Mexico City savcılığından bazı yetkililerin Escamilla’nın parçalanmış bedenini basına sızdırması sonrasında Meksikalı kadınlar eylemler gerçekleştirmiş, bu eylemlerin sonucunda fail tutuklanmıştı. Kadınlar, Ulusal Saray’ın önünde yaptıkları protestolarda yetkililerden hem Escamilla’nın fotoğraflarını sızdıran yetkililerin cezalandırılmasını hem de kadın cinayetlerini önlemek üzere harekete geçmelerini talep etti. Bu eylemlerin hemen ertesinde ise başka bir cinayet daha yaşandı. 7 yaşındaki Fatima Cecilia Aldrighett okul çıkışı trafiğe takılan annesini beklerken kaçırılmış, çocuğunun cesedi bir plastik torba içinde bulunmuş, Fatima’nın cinsel saldırıya uğradığını ve dövüldüğünü gösteren izlere rastlanmıştı.
Protestolar sırasında kadınlar Ingrid’in bedeninin fotoğraflarını yayımlayan medya kuruluşunun kapısının önündeki bir canlı yayın aracını ve Anayasa Mahkemesini ateşe verdi.
MÜCADELE ETMEYENLER YOLUMUZDAN ÇEKİLSİN!
Hükümetin kadın cinayetleri ve kadına karşı şiddet politikalarını eleştiren protestocuların arasında yer alan, 19 yaşında öldürülen María de Jesús Jaime Zamudio’nun annesinin sözleri Meksikalı kadınların öfkesinin sembolü haline geldi: “Ben kızı öldürülen anneyim. Her şeyi yakıp yıkmaya hakkım var benim. Kimseden de izin istemiyorum. Bizle beraber mücadele etmeyenler yolumuzdan çekilsin” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Benim kızımı öldürmeden önce, daha birçok kadını öldürdüler. Peki biz ne yapıyorduk? Ağlayıp dikiş dikiyorduk. Artık bu sona erdi! Sessizliği çoktan bozduk! Ailem, kendim ve kızım için adalet talep ediyorum! Ve ismi söylenmeyen kadınlar için de adalet talep ediyorum! Çünkü her gün bir kadın daha öldürülüyor.”Meksika’da her gün ortalama 10.5 kadın öldürülüyor, Kadın Cinayetleri Ulusal Gözlemevi’ne göre 2019 yılında 3825 kadın cinayeti gerçekleşti. 2015’te sorgu süreci tamamlanan yalnızca 425 kadın cinayeti vakası vardı. Gözlemevi Koordinatörü María de la Luz Estrada, “Kadınlar bu ülkede iktidarlar için asla bir öncelik konusu olmadı” diyor. Hükümetin kadın politikaları için ayrılan bütçeleri kestiğini söyleyen Estrada, Meksika’da kadına yönelik şiddeti önlemek için hükümetin ekstra bir şey yapmasına gerek olmadığını, mevcut kamu politikalarını uygulamasının bile yeterli olacağını vurguluyor. Meksikalı kadınlar 8 ve 9 Mart günü, hükümetin cinayetler karşısındaki bu tutumunu protesto etmek için sokakta olacaklar.
İlgili haberler
Seyirci kalmaya tahammülümüz yok, değiştirmeye güc...
‘Her gün hayatımız yokluklarla, yasaklarla sınanırken, #BöyleGitmez diyen kadınların çoğalmasına, bi...
‘Böyle gitmez’ diyor, sözümüzü ve gücümüzü birleşt...
#BöyleGitmez diyen tüm kadınlara çağrımız var... Gelin bu yolu birlikte yürüyelim! ‘Yol yürüyüş öğre...
100 kadın yanıtlıyor: Genç kadınlar ne yaşıyor?
İstanbul KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda 100 kadınla yaptığımız anket genç kadınların sıkıntılarını ortaya...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.