Bu yazıyı uçakta kızlarımın yanına giderken yazıyorum. Ben de yıllar önce gördüğüm şiddet sarmalından boşanarak kurtulan şanslı kadınlardanım. Boşanmak zor olsa da başarmanın ve de güçlü bir şekilde ayakta kalmanın gururunu yaşıyorum.
Yıllarca yılan hikayesine dönen bir boşanma süreci sonrası çocuklarımla yaşam savaşına başladım. Belki de ben boşanan kadınlar içinde iyi durumda olanlardandım çünkü düzenli bir gelirim ve her koşulda yanımda olan ailem vardı. Yine de çıktığımız yol çok zorlu ve yorucuydu. Karşı taraf boşanmamak için çocukların velayetini almak istedi, velayet bana verilince de beni cezalandırmak adına çocuklarını cezalandırdı. Asıl mesele de tam burada başlıyor…
Özellikle velayet kendinde olmayan ebeveyn her türlü yola başvuruyor nafaka ödememek için. Kendi yaşadıklarım ve şahit olduğum olaylar genellikle babalar çocuklarının annesinden boşandıktan sonra çocuklarından da boşanıyor, babalıktan feragat ediyorlar. Çocuğun bakımı, her türlü ihtiyacı anne tarafından karşılanıyor. Pek çok kadın düzenli bir işi, bir geliri olmadığı için boşanamayıp şiddet sarmalında yaşamak zorunda kalıyor. Ben iştirak nafakası yani çocuğun nafakası ile ilgili yaşadıklarımı yazmak istiyorum. Belki sizlere yazınca biraz rahatlayacağım, belki yazımı okuyan bir arkadaşıma destek olmuş olacağım.
‘BABA’ KELİMESİ KİMLİĞİNDE BİR KELİME Mİ SADECE?
Nafaka miktarı için yapılan sosyal araştırmalar ne kadar sağlıklı yapılıyor? Velayet kendinde olmayan ebeveyn daha az miktarda nafaka ödemek için maaşına icra ya da mal varlığına tedbir koyduruyor, anlaşmalı olarak mal varlığını başkalarına devrediyor.
Nafakanın her ay düzenli ödenmesi gerekiyor, üç ay üst üste ödenmediği zaman hapis cezası var kanunlarda. Ve ödenmeyen nafakalar için icra açılabiliyor ancak ne zaman sonuçlanır bilinmez. Ben neden çocuğun ihtiyaçlarını karşılarken yalnızım? Baba kelimesi kimliğinde bir kelime mi olmalı? Boşanarak hata mı yaptım? Her şey yasada var ama uygulaması, takibi çok uzun sürüyor. 27 Kasım 2021’de nafaka artırım davası açtım, 15 Mayıs’ta sonuçlandı. Bu sefer de karşı taraf nafakaya itiraz davası açmış, adli tatil araya girdi, ne zaman sonuçlanır bilmiyorum. Dava açtığım tarihten itibaren ödenecek ama nasıl? Çocuğuna her ay nafakasını düzenli yatırmayan adam hepsini toplu mu ödeyecek? İcraya versem ne zaman alacağım? 2015’te ödenmeyen nafakalar için açtığım dava hâlâ devam ediyor. Çocuğun ihtiyaçlarına bekle mi diyeceğim? Bu süre içinde çocuğun ihtiyaçları ne olacak?
Benim hikayemde nafaka davaları, ödenmeyen tazminatlar için icra davaları büyük yer kaplıyor. Bazen usanıp “Yeter, ondan gelecek olan gelmesin” diyorum ama sonra tüm yaşadıklarıma, çektiğim her türlü zorluğa bakınca neden bir tek benim sorumluluğumda diyorum. Çünkü çocuğun maddi ihtiyaçları kadar manevi ihtiyaçları da var. Bu konularda da hiçbir şekilde katkısı olmuyor, olmadığı gibi çocukların psikolojilerini bozuyor. Babalığı mahkeme yolu ile de olsa o kişiye hatırlatacağım. Umarım bir gün adalet ve hukukun doğru ve zamanında işlediğini görürüz.
Tüm güçlü kadın arkadaşlarımı dayanışma gücüyle selamlıyorum.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.