Adana’da Kabil’deki Hazaralı öğrencilerin öldürülmesi protesto edildi
Adana’daki Hazaralar, Kabil'in Hazara nüfusunun yoğun olduğu Dashti Barchi semtinde Kaaj Eğitim Merkezi’ne yapılan saldırı sonucu 56 kız çocuğunun öldürülmesini protesto etti.

Geçtiğimiz yıl Taliban’ın Afganistan’da yönetime gelmesinden bu yana, Hazaralara yönelik soykırım saldırılarının önemli ölçüde arttığını ifade eden Hazara mülteciler Atatürk Parkı’nda bir araya gelerek Birleşmiş Milletler ve uluslararası kamuoyunu soykırıma karşı eyleme geçmeye çağırdı. Türkçe, Farsça ve İngilizce olarak “Hazara hayatları önemlidir”, “Hazara soykırımını durdurun”, “Adalet istiyoruz” dövizleri taşıyan Hazara mülteciler katliamı lanetledi. Hayatını kaybedenler için şiirler okundu.


HAZARALAR AFGANİSTAN’DA UZUN YILLARDIR KATLEDİLİYOR

Yapılan saldırının, Afganistan'daki Hazara halkına yönelik hedeflenen soykırımın açık bir örneği olduğunun ifade edildiği Türkçe, Farsça ve İngilizce dillerinde okunan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“30 Eylül 2022'de Kabil'deki Kaaj Eğitim Merkezi'ne düzenlenen saldırıda 56 kız öğrenci ve öğretmen hayatını kaybetti. Taliban'ın suya, acil bakıma ve gazetecilere erişimi kestiği mahallede 115 de yaralı var. Hazaralar, etnik ve dini bir gruba üyelikleri nedeniyle uzun süredir sistematik vahşetlerle karşı karşıya kaldılar. Afganistan Hazaralara 2002'den bu yana 300'e yakın saldırıda bulundu. Bu saldırıların daha uzun bir geçmişi var. Hazara soykırımı 1890'larda başladı. Hazaraların yüzde 62'si Abdurrahman döneminde öldürüldü, sürgüne gönderildi veya köle olarak satıldı. 1990'larda Taliban yönetiminde, Hazaralar en az dokuz soykırım katliamının kurbanı oldu. Taliban, 1998'de Mezar-i Şerif Kızılabat ve Seyidabat Aliçopan bölgelerinde 15.000 Hazara'yı katletti. Taliban, Buda heykellerini havaya uçurduğunda Bamyan ve Yakavlang'ta yüzlerce Hazarayı katletti. Hazaralar Karzay ve Gani Hükümetleri döneminde 2002 yılından 2021 yılına kadar 300'e yakın saldırıya maruz kaldı. Taliban Kabil'i ele geçirdikten sonra çoğunlukla DAEŞ terör örgütünün üstlendiği bu saldırılar daha da şiddetlendi. Ancak Taliban Hazaraların güvenliğini sağlamak için hiçbir adım atmamıştır.”

“Taliban, eski Cumhuriyet dönemindeki Taliban isyanı sırasında da Hazaraları hedef aldı. 2015'ten bu yana, İslam Devleti-Horasan, Hazaralara yönelik hedefli saldırıların sorumluluğunu da üstlendi. Hazaralara karşı işlenen suçların hiçbiri soruşturulmadı. Faillerin hiçbiri tutuklanmadı veya adalete teslim edilmedi. Mağdurlar ve aileleri için tazminat ödenmedi. Afganistan'daki fiili otorite olarak Taliban, Hazaralara koruma sağlamayı başaramadı. Taliban, Daikundi, Helmand, Kabil, Mezar-ı Şerif ve Uruzgan dahil olmak üzere ülke genelinde binlerce Hazara'yı atalarının topraklarından zorla yerinden etti.”


HAZARALI KADINLAR ÖZELLİKLE HEDEF ALINIYOR

“Hazara grubunun önemli bir bölümünü yok etmeye yönelik bu kasıtlı saldırılar, soykırım suçu teşkil etmektedir. Hazaralar, etnik kökenleri ve dinleri nedeniyle kasıtlı yıkımla karşı karşıyadır. Temel insan haklarının ihlali konusunda derin endişe duyuyoruz. Ağustos 2021'de yönetimin Taliban tarafından devralınmasından bu yana, Hazaralara yönelik soykırım saldırıları önemli ölçüde arttı. Hazaralı gençler, özellikle kadınlar hedef alınıyor. Hazaralar, eğitim merkezlerinde, okullarda, ibadethanelerde, hastanelerde, doğumevlerinde, spor tesislerinde, düğün salonlarında, otoyollarda otobüslerde, cenaze törenlerinde ve diğer halk toplantılarında katlediliyor.”


“Hazara halkı şunları talep ediyor:

1.    BM, ABD, Birleşik Krallık, AB, insan hakları örgütleri ve gazeteciler, Afganistan'daki Hazaralara yönelik sistematik saldırıların soykırım tanımını yerine getirdiğini kabul etmelidir: etnik ve dini bir grubun önemli bir bölümünün kasıtlı olarak yok edilmesi.
2.    BM ve ulusal hükümetler, Afganistan'daki Hazaraların korunmasına yönelik pratik eylemler konusunda Hazara örgütleriyle acil istişareler başlatmalı.
3.    Uluslararası Ceza Mahkemesi, Hazara halkına yönelik vahşetleri soruşturmalı ve soykırım ve insanlığa karşı suçların faillerine karşı davalar açmalıdır.
4.     Tüm ülkeler, sığınma ve yeniden yerleştirme için Afganistan'dan kaçan Hazaralara mülteci olarak öncelik vermelidir.”

Fotoğraflar: Evrensel

İlgili haberler
Ne Var Ne Yok başlıyooor! | Başörtüsü tartışması,...

Ülkenin gündeminde, eğitimde, siyasette, kültür sanatta kadınlara dair her şeyi yeni sezonumuzda Ne...

Afganistan’da kız öğrenciler eğitimden mahrum bıra...

Afganistan’daki Taliban yönetimi, kız öğrencilerin orta okul ve liselere dönüşü konusunda yeniden ge...

RAWA: Taliban'a karşı kadınların mücadele bayrağın...

Afganistan Devrimci Kadınları Derneği (RAWA) Afganistan işgalinin 1’inci yıl dönümü dolayısıyla açık...