Mamak Cezaevinde yolları buluşmuş kadınlar anlatıyor. ‘Kaktüsler Susuz da Yaşar’dan sonra UnutaMAMAK 12 Eylül Kadınları kitabı da raflarda. Dönemi kadınlar açısından merak edenler kaçırmasın deriz.

12 Eylül Askeri faşist darbe günlerinde Mamak Cezaevi'nde yolları kesişen 46 kadın Mamak Cezaevinde yaşadıklarını 12 Eylül 2011'da çıkardıkları Kaktüsler Susuz da Yaşar adlı kitaplarıyla tarihe not düşmüşlerdi. Şimdi ise 46 ‘Kaktüsler Susuz da Yaşar’ Mamaklı kadın aynı acıyı ve sevinci paylaşan dostları 41 kadın ‘UnutaMAMAK12 Eylül Kadınları’ adlı kitap ile Mamak Cezaevinde yaşanılanları tarihe not etmeye devam ediyor.

Mülkiyeliler Birliğinde kitabın hazırlama grubu tarafından tanıtımı yapılan ‘UnutaMAMAK’ o dönemde Cezaevindeki kadınların acıda, sevinçte hep bir ağızdan söyledikleri Mamak Türküsüyle başladı.

“Hepimizin güzel hayalleri vardı, eşit ve adil bir yaşam istiyorduk ve bunları istemenin bir bedeli vardı, şu an da olduğu gibi” diyen kadınlar bugün de dün olduğu gibi baskıya, zulme tek adamlığa ‘hayır’ dediklerini ve asla hayallerinden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

“Bir arada olmaktan haklı olmaktan alınan güç hiç unutulmayacak. Beraber yola çıktığımız ve yolda kaybettiğimiz arkadaşlarımız da... Bize destek olan insanları, bizi savunan avukatlarımızı unutmayacağız” dediler. Bir araya gelişlerinde 37 yıl önce yaşananların dün, bugün yaşanılmış hissiyle hareket ettiklerini, “Bu büyülü atmosferi yazmalıydık, bu kitap yazılmalıydı” dediklerini anlattılar.

CEZAEVİNDE DOĞMAK VE BÜYÜMEK
UnutaMAMAK’a yazan bir gençten bahsetmek isterim. Deniz Özlem Bilgili anne karnında giriyor cezaevine 11 Ocak 1982’de doğuyor ve iki yıl ablalarıyla birlikte kalıyor. “Sizleri belki hatırlamıyorum ama her zaman yüreğimin, ruhumun en derinliklerinde hepinizi hissettiğimi ve belleğime kazındığınızı bilmenizi istiyorum” diyor sevgili Deniz. Annesinin devrimci olmasından ve cezaevinde doğup büyümesinden hiçbir zaman üzüntü duymamış. “Aksine erişkin olarak gerçeklerin ayrımına vardıkça devrimci bir annenin çocuğu olmayı bir onur nişanesi olarak üstümde taşıdım sürekli” diye devam ediyor.

Biz de gençliğimizde sana ve sonraki gençlere adil, özgür yaşanabilir bir dünya için yaşadıklarımızdan pişman olmadan mücadele etmeye çalıştık ve hayallerimiz gerçek oluncaya kadar devam edeceğiz.

Redaksiyon Yayınevinden çıkan UnutaMAMAK dönemi bilmek isteyenler için raflarda.


İlgili haberler
Direncimiz direnenlere bir ışık olsun

Bir darbenin eşiğinden geçtik, darbe günlerini aratmayan zamanlar yaşadık. 12 Eylül darbesinde Mamak...