İstismar tartışmalarında çözümü idam olarak gösteren iktidar “Bu terörle mücadele için de bizim açımızdan önemli” diyerek krizi fırsata çevirdi. Oysa idamı isteyenlerin sesi kadar ‘İdam istemiyoruz, çözüm bu değil’ diyenlerin de sesi yükseliyor.
Çocuk hakları aktivistleri, vekiller ve avukatlar ise cezaların ağırlaşmasıyla çocuk istismarı sorununun çözülmeyeceğini, esasen uygulamadaki ciddi sorunların ve eksiklerin giderilmesi gerektiğini tekrar ediyor. Önleme dair yapılan önerilerin hayata geçmediğini, sonuç alıcı taleplerin görmezden gelindiğini hatta hükümetin ve kurumların açıklamalarıyla çocuk istismarını teşvik eden bir tutum sergilediklerini söylüyorlar.
Bu önerileri bir kenara koyup çocuk istismarında “idam” ve “hadım” gibi gerici ve sorunu ortadan kaldırmayacak yöntemleri ortaya atanlara, bu yöntemleri makul bulanlara birkaç somut durumu anlatalım.
Çocuk istismarına karşı "idam" mı dediniz... İşte buyrun dünyada idamın yasal olduğu devletlerde durum:
* Bugün dünyada 58 ülkede idam cezası var ve dünya nüfusunun yüzde 60’ının yaşadığı Çin, Hindistan, Endonezya ve ABD gibi ülkelerde idam cezası uygulanmaya devam ediyor. Bu ülkelerin 35’inde idam cezası uygulaması savaş ve olağanüstü hal ile sınırlanmış durumda. Yine bu ülkelerin 32’sinde en az 10 yıldan beri infaz edilen idam cezası yok. ABD’de ise 50 eyaletten 31’inin yasalarında idam cezası yer alıyor.
* Birçok gelişmiş ülkede ise örneğin; Finlandiya 1826’da, Norveç 1875’te, Danimarka 1892’de, İsveç 1910’da, Hollanda 1850’de Portekiz 1867’de, Almanya 1949’da, Mussolini dönemi hariç İtalya 1890’da idam cezasını kaldırdı. Türkiye’nin idam cezasını kaldırmakta zaten fazlasıyla gecikti. İdam cezasını en çok uygulayan ülkeler sırasıyla; Çin, İran, Pakistan, Suudi Arabistan, ABD, Irak, Somali, Mısır, Endonezya, Çad. 2015’te infaz edilen idam cezalarının yüzde 89’u İran, Pakistan ve Suudi Arabistan’da gerçekleştirildi.
* Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, örneğin ABD’de idam cezası uygulanan eyaletlerde, uygulanmayan eyaletlere göre suç oranı daha fazla. Üstelik suçlar yıllar içinde azalmak bir yana artıyor. Hindistan da idam cezası uygulayan ülkelerden ama hepimiz biliyoruz Hindistan’da cinsel saldırı vakalarının ne kadar fazla olduğunu. 2014 yılının rakamlarına göre Hindistan’da halen günde, evet yanlış okumadınız günde 93 kadın cinsel saldırıya uğruyor. Bu durum, idamın caydırıcı olmadığının en önemli kanıtlarından biri değil mi?
* Uluslararası Af Örgütü’nün rakamlarına göre, 2012 yılında dünya çapında 1923 idam cezası verilirken, idam cezasının en fazla uygulandığı ülkelerin başında Çin, ABD, Pakistan, Afganistan, Hindistan, Ortadoğu ve Arap Yarımadası ve Afrika ülkeleri geldi. Buna karşılık, dünyada kadınların statüsü üzerine en ayrıntılı çalışmaları yapan Woman Stats Project’in 2011 rakamlarına göre, dünyada tecavüzün en yaygın olduğu ülkelerin başında ortalama her 100 bin kadından 60’ının tecavüze uğradığı Afganistan, Hindistan, Pakistan, Suudi Arabistan, Yemen, Irak, Suriye, Ürdün, İran, Sudan ve diğer Afrika ülkeleri geliyor. Sayılan ülkeler aynı zamanda Çin ve ABD dışında idam cezasının en yaygın olarak uygulandığı ülkeler.
Şimdi soruyoruz size, idam cezasının gerçekten çocuk istismarını ortadan kaldıracağına inanıyor musunuz?
Kaynak: Tuba Torun’un Duvar gazetesindeki Niçin idam istemiyoruz? başlıklı yazısı ve Uluslararası Af Örgütü raporu
İlgili haberler
8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...
Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...
GÜNÜN ÖNERİSİ: Çocuk istismarından haberdarsanız b...
Çocuk istismarından, ihmalinden kuşkulanıyor ya da bunu biliyorsanız istismarın durması ve çocuğun k...
GÜNÜN BİLGİSİ: Travma yaşayan çocuklar oyunları ay...
Çocukların hep aynı oyunu oynaması yaşadığı bir travmanın dışa vurumu olabilir. Travma yaşayan çocuk...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.