İBB'nin işten attığı işçiler oturma eyleminde | "İktidarımızda bu işi çözeceğiz' diyorlar ama işçileri işten çıkarıyorlar"
Kod 42 ile İBB'de işten çıkarılan Sosyal Uyum Uzmanı Alçay Çelik Alkan, Ekmek ve Gül'e işten çıkarılma sürecini anlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işten atılan aralarında barış akademisyenlerinin de bulunduğu işçiler, işe iade talebiyle Saraçhane Parkı'nda başlattıkları süresiz oturma eyleminin 2. gününde. Saraçhane Parkı'nda basın açıklaması düzenleyen ardından oturma eylemine devam eden işçilerden Sosyal Uyum Uzmanı Alçay Çelik Alkan, Ekmek ve Gül'e konuştu.

İBB’nin Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı Göç Müdürlüğünde çalışan Alkan, göçmenlere dair çalıştıkları için üzerlerinde büyük bir baskı olduğunu, Türkiye’de göçmen karşıtlığının yoğunluğu sebebiyle İBB'nin yaptıkları işi tam sahiplenemediğini belirtti: "Bize sürekli, ‘Aman Suriyeliler demeyin’ söyleniyordu. Mahalle evlerinde Suriyeli, Türk, Kürt çocukların bir arada yaşamına dönük çalışmalar üretiyorduk." Bir senesinin dolmasına 4 gün kala insan kaynaklarından aranıp işten çıkarıldığını öğrenen Alkan, "Ne gerekçeyle işten çıkarıldığımı sorduğumda, ‘Bir gerekçe sunmak zorunda değiliz, güvenlik soruşturması’ dediler. Bu işin böyle olmayacağını en azından bir evrak yollanması gerektiğini söyledim. Bana tebligat yollayacaklarını söylediler. İşten çıkartılalı iki ay oldu bana hala tebligat gelmedi" diye anlattı.

BİR DAMGALAMA VE İŞÇİNİN PARASINA KONMA KODU: KOD 42

Herhangi bir tebligatın eline ulaşmaması üzerine işten çıkarılma gerekçesini SGK'ya gidip kendi öğrenen Alkan, "Bana Kod 42’den çıkarıldığımı söyledi. Daha sonra Kod 42’nin bir damgalama sistemi olduğunu öğreniyorum. Ayrıca işçinin hiçbir hakkını alamamasına sebep olan bir işten atma gerekçesi olduğu söyleniyor. Pandemide nasıl Kod 29’u sıkça kullanıp işçileri işten attılarsa bugün de Kod 42’yi kullanıyorlar. İşverene yalan söylemek gibi bir şeyle işçi işten attığınızda işçi bir sonraki işinde de bunu açıklamak zorunda kalıyor. Böylesi bir ekonomik krizde ekmeğimizle sınanıyoruz" dedi.

"İKTİDARIMIZDA BU İŞİ ÇÖZECEĞİZ' DİYORLAR AMA İŞÇİLERİ İŞTEN ÇIKARIYORLAR"

"Güvenlik soruşturmasına ne takılmıştır diye merak ettim, hakkımda açılmış bir tane davam var. O da Ali İsmail Korkmaz anmasına katılmış olmaktan, bu dava hala devam ediyor, bunu gerekçe gösterdiler diye tahmin ediyorum" diyen Alkan, İBB'ye "Kendileri Ali İsmail’i sahipleniyor, bir şekilde Emel Anneyi mitinglere çıkarıyorlar, 'iktidarımızda bu işi çözeceğiz' diyorlar ama arkadan bu işçileri işten çıkarıyorlar" diye tepki gösterdi.

GÜVENCELİ ÇALIŞMA!
Alkan taleplerini şöyle sıraladı:
◾"İşe iademizi talep ediyoruz.
◾Bu eylemlerle beraber çalışan arkadaşlarımıza yapılan baskının dozu artmış, bir başka talebimiz de o işçilerin güvencesi. Kimsenin işten atılmasını istemiyoruz.
◾Güvenlik soruşturmasının durdurulmasını istiyoruz.
◾Ayrıca Ekrem İmamoğlu bizden özür dilemeli: ‘Ben Soylu’nun açıklamalarından sonra bir basınç yaşadım ve bunun sonucunda sizleri gözden çıkardım, yanlış yaptım, hata ettim’ diyebiliyor olmalı."