İran’da direnişçileri tedavi eden bir doktorun işkence ile öldürüldüğü iddia edildi
İranlıları tedavi eden 36 yaşındaki doktor Ayda Rüstemi’nin, işkence edilerek öldürüldüğü iddia edildi. Yerel bir polis karakolu ise Rüstemi’nin trafik kazasında öldüğünü öne sürdü.

İran’da, Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolarda, yaralananların tedavisini yapan doktor Ayda Rüstemi’nin işkence edilerek öldürüldüğü öne sürüldü.

IranWire haber sitesinde yer alan bilgiye göre, Rüstemi, 12 Aralık'ta Ekbatan'da çok sayıda yaralı protestocuyu tedavi ettiği sırada steril gaz gibi bazı tıbbi malzemelerinin bitmek üzere olduğunu fark etti. Doktor Rüstemi, eksikleri almak için bir protestocunun evinden ayrıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadı.

YEREL POLİS KARAKOLU 'TRAFİK KAZASINDA ÖLDÜ' DEDİ

Yerel bir polis karakolu ertesi sabah aileyi arayarak Rüstemi'nin araba kazasında öldüğünü bildirdi. Bir gün sonra ailesine, cansız bedeninin morgdan alınması söylendi.

Rüstemi’nin ailesine yakın bir kaynak, “Adli tabip, ailesine Rüstemi’nin gerçek ölüm nedenini açıklamamalarının emredildiğini söyledi. Ayda'nın bir araba kazasında ölmediğini, onu öldürdüklerini söylediler” ifadelerine yer verdi.

Güvenlik görevlileri, yakınlarının Rüstemi'nin cansız bedeninin görmesine yoğun ısrar üzerine izin verdi. Yine aileye yakın aynı kaynak, araba kazasının ölüm nedeni olmadığını söyleyerek “Rüstemi’nin ölüm nedeni araba kazası olamazdı. Araba kullanırken kaza yaptığınızda iki elinizin de kırılması, gövdenizin alt kısmının morarması ve gözünüzün tamamen çıkması mümkün değil” dedi.

Aile, polisten kendilerine Rüstemi'nin aracını ve iddia edilen trafik kazasının meydana geldiği yeri göstermesini talep etti, ancak talepleri reddedildi. Rüstemi, Gorgan'a gömüldü.

Öte yandan güvenlik güçleri tarafından yaralanan İranlılar ise gözaltına alınma, işkence görme, yargılanma veya öldürülme korkusuyla hastanelerde tedavi görmekten kaçınıyor. Yaralılara yardım etmek için hayatlarını tehlikeye atan sağlık görevlileri, protestocuları evlerinde veya başka yerlerde tedavi ediyor.

Fotoğraf: Sarkhat

İlgili haberler
İranlılardan dünyaya çağrı: Be our voice (Sesimiz...

‘Videodan önce sessiz konuşma sırasında salondakilerden ‘Ses kapalı, ses kapalı’ diye bağıranlar old...

Afganistanlı Devrimci Kadınlar Birliği: Bugün İran...

50 yıldır Afganistan’da kadınların hakları için mücadele eden RAWA, Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesin...

İranlı kadınlar anlatıyor: ‘Derdimiz sadece ahlak...

İran’da başsavcının ahlak polisinin kaldırıldığı açıklamasına yetkililerden resmi yorum henüz gelmed...