İran’da grev ve protesto dalgası büyüyor, rejim baskıyı arttırıyor
İran’da halk protestoları sürüyor. 8 önemli fabrikada daha grev ilan edildi. Öte yandan baskılar da artıyor. 15 kişinin son günlerde idam edildi öğrenildi.

İran halkının, İslami rejimine karşı sürdürdüğü mücadele 75 gündür devam ediyor. Halk akşamları sokakta, öğrenciler her gün boykotta ve eylemde, birçok iş kolunda işçiler, kamu çalışanları, öğretmenler, sağlık emekçileri, ulaşım şoförleri ise grevde.

Geçtiğimiz günlerde kamyoncular ve şoförler ülke çapında bir greve katılarak çalışmayı bıraktılar. Hamedan, Kermanşah gibi illerle birlikte toplam 10 ilde kamyon şoförlerinin pazartesiden itibaren başlattıkları grev sürüyor.

SANAYİDE GREV DALGASI

Pazartesiden itibaren 8 fabrikanın greve girmesiyle birlikte sanayideki grev dalgası da büyüyor. “Serma Afarin Alborz Sanayi” işçileri Qazvinde ilinde, “Zarnam Sanayi Holding” işçileri Haşgerd ilinde, “Kuruz Sanayi Parça Üretimi” fabrikası işçileri, “Pars Ev Aletleri” işçileri, “Moratab Sanayi Firması” işçileri Kerec ilinde, “Bafq Çelik Kompleksi”ndeki kaynak işçileri Bafq ilinde, “Niru Mohareke” Sanayi işçileri Qazvin’de ve “İsfahan Demir Döküm” fabrikasında 4 binden fazla işçi İsfahan’da greve çıktılar. Kuruz Sanayi Parça Üretimi fabrikası işçilerinin grevi sırasında, bu fabrikanın emek gücünün yüzde 70’inden fazlasını oluşturan kadınların grevi ülke genelinde dikkat çekti.

İran’da 3 aydır devam eden işçi grevleri esasında ekonomik taleplerle yola çıkılsa da grevler siyasi taleplerle de birleşti. Petrol işçilerinin güneyde başlattıkları grevler farklı bölüm ve aşamalarda devam ediyor. İşçilerin işten atılması veya tutuklanması her ne kadar grevleri yavaşlatsa veya duraksatsa da grevlerin tekrar canlandığını görmek mümkün. Ki Petrol İşçileri Örgütlenme Şurası yaptığı son açıklamada 6 yeni bölümde işçilerin ekonomik nedenlerden dolayı greve gideceklerini duyurdu. Bugüne kadar güneyde bulunan Asluyeh ve Kongan petrol tesislerinde toplamda 8 bölümde işçilerin iş durdurduğu biliniyor. Yedi Tepe (Haft Tapeh) Şeker Fabrikasının işçilerinin grevi ise belirli aşamalarda hâlâ devam ediyor.

Ortadoğu'nun en büyük hastanelerinden biri olan Tahran’daki Humeyni Hastanesi’nde çalışan bir grup hemşire de salı günü iş bırakarak daha yüksek ücret talebiyle bir protesto gösterisi düzenledi.

ÜNİVERSİTELERDE HAREKETLİLİK DEVAM EDİYOR

Öğrencilerin boykot ve eylemleri üçüncü ayda devam ediyor. Öğrenciler açığa alınan öğretim üyesi ve öğrencilerin üniversitelere dönmesini, tutukluların serbest bırakılmasını talep ediyorlar.

Tebriz Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri, 8 öğrenci arkadaşlarının tutukluluk halinin devam etmesine karşı açıklama yayınladılar. Yayınlanan açıklamanın bir kısmında “Sizin zulmünüze boyun eğmeyeceğiz. Haksız kararlara ve zalim davranışlara karşı daha da öfkeleneceğiz ve mücadelemize devam edeceğiz” dendi.

Şerif, Allameh, Tahran, Kürdistan, Beheşti gibi birçok üniversitede eylemler devam ediyor.

SOKAK HAREKETİ DİNMİYOR

Üniversitelere ek olarak, İran sokaklarında İran rejimine karşı halk protestoları devam ediyor. Özellikle Kürdistan ve Beluçistan eyaleti başta olmak üzere Tahran’ın farklı mahallelerinde ve diğer şehirlerde akşamdan başlayan ve geceye kadar süren protestolar gerçekleştiriliyor.

Protestolar devam ederken rejim tarafından öldürülenlerin sayısı da artıyor.

Özellikle göz kimlerinin yaptığı açıklamada güvenlik güçlerinin doğrudan gözden hedef alarak ateş etmesi sonucu çok sayıda kişinin gözünü tamamen kaybetmesine neden oldu.

GÖZALTINA ALINAN ÇOCUK İNTİHAR ETTİ

İnsan hakları kuruluşlarının verilerine göre, bugüne kadar 3 aydır devam eden protestolarda 63 çocuk, toplamda 445 kişi İran rejimi tarafından öldürüldü.

Bu sayı elbet sorgudan ve gözaltından çıktıktan sonra kendini öldüren kişilerin rakamlarını içermiyor.

Gözaltına alınan 16 yaşındaki Arşiya Imamqolizade Alamdari, serbest bırakıldıktan iki gün sonra intihar etti. İran Kültür Kuruluşları Koordinasyon Konseyi, Arşiya’nin Culfa ilinde “Sarık düşürme” suçundan gözaltına alındığını ve 10 günlük gözaltı sürecinden sonra serbest bırakıldığını ancak serbest bırakıldıktan iki gün sonra intihar ettiğini duyurdu.

Bu konsey ayrıca, intiharından hemen sonra aileye medyayla hiçbir şekilde ilişki kurmaması için İran rejimi tarafından baskı yapıldığını bildirdi.

15 KİŞİ İDAM EDİLDİ!

Öte yandan geçtiğimiz pazartesi itibariye, Zahidan, İranşahr, Zabul, Meşhed, Kaşan, İsfahan ve Çabahar cezaevlerinde 9 kişi idam edildi.

Özellikle Kürdistan ve Beluçistan başta olmak üzere birçok eyalette tutukluların idam edilmesi medyanın gözünden uzak gerçekleşiyor.

Son üç günde İran rejimi Beluci mahkumların infazlarını hızlandırdı. Bu infazların arasında 12 ila 13 yıl önce idam cazasına mahkum edilen ancak bu süreçte idam edilenler de yer alıyor. İnsan hakları örgütlerinin raporlarına göre, ülkedeki idam edilenlerin üçte birinden fazlası Beluçistan’da yaşanıyor. Son haftalarda sokak protestolarında öldürülenlerin yaklaşık üçte biri de yine Beluci.

“Gofto Gu” haber merkezi ise son günlerde 15 Beluci’nin idam edildiğini açıkladı. Bu haber merkezi, Abdulnabi Mazarzehi, Mohammad Amin Ömer Zehi, Abdullah Salahzehi, Çangiz Gergic, Zebri Berahuyi, Mohammad Ömer Xame, Mohammad İsa Zehi, Niyaz Jedgal, Vali Rudini, Emam Naruyi, Mohsen Anşini, Mohammad Soleymani, Abdullah Sufi, İsmail Faghir Dadzehi, Amin Ail’yi idam edilen 15 Beluc olarak açıkladı.

Fotoğraf: Sarkhat

İlgili haberler
İzmir’de yaşayan İranlılar: İran’da laik, demokrat...

‘İran’da yaşanan ölüm ve dehşete son verilmesi için toplandık’

İran ceza evlerinde neler oluyor? | Rejimin kadınl...

‘Hastamızdı. Saçları kazınmış, kafası bağlanmıştı. Korkudan titriyordu’

İran'da metal işçisi kadınlar grevde| ‘Hakkımızı i...

İran'da Kuruz Sanayi Parça Üretimi fabrikasındaki kadın işçiler iş bıraktı