Banat Batırova; günümüzde Rusya’ya bağlı özerk cumhuriyet olan Başkurdistan’da kahraman kadın figürünün sembolü sayılır.
Banat Batırova 16 Aralık 1904 tarihinde Ufa'da geniş bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasının erken yaşta ölümü üzerine Batırova 6 yaşında çalışmaya başladı ve annesine yardım etti. 1921 yılında evlendi ve Utyaganovo'ya taşındı. 1930’lu yıllarda Başkurdistan’a kurulan çiftliklerde çalışmaya başladı. ,
1932'de kolhoz çiftliğine bağlı pancar üreticileri zincirinin bir üyesi oldu. Nazilerin Sovyetleri işgali ve Büyük Vatanseverlik Savaşı’nın başlamasının ardından erkekler direniş saflarına katıldı ve bunun sonucunda kollektif çiftlik çalışmalarında kadınlar daha büyük oranda çalışır hale geldi. Batırova 1943'te eşini savaşta kaybetti, ancak üretim için çalışmaya devam ettiler. 1946’da Batyrova 500’ü aşkın hektar başına şeker pancarı tohumları toplamayı başardı ve bu alanda rekor kırdı. Pancar hasat rekoru nedeniyle 1948 yılında kendisine “Sosyalist Emek Kahramanı” unvanı verildi. Ayrıca aynı yıl Lenin Nişanı takdim edildi. Başkurdistan Yüksek Sovyet'inde 2., 3. ve 4. dönem (1947-1959) milletvekilliği yaptı. 1960 yılında emekli oldu, ancak 19 Temmuz 1970'teki ölümüne kadar kendi köyünde ve kolhoz hayatında çalışmaya devam etti.
Batırova adı kendi köyünde bir caddeye verildi. Heykeltraş Tamara Pavlovna Nechaeva, Batırova'nın Başkurdistan Kolkhoz Pancar Yetiştiricisi adını verdiği heykelini yaptı.
İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: Yunan Direnişi’nin kadın yüzü Elli P...
Elli Pappa; Yunanistan’daki antifaşist direnişte adını ülke tarihine yazdıran ve savaş sonrası ortay...
GÜNÜN KADINI: Sloven halk kahramanı Majda Vrhovnik
Göstediği kahramanlıklar nedeniyle kendisine Yugoslavya kahramanı unvanı verilen ve günümüzde adı ço...
GÜNÜN KADINI: Çocuk yaşta Nazilere direnmenin adı...
Makedon bir komünist direnişçi olan Fana Koçovska, Yugoslavya'nın ulusal kahramanları arasında en ge...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.