Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak: ‘Halk kayyumlara karşı iradesini daha güçlü gösterdi’
“Kürt halkı 8 yıl yaşatılan bu kayyum eziyetinin çok farkında. Halk yerel yönetimler çalışmasında, kendilerine rağmen yapılan işler noktasında bunları çok önemli bir yere not ediyor.”

9 yıla yakındır kayyum ile yönetilen, eski eş başkanları cezaevinde olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini 31 Mart yerel seçimleri sonrası yeniden Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) aldı. Her kayyum sonrası oy oranını artırarak kayyumu istemediğini açıkça beyan eden Diyarbakır halkı bir kez daha bunu göstermiş oldu. Yüzde 64.47’lik bir oy oranıyla, AKP’li adaya ciddi bir fark atarak kazanan Eş Başkanlar Serra Bucak ve Doğan Hatun mazbatalarını aldıkları gün Dağkapı Meydanı’nda büyük bir insan seli ile karşılandı, yurttaşlarla birlikte belediye binasına yürüdü. Biz de seçim sonuçlarını ve bundan sonra yapacaklarını Eş Başkan Serra Bucak ile konuştuk.

Diyarbakır’ın ve bölge halkının 2016’dan bu yana her seferinde iki defa üst üste atanan kayyumlarla halk iradesinin tanınmadığı bir atmosferi yaşadığını söyleyen Bucak, bu sebeple halkın her yerel seçimde, her sandık kurulduğunda iradesini daha güçlü bir biçim yansıtmayı görev ilan ettiğine vurgu yaptı. “Nihayetinde Kürt halkı 8 yıl yaşatılan bu kayyum eziyetinin çok farkında. Halk yerel yönetimler çalışmasında, hizmet alanlarında, kendilerine rağmen yapılan işler noktasında bunları çok önemli bir yere not ediyor” diyen Bucak, bu sebeple halkın iradesini daha güçlü, daha açık biçimde sahiplendiğini belirtti. Seçim kampanyası sürecinde bunu çok net gördüklerini anlatan Bucak, “Şu çok net bir cümleydi: ‘Ne olursa olsun bir kere daha bu kayyumları göndermek için sandıklara gideceğiz.’ Bu yaklaşım oldukça hakimdi ve seçim sonuçlarına kadar önemli bir sahiplenme vardı” dedi.

‘KOLEKTİF MUTLULUĞU YAŞAMAK GÜZEL AMA BİR PARÇA BURUKTUM’

Mazbatayı aldıkları gün halkın coşkusunun etkileyici olduğuna ifade eden Bucak sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok önemli bir kalabalık vardı, herkesin gözlerinde umut vardı. Başarmış olmanın verdiği mutluluk çok belli oluyor, herkesin gözüne yansıyordu. Bunun bir parçası olmak, bununla birlikte belediyeye girebilmek, Annelerin, kadınların yanında bunca zamandır sabırla beklemiş bir halkın yanında hep birlikte içeriye girmek çok mutluluk vericiydi. Amed halkı adına onur duyduk. Yeniden başarmış olmanın, yeniden orada olmanın hissi çok güzeldi. Eskiden belediyede çalışmış arkadaşlarımızdan tutalım annelere kadar oraya emek vermiş herkesin gözleri dolu doluydu. Benim için kişisel olarak başka bir duyguydu. O kolektif mutluluğu birlikte yaşamak güzel ama içim bir parça da buruktu. Çünkü orada mesai yapmış bir insanım, 2016 yılında kayyumlar atandığında her iki eş başkanımız gözaltına alınmıştı.  2019’da da Selçuk Başkan ve Hülya Başkan’a bir süre eşlik etmiştim. Olumsuz bir hafıza yani. Dileriz ki bu süreç farklı bir yere evrilir. Ama o günkü muazzam coşkunun çok gerisinde kalıyor o burukluk, kişisel bir şeydi benimki. Yalnız olmadığımızı biliyoruz. Bu halk nasıl iradesine sahip çıkıyorsa bu kentte belediye için, yerel yönetimler için yapılacak her şeye de sahip çıkacak.”

GENÇLER VE KADINLAR İÇİN POLİTİKALAR…

Bucak seçim dönemi boyunca kadınlarla ve gençlerle çokça bir araya geldiklerini ve uzun zamandan beri seçim süreçlerinde hiç görmedikleri kadar genç seçmenle buluştuklarını dile getirdi. Gençlerin taleplerinin çok net, açık, ortada olduğuna dikkat çeken Bucak, “Hani’den Kulp’a köylerden merkeze, her tarafta genç arkadaşlar istihdam edilmek istiyor” dedi.

İşsizliğin önemli bir sorun olduğunu işaret eden Bucak gençlerin taleplerine ilişkin şunları sıraladı: “Gençler işsizlik meselesini ortadan kaldırabilecek çalışmalara imza atılmasını istiyor yerel yönetimlerin. Gençlerin istihdamı, kooperatifçilik gibi çalışmalarını öneriyorlardı. Yine gençlerin mesleki kurslar alanında birtakım talepleri var. Farklı spor alanlarında hizmet veren erişilebilir merkezler istiyorlar. Kültür-sanat merkezlerinin açılmasını istiyorlar. Belediyelerin dil ve kültür çalışmalarına ağırlık vermesini istiyorlar. Kürt dili ve Kürt sanatı üzerine, kültürel çalışmalar üzerine beklentileri var. Ve tabii etüt merkezleri, ücretsiz erişilebilecek kütüphaneler, sınav destek merkezlerine ihtiyaç duyuyorlar.”

Ve tabii kadınlar…  Kadın odaklı yerel yönetim politikaları, perspektifleri olduğunu hatırlatan Bucak, bu alanların yeniden, daha güçlü inşa edeceklerini söyledi. “Kadın politikaları daire başkanlığımızı kuracağız, ilgili müdürlüklerini kuracağız ve ilçelerde, mahallelerde, köylerde erişebilecekleri kadın danışmanlık merkezleri oluşturacağız” diyen Bucak buralarda kadın politikaları üreten, kadınlara hukuksal, psikolojik ve sosyal destek veren, mesleki kursları güçlendiren, kadın istihdamını artıran bir yaklaşımla hareket edeceklerini belirtti.

Fotoğraf: Diyarbakır Belediye Başkanlığı Basın Birimi