DEM Parti, ev işçilerine dair kanun teklifi verdi
DEM Parti, ev emekçilerinin ve ev işlerinde istihdam edilen kişilerin sosyal güvenceye sahip olmasını ve haklarının sağlanmasını amaçlayan bir kanun teklifi verdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Muş Milletvekili Sümeyye Boz, İstanbul Milletvekilleri Çiçek Otlu, Keziban Konukcu, Mersin Milletvekili Perihan Koca ve Ağrı Milletvekili Nejla Demir, ev emekçilerinin ve ev işlerinde istihdam edilen kişilere dair kanun teklifi verdi.

Teklifin gerekçesinde Türkiye'de kadınların iş gücüne katılımının büyük oranda kayıt dışı olduğu ifade edilirken DİSK/Genel-İş'e bağlı Emek Araştırma Dairesi'nin (EMAR) Kadın Emeği Raporu'nda yer alan verilere yer verildi. Bu rapora göre Türkiye'de 3,3 milyondan fazla kadın kayıt dışı ve sosyal güvencesi olmadan istihdam edildi. Bu durumun depremden etkilenen bölgelerde daha vahim olduğu ifade edilen gerekçede, deprem bölgesindeki kadınların yarısının kayıt dışı çalıştığı ve kadınların işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği gibi haklardan mahrum bırakıldığı belirtildi. Aynı zamanda 12 milyona yakın kadının toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında çalışma hayatına atılamadığı vurgulandı.

EV İŞÇİLERİNİN HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMIYOR

Kadın emeği değersizleştirildikçe kadınların sosyal ve ekonomik haklarındaki ihlalin ve iş kazası, meslek hastalıkları gibi ciddi risklere açık hale gelmesinin arttığı belirtilen gerekçede ev hizmetlerinde çalışanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2015'te yayımladığı tebliğ ile çeşitli düzenlemeler getirildiği ancak bunların da ev işçileri açısından bir iyileşme sağlamadığı vurgulandı.

ILO'nun 189 sayılı "Ev İşçileri İçin İnsana Yakışır İş Sözleşmesi" ve 201 sayılı "Tavsiye Kararı"nın "ev işçilerinin sosyal güvenlik kapsamına alınması, iş kazaları ve meslek hastalıkları gibi risklere karşı korunması, çalışma sürelerinin düzenlenmesi ve ayrımcılık, taciz gibi olumsuzluklara karşı etkin mekanizmaların geliştirilmesi" gibi standartları ortaya koyduğu söylenen gerekçede Türkiye'nin henüz bu sözleşmeleri onaylamadığı ve ev işçilerinin haklarını güvence altına almadığı hatırlatıldı.

SOSYAL GÜVENLİK HAKLARININ SAĞLANMASI DEVLETİN GÖREVİ

Verilen kanun teklifinin ev hizmetlerinde çalışan kadınların "haklarının sağlanması, sosyal güvenceye kavuşmalarını ve sigortalılık haklarının güvence altına alınmasını" amaçladığı ifade edilirken "Kadın emeğinin görünür kılınması ve ev işçilerinin sosyal güvenlik haklarının korunması, Anayasa’nın eşitlik ilkesinin ve sosyal devlet anlayışının gereğidir. Bu kanun teklifi, Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadın işçilerin haklarının korunması açısından büyük önem taşımaktadır" denildi.

Fotoğraf: İmece Ev İşçileri Sendikası X hesabı

İlgili haberler
Ev işçileri yasal haklarını talep ediyor

Kaza, yaralanma ve ölüm gibi risklerle karşı karşıya olan ev işçileri, Türkiye'nin "Ev İşçilerine İn...

Ev işçileri güvencesizlikle baş başa | 'Ne sosyal...

Sigortasız ve güvencesiz çalışan, evde çalışırken şiddetten tacize pek çok sorunla boğuşan ev işçile...

Dünya Ev İşçileri Günü’nde seslendiler: Güvenceli,...

İMECE Ev İşçileri Sendikası, Dünya Ev İşçileri Günü’nde “Ev işçilerine sosyal güvence, emeklilik hak...