Balçova’da kadınlar haklarını konuştu
Balçova’da bir araya gelen kadınlar 25 Kasım günü dolayısıyla kadın emeğini ve haklarını konuştu.

Balçova Spor Kompleksi Toplantı salonunda gerçekleşen, Balçova Kadın Dayanışması, Emek Partisi Balçova İlçe örgütü, CHP Balçova İlçe Kadın Kolları ile Balçova Alevi Bektaş Derneğinin ortaklaşa düzenlediği panele konuşmacı olarak Akademisyen Burcu Şentürk, Avukat Birgül Değirmenci katıldı. Kadınlar hem hukuksal hem de sosyal anlamda kadın haklarını konuştu.

Panel öncesi 25 Kasım Kadına yönelik şiddetle mücadele ve dayanışma günü ile ilgili sinevizyon gösterimi gerçekleşti. Öldürülen kadınlar ve eşitlik, demokrasi, özgürlük mücadelesinde yitirilenler için saygı duruşu ile başlayan panelin açılış konuşmasını Dokuz Eylül Üniversitesi hastanesi SES işyeri temsilcisi Günseli Uğur yaptı.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ KONUŞTULAR
Panelde ilk sözü alan Avukat Birgül Değimenci, uluslararası alanda kadınlara yönelik eşitliğin sağlanması amacıyla sözleşmelere değindi. Kadınlara yönelik ayrımcılığın belgelenmesi amacıyla CEDAV sözleşmesinden bahseden Değirmenci, “Bu çerçevede kadınlara yönelik ayrımcılıkla mücadelede gündeme gelmişti ama kadına yönelik şiddet her geçen gün devam ediyordu. Bunu da görünür kılınması ve bununla ilgili örgütlü mücadele için ilk kez bildirge yayınlandı. Şiddet tanımı olan bildirgede yapılması zorunluluk olmayan bir bildirgeydi ve yine yeterli değildi. Kadın örgütleri Türkiye’nin de dahil olduğu çalışmalarını sürdürdü ve sonunda İstanbul Sözleşmesi imzalandı ki Türkiye ilk imzalayandı. 2014 tarihinde sözleşme yürürlüğe girdi ve anayasa niteliğinde bir sözleşme oldu” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili bilgi veren Değirmenci, son yıllarda yoğunlaşan muhafazakarlaşma eğilimi ile hükümetin İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamaktan caydığını belirtti. Toplumsal cinsiyet eğitiminin ortadan kaldırılarak üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı yerine toplumsal cinsiyet adaleti getirildiğini belirten Değirmenci, “Kadın ismi resmi kurumlardan kaldırılıp aile içinde kadın politikaları eritildi. Diyanet tarafından öyle fetvalar veriliyor ki 9 yaşında kız çocukları ile evlenilebileceği belirtilirken, kadın ile erkeğin eşit olduğunu söylemek bile ahlaksız olarak tarif ediliyor” dedi.

NAFAKA HAKKI
Şu an nafaka hakkının kadınların elinden alınmak istenildiğine değinen Değirmenci, “Nafaka hakkının kaldırılması, çocukların tecavüzcüleri ile evlendirilmesi yasası, boşanma ve kadına yönelik şiddetin özel alan içine alma çabaları bu yasa çerçevesinde ele alınması, boşanmada arabuluculuk, hadım yasası bu kanun ile Türkiye gündemine girdi. Bunlar parça parça uygulamaya sokulmaya çalışıldı” diye konuştu. Değirmenci, “Nafaka konusunda kadınların erkekleri sömürdüğü iddia ediliyor bugün medya ve hükümet kanalından. Oysa kadınların iş hayatına eşit olarak katılmadığı bu günümüzde kadınlar boşandıklarında ne insanca bir yaşama yetecek kadar bir miktar alıyor ne de bütün kadınlar buna başvuruyor” diye ekledi.

ŞİDDETİN EKONOMİK BOYUTU
Akademisyen Doç. Dr. Burcu Şentürk ise, kadın emeğine değinerek “Kadına karşı şiddet meselesini yakın zamanda konuşmaya başladık. Şiddet olarak adlandırılması kadın mücadelesinin başarısıdır. Kadına karşı şiddet kadına karşı kontrol azaldığında ortaya çıkmaya başlıyor. Kadının yavaş yavaş güçlendiği hanelerde ortaya çıkıyor. Bu güçlenme meselesinde eğitim illaki önemli, ama bu yeterli değil. Kadınların örgütlenmesi, istihdama katılması da güçlendiren bir şey” dedi.

Kadınların çalışma yaşamına değinen Şentürk, kadın ve erkeklerin çalışmaya ayırdıkları zamanlarına sayısal verilerle örnek gösterdi. TÜİK’in de hazırladığı verilere değinen Şentürk, kadınların güçlenmesinin önemine değindi.

Panel sonrası soru cevap bölümünde ise söz alan, Emek Partisi İl Başkanı Emine Uyar, “Kapitalist sistemle birlikte üretimin evin dışına çıkmasıyla, kapitalistler çocuk ve kadın emeğine de ihtiyaç duydular. Devasa boyutta üretim için daha çok emeğe ihtiyaç vardı. Artık kadınlar evlere geri döner mi? Dönmeyiz? Bizi ne kadar zorlasalar da üreten biziz. Haklarımız var ve mücadeleyle kazandığımız haklarımıza sahip çıkacağız. Kadın ve erkek eşitsizliğinin sona ermesi için içinde bulunduğumuz sistemin değişmesi gerek. Bunu da kadın erkek birlikte yapacağız” diye konuştu.

İlgili haberler
Esenyalı’da kadınlardan erbaneli yürüyüş

25 Kasım öncesi Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği çağrısıyla bir araya gelen Esenyalı Mahallesinden k...

Esenyurt’ta kadınlar kahvaltıda buluştu

Esenyurt’ta emekçi kadınlar kahvaltıda bir araya gelerek 25 Kasım öncesi şiddeti konuştu.

Küçükçekmece’de buluşma: Pamuk ipliğine bağlı olma...

Küçükçekmece Ekmek ve Gül Grubunun çağrısıyla İşçi Kadın Forumunda bir araya geldi. Buluşmaya teksti...