GÜNÜN PORTRESİ: Marjorie Lee Browne
20 yüzyılın başlarında Amerika’da siyah bir kadınsanız yaşam çok zordur... Hele de bilimle yakından ilgileniyorsa birçok ayrımcılıkla karşı karşıyadır...

19. yüzyılın sonlarına kadar matematikçi kadınlar, kadın olmanın yarattığı olumsuzlukları yenebilmek için büyük bir mücadele vermek zorundaydılar. 20. yüzyılın başlamasıyla birlikte mücadelenin boyutları değişti. Kadın olmak, özellikle 20. yüzyılın ilk yarısında, hala zordu. Ama, Nazi döneminde Avrupa’da Yahudi kadın olmak ya da Amerika’da siyah kadın olmak çok daha zordu.

Marjorie Lee Browne işte böyle bir dönemde Amerika Birleşik Devletlerinde doğdu. Şanslı bir çocuktu aslında, ailesi matematik tutkunuydu ve kızlarını çocukluğundan itibaren bu alanda desteklediler. İyi bir eğitim aldı. Başkent Washington D.C.’de daha çok siyahların gittiği Howard Üniversitesinden 1935 yılında mezun oldu. Aynı şehirdeki Gilbert College’da matematik ve fizik hocalığı yaptı. Eğitmenlik yaptığı süreçte, hem matematikle ilgili çalışmalarına devam etti hem de çevresinde maddi imkansızlıklardan dolayı eğitim alamayan gençlere destek oldu. Okumaya doymayan bu kadın devamında Michigan Üniversitesi’ne gitti. 1939 yılında matematik dalında master derecesi alarak bu dereceyi alan ilk siyah kadınlardan biri oldu.

Yeniden çalışmaya başladı. Çeşitli üniversitelerde dersler verdi. Yazları da Michigan Üniversitesi’nde doktora programına devam etti.1949 yılında tüm doktora çalışmasını bitirip dereceyi almayı hak ettiği halde, üniversite kurallarına göre 1950 yılında doktora derecesi aldığı kabul edildi.

1949 yılında North Carolina Central University’de çalışmaya başladı. Matematik bölümünde doktora derecesi olan tek hocaydı. 1979 yılında emekli olana kadar orada kaldı. 1951 yılında matematik bölümü başkanı oldu.

Ford Bursu ile İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’ne gitti. Topoloji’de araştırmalarına devam etti. Çeşitli burslarla California ve Columbia Üniversiteleri’nde topoloji alanında araştırmalar yaptı. Lise ve orta okullarda matematik dersleri veren öğretmenleri eğitti. Katkılarından dolayı birçok ödül aldı.

Emekli olduktan sonra ölene kadar, hayatı boyunca biriktirdiği paralarını matematikte üstün yetenekleri olan öğrencilerin gelişmelerine harcadı.

Bir kadının özellikle ötekileştirilmiş bir kadının, çevresini kuşatan tüm olumsuzluklara rağmen isterse neler yapabileceğini tüm dünyaya kanıtlayan önemli bir isimdir Marjorie Lee Browne.

Kaynak: Matematiksel – Sibel Çağlar

İlgili haberler
Matematik roman yazmak gibidir

40 yaşında kansere yenik düşen önemli kadın matematikçilerden Maryam Mirzakhani Fiedels matematik öd...

GÜNÜN PORTRESİ: Jane Goodall

Yıllar boyu şempanzeleri izleyip oldukça önemli veriler elde eden bilim insanı Jane Goodall, yaşamın...

GÜNÜN KADINI: Cecilia Payne-Gaposchkin

Yasağa rağmen yıldızlara dair 3 milyondan fazla gözlemde bulundu, güneşin maddesel içeriğini keşfett...

GÜNÜN PORTRESİ: Sofya Kovalevskaya

Cinsiyetinin ve politik kimliğinin getirdiği bitmek bilmez engellere rağmen Avrupa’da bir üniversite...