Almanya’da koalisyon hükümeti 2025 federal bütçe taslağını onayladı. Toplamda 480,6 milyar euro harcama planlanıyor. 2024’te olduğu gibi bunun yaklaşık onda birinin kredilerle finanse edilmesi gerekiyor. Medyada “kemer sıkma bütçesi” hakkında pek çok yazı yazılıyor olsa da, kimin için kemer sıkıldığı, kimin için kemer gevşetildiği ilk bakışta belli oluyor. Prensip olarak, bütçede artan askerileşmenin yanı sıra şirketler için bir ekonomik teşvik paketinin de hazırda olduğu ve aynı zamanda işsizler ve göçmenler için kesintiler yapmak istediği öngörülebilir. Ancak 2025 bütçesi kadınların durumunu daha da kötüleştiriyor.
SAĞLIK ALANINDA KESİNTİLER
2023’te sağlığa 24,48 milyar euro giderken, 2024’te bu rakam sadece 16,7 milyar oldu. 2025 yılı için ise bütçenin 16,4 milyar dolara düşmesi bekleniyor. Sağlık Bakanlığı 2023’te bütçenin yüzde 5,31’ini oluştururken, 2024’te bu oran yalnızca yüzde 3,5 oldu. Sağlık bütçelerinin azaltılması kadınları da çeşitli şekillerde etkilemekte.
Bir yandan kadınlar çalışırken çoğu zaman evde hasta yakınlarına bakmak zorunda kalıyorlar. Profesyonel bakım genellikle çok pahalı ve gerekli bakım düzeyinin ve dolayısıyla sağlık sigortası şirketi tarafından kısmi finansmanın tanınması genellikle aylar sürüyor. Fonlar kesilmeye devam ettikçe, kadınlar özel olarak ve aile içinde ücretsiz bakım sağlama konusunda daha fazla baskı altında kalıyor.
Öte yandan kesintiler, Haziran 2023’te yüzde 82’lik bir orana sahip olan hemşirelik mesleklerinde kadınların durumunu daha da kötüleştiriyor. Bakıcılar sıklıkla yüksek düzeyde fiziksel ve duygusal strese maruz kalırlar. Bu, hem fiziksel çabayı hem de hasta ve sıklıkla ölmekte olan insanlarla uğraşmanın getirdiği psikolojik gerilimi içeriyor. Ayrıca hemşirelik sektöründe vardiyalı çalışmanın yanı sıra hafta sonu ve tatil çalışmaları da yaygın ve bu durum hemşirelik personeli üzerinde özellikle baskı oluşturmakta. Hemşirelik mesleklerinde ücretler de diğer mesleklere göre ortalamanın altında. Kadınların genellikle erkek meslektaşlarından daha az maaş alması nedeniyle hemşirelik mesleğinde de ücret eşitsizliği var.
KADINLARIN GÜVENCESİZ İSTİHDAMI
Federal bütçeyle ilgili tartışmalara paralel olarak, Maliye Bakanı Lindner geçtiğimiz aylarda fazla mesainin gelecekte vergiden muaf olarak ödenmesi yönünde çağrıda bulunmuştu. Alman Sendikalar Birliği (DGB) Genel Başkanı Yasmin Fahimi, öneriyi „aklı başında olmayan bir fikir“ olarak nitelendirdi ve cinsiyete dayalı eşitsiz iş dağılımının teşvik edilmesine karşı uyarıda bulundu. Ekonomik rolleri nedeniyle kadınlar genellikle devlet yardımlarından ve vergi indirimlerinden daha az yararlanıyor.
Her üç kadından biri alışılmadık bir istihdam ilişkisi içerisinde; örneğin, yarı zamanlı veya mini bir işte çalışıyor ve kalıcı bir tam zamanlı işte çalışmıyor. Kadınların istihdamdaki çoğu zaman güvencesiz durumu, bazen çocukları, hasta akrabaları ya da sadece kendilerini finanse etmek için kayıtsız çalışma ihtiyacını doğurmakta.
Almanya’nın en büyük evde bakım hizmetleri sağlayıcısı olan „Promedica Grubu“, bakım ve hemşirelik alanında kayıt dışı çalışma oranının yüzde 85 civarında olduğunu tahmin ediyor. Mainz Üniversitesi’ndeki bir araştırma projesi, çoğunluğu Doğu Avrupalı olan en az 150.000 kadının bu tür güvencesiz işlerle geçimini sağlamak zorunda olduğunu tespit etti.
SÖMÜRÜ VE ŞİDDETE KARŞI SAVUNMA YOK
Göçmen kadınlar özellikle güvencesiz çalışma koşullarına maruz ve işyerinde büyük güvensizlik ve sömürüyle karşı karşıya kalıyor. Bu, örneğin iş güvenliği düzenlemelerine uymayı imkansız hale getiriyor. Ancak federal bütçe, bu kadınların işgücü piyasasına yasal erişim bulma fırsatını da daha da kısıtlıyor. Dil kursları gibi entegrasyon tedbirlerinin bütçesi 1,1 milyardan 500 milyona düşecek.
Almanya’da mültecilerin kabulünü ve haklarını giderek kısıtlayan daha katı sığınma politikasının başka ciddi sonuçları da var: Daha kötü yaşam koşulları altında kadınların aile içinde ve dışında ataerkil şiddete maruz kalma olasılığı artıyor. Ancak bu şiddet sonuçta Almanya’daki tüm kadınları etkiliyor. Yakın partnerden kaynaklanan şiddetin sayısı 2023’te yeniden arttı; son beş yılda toplam oran yüzde 19,5.
Koalisyon anlaşmasıyla federal hükümet, şiddete destek sisteminin genişletilmesinin maliyetine katkıda bulunmayı taahhüt etti. Baden-Württemberg, Bavyera ve Rheinland-Pfalz’ın ortak eyalet dernekleri ve „Özerk Kadın Sığınma Evleri Merkezi Bilgi Merkezi“ (ZIF), sözde Şiddetten Korunma Yasası’nın çıkarılması çağrısında bulundu. Bu, şiddetten etkilenen herkese koruma ve danışmaya ücretsiz erişim konusunda yasal bir hak sağlamayı içeriyor. İstanbul Sözleşmesi’ne göre Almanya’da kadın sığınma evlerinde 14 bin kişilik kontenjan açığı bulunuyor. Kadına yönelik giderek artan şiddete rağmen, yasa üzerinde hala net bir fikir birliği yok ve bu alanın federal bütçeden yeterince finanse edilmesine yönelik kesin taahhütler yok.
ÇOCUKLARA PARA YOK – ORDUYA ÇOK!
Ayrıca, temel çocuk güvencesinin 2025’te uygulamaya konulup konulmayacağı konusunda da netlik yok. Bu öncelikle bekar annelerin geçimlerini sağlamalarına yardımcı olacaktı. Bunun yerine, acil çocuk yardımı komik bir şekilde beş euro artırıldı ve şu anda 25 euroya ulaştı. Temel çocuk refahına (güvencesi) ayrılan bütçe hâlâ iki milyarla sınırlı. VdK sosyal derneğine göre, gelecekte yılda en az 25 milyar euro gerekli olacak.
Çalışan kadınların durumunu iyileştirmek için hiçbir şey yapılmadığı ortaya çıktı. Bunun yerine, güvencesiz koşullara daha da itiliyorlar ve ihmal ediliyorlar. Ancak trafik lambası hükümetinin para harcadığı şey askeri harcamalar. Bütçedeki 1,2 milyar euroluk artışa rağmen Bundeswehr Derneği ve diğer kuruluşlar önemli ölçüde daha fazla para talep ediyor.
Olaf Scholz’un ilan ettiği Zeitenwende/dönüm noktası ve tüm hızıyla devam eden savaş propagandası göz önüne alındığında, Almanya’da halkı gerçekten savaşa hazır hale getirmek için koalisyonun bu taleplere en azından kısmen yanıt vermesi beklenebilir. Şu ana kadar hükümette hiç kimse, birçok şey yanı sıra kadınların durumunun kötüleştirilmeye devam edilmesinden rahatsız değil.
Kaynak: Yeni Hayat
Fotoğraf: Canva
İlgili haberler
Almanya'da ev içi şiddet hızla artıyor
Almanya'da pandemi döneminde artan ev içi şiddet vakalarının pandemi sonrasında azalması bekleniyord...
Almanya’da göçmen kadın olmak: Keyif fotoğrafların...
Bazen ikinci işlerde çalışıyorum. Evlere temizliğe gidiyorum. Bakmayın arada arkadaşlarla kahve keyf...
Meloni itiraz etti G7 bildirgesinden 'kürtaj' çıka...
G7 toplantısında 'kürtaj' tartışması yaşandı. Aşırı sağcı İtalyan lider Meloni’nin itirazı üzerine G...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.