
Narlıdere Belediyesinin şirketlerinden Nar-Bel'de örgütlü Genel-İş İzmir 4 No'lu Şube ile belediye adına Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki 350 işçiyi ilgilendiren yeni dönem toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamadı.
Belediye yönetiminin yüzde 44'lük teklifini kabul etmeyen işçiler dün gece Narlıdere Belediyesine grev pankartı astı. İşçiler sabah şantiye ve belediye binası önünde toplanarak işbaşı yapmadı. Dün gece iki görüşme gerçekleştirildi. Gece 03.00'e kadar süren görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. İşçiler, “45 bin taban maaş artı 1500 TL yemek fişi kabul edeceğimiz son teklif” dedi. Henüz belediye yönetiminden bir dönüş olmadı.
Narlıdere Belediyesinde çalışan işçiler asgari ücret seviyesine kadar düşen ücretlerinin boşluğunu ek işlerle doldurmaya çalışıyor. O işçilerden biri ek işten ek işe koştuğu hayatını şöyle anlatıyor: “Benimki yaşamak değil, yaşamıyorum; sadece çocuklarımı yaşatıyorum.”
"İYİ MAAŞ ALDIĞIMIZI ZANNEDİYORLAR HALBUKİ ASGARİ ÜCRET ALIYORUZ"
Kadın işçilerin çoğu en az 6 senedir belediyede çalışıyor. Grevlerinin birinci gününde kadın işçilerin taleplerine dair konuştuk.
"Narlıdere halkı zannediyor ki biz çok iyi maaş alıyoruz. Asgari ücret alıyoruz aslında" diyen kadınlar, "Medyada söyledikleri rakamların içinde yan haklar da dahil. Bizim elimize geçen para 26-28 bin TL gibi bir şey, vergi dilimine de giriyoruz. En son mart ayında 12 bin TL maaş aldık daha hiçbir ödeme yapılmadı. Ay sonu gelmiyor. Narlıdere halkını da burada görmek istiyoruz" dedi.
"BANKALARA BORCUMUZ VAR"
"Bakkala yazdır, oraya buraya yazdır. Ha bire kredi kartlarının faizini ödüyoruz, her bankaya olan borcumuzu bir diğer bankadan çektiğimiz krediyle ödüyoruz" diyen kadın işçi, geçim sıkıntısını şöyle anlatıyor: "Ben kiracıyım, çocuğum var, geçinemiyorum. Kredi çektim, ödeyemedim. Şu an yan haklarımızla birlikte aldığımız maaş 24-26 bin TL. 15 bin TL kreş parası ödüyorum, belediye kreşlerinde kontenjan yok diyorlar. Esas net maaşımız asgari ücretin altında kalıyor."
"TARIM İŞÇİSİ GİBİYİZ, HİÇ FARKIMIZ YOK"
Yaptıkları işi tarım işçiliğine benzetiyor bir başka kadın işçi. 16 senedir çalışmasına rağmen asgari ücret aldığını söyleyerek, "Kışın soğukta, yağmurda, çamurda, yazın 40 derece sıcakta çalışıyoruz, resmen çamaşırlarımızın rengi değişiyor terden. Bu zorluklarda çalışıyorsak emeğimizin karşılığını da almak isteriz. Tarım işçisi gibi çalışıyoruz, suyumuz, ekmeğimiz çantamızda, evde hazırlayıp öyle çıkıyoruz, rençper gibiyiz" dedi.
6 yıldır çalışan başka işçi, taslakta yazılan hiçbir taleplerinin konuşulmadığını belirterek, "Yeterli izinler yok. Biz en az 44 bin TL net elimize geçsin istiyoruz, ikramiyeler, yan haklar vs hariç. Bunu da parça parça almak istemiyoruz, günü gününe almak istiyoruz. Pazara gidince 2 elma alıyorum, tane hesabı yapıyorum. Yarın pazar var, hadi bakalım ne alacağım, nasıl alacağım? Bankalardan haciz kağıdı geliyor durmadan" diye anlattı.
"EK İŞ YAPIYORUM AMA GEÇİNEMİYORUM"
"Ek iş yapıyorum. Temizliğe gidiyorum evlere, dolma sarıyorum, çevreye satıyorum" diyen bir başka kadın işçi ise geçinemediğini ifade ederek, "Cuma akşamı işten çıkıyorum, çocuklarımla birlikte düğün salonuna gidiyoruz, iki gece orada kalıp garsonluk yapıyoruz. Sonra pazar akşamı eve dönüyoruz, pazartesi yine işbaşı yapıyorum. Yaptığım tüm ek işlere rağmen geçinemiyorum. İki tane çocuğum var, evim kira, şiddet gördüğüm bir evliliğim vardı, eşimden boşandım, nafaka almıyorum. Benimki yaşamak değil, yaşamıyorum, sadece yanımdakileri yaşatıyorum. 27 bin TL maaş alıyorum. 13 bin TL kira veriyorum. Bir sürü kredi, faturalar ve okul masrafları var, asla yetmiyor" diye anlattı.
"BOŞANDIM DİYE AİLE DEĞİL MİYİM?"
Boşandığı için aile yardımı verilmemesine tepki gösteren işçi, şunları söyledi: "Evli olan işçilere aile yardım parası veriliyor, bana verilmiyor, boşanmışım diye. Benim de çocuğum var, boşandım diye aile değil miyim? Sendikanın da alacağımız kararların, taleplerimizin arkasında durmasını istiyoruz. Diyelim istediğimiz şekilde imzalandı, sonrasında uygulanması için de çaba görmek istiyoruz" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.