaldı. Tam yarım saat sonra geldi” diye konuşuyor.

‘ONLARCA KADIN VE ÇOCUK VAR HANGİSİNİ KORUYACAĞIZ’

Polisin ihmalinden de bahseden Rukiye Ersin, “Polis kapıyı çalmadan telefon ediyor, ‘Bıçaklı saldırıyı ne yaptınız, hallettiniz mi?’ diye dalga geçermişçesine. Kadın öldükten sonra gelsen ne gelmesen ne. Neyse ki o gece ölmemişti. Bıçakla yaralanmıştı. Polis kendisini düşündüğü için şikayetçi olmaması konusunda ısrarcı oldu, şikayetçi oldu, uzaklaştırma aldı. Koruma istediği zaman ‘Onlarca çocuk var, onlarca kadın var, hanginizi koruyacağız’ tepkisi verildi” diye ifade ediyor.

Rukiye Ersin, Sema Kılıç’ın öldürüldüğü günü şöyle anlatıyor: “Kendini koruyabilmek, avukat alabilmek için adliyeye gitmişti o gün. Eve dönerken parkta önünü keserek vahşice saldırmaya başlamış. Tam 14 bıçak yarası, hepsi ölümcül. Hiçbir şey olmamış gibi bıçağı temizleyip, ellerini temizleyip, bıçağı cebine koyup gidiyor.”

Sema Kılıç cinayetine yayın yasağı getirilmesine tepki gösteren Rukiye Ersin, “Neden biz kadınlarımızı koruyamıyoruz? Neden Semaya, Selma’ya, Arzu’ya ses olamıyoruz. Ben bugün ablama ses olmak istiyorum. Sema benim her şeyimdi. Ablamdı, kardeşimdi, sırdaşımdı. Şu an o yok, kendini savunamayacak ama onun yerine biz varız. İstediğimiz şey yalnız olmamak, hep beraber çaresiz kadınlara ses olmak. Ben de bir kadınım, ben de boşandım. Ama ben kendimi koruyabilmiştim. Lütfen sessiz kalmayın, bıçak kemiğe dayanmadan sesinizi çıkartın. Yaşamak erkeklerin olduğu kadar kadınların da hakkı. Lütfen Sema’ya ses olalım, Sema’ya ve Semalara…” diyerek tüm kadınlara dayanışma çağrısında bulunuyor.

YAYIN YASAĞI İLE KADIN CİNAYETİNİN ÜZERİ ÖRTÜLMEK İSTENİYOR!
Sema Kılıç’ın davasının takipçisi olacaklarını söyleyen Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, yaptığı yazılı açıklamada getirilen yayın yasağının bir kadın cinayetinin üzerinin örtülmek için yapıldığını belirtiyor ve tüm kadınları Sema’nın adalet mücadelesine sahip çıkmaya çağırıyor. 
Açıklamanın tamamı şöyle: 
“Sema Kılıç, 6 Mayıs 2022’de 19 yıl evli kaldığı Tuncay Kılıç tarafından Ataşehir’de İsmet İnönü Parkı'nda 14 bıçak darbesiyle katledildi. Sema’nın katli göz göre göre geldi.
Sema evli kaldığı 19 yıl boyunca şiddete maruz kalmış, gelinen noktada boşanma kararı almış ve evden ayrılmıştı. Ablasının evinde kalmaya başlayan Sema’nın kocası onu burada da rahat bırakmamış, 16 bıçakla evi basmış ama Sema kurtulup polisi aramıştı. Yarım saat sonra gelen polis hiçbir işlem yapmadan geri gitmişti. 
6 Mayıs günü adliyeye avukat talebinde bulunmak için giden Sema, adliye dönüşünde evin yakınındaki parkta defalarca bıçaklanarak öldürüldü. 
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Tuncay Kılıç’ın Sema Kılıç’ı öldürmesine ilişkin “eylemin toplumda infial yaratacak nitelikte olduğu ve suç işlenmesini önleme amacıyla” yayın yasağı kararı verilmesini talep etti. Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliği, Başsavcılığın talebini kabul etti. Yani bir kadın cinayetinin üstü “basın yasağı” ile kapatılmaya çalışılıyor.
Sema’nın ailesi adalet arayışı için Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’ne başvurdu. Yoksul bir aile olmalarından dolayı avukat tutamadıklarını, cinayetin üstünün kapatılmasını istemediklerini söylüyor, seslerini duyuracak merciler arıyorlar. 
Yıllarca şiddete, haksızlığa, adaletsizliğe uğrayan Sema’nın hakkını aramak, kadın cinayetlerine ve yayın yasaklarıyla kadın cinayetlerinin üstünün örtülmesine karşı çıkmak için biz de Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği olarak bu davanın takipçisi olacağız. 
Sema’nın ailesi kadın örgütlerinin desteğini, bu cinayetin üstünün kapatılmaması için birlikte hareket etmek için yan yana gelmeyi istiyor. 
Sizden de yayın yasaklarıyla üstü kapatılmak istenen bu adalet mücadelesine sahip çıkmak için destek istiyoruz. 
Bir kişi daha eksilmeyeceğiz, kadın cinayetlerinin üstünün kapatılmasına izin vermeyeceğiz!”