GÜNÜN ÖNERİSİ: Hastalık sebebi vadesi dolan eşyalarınızı atın
Her eşyanın bir ömrü vardır ancak bir kısmını biraz fazlaca kullanırız. Oysa bazı eşyaların kullanım sürelerine dikkat etmek lazım aksi takdir sağlığımızı tehdit eder hale gelebilir.

Biraz daha kullanılır dediğiniz ya da atmaya kıyamadığınız bazı eşyalarınızın vadesi ne zaman dolar bilmiyor olabilirsiniz. Ancak bilmekte yarar var. Çünkü vadesi dolan eşyalarınızı atmadığınızda sağlığınızı ciddi anlamda tehdit eder. Hangi eşyanın ömrü ne zaman tükenir bilmiyor olabilirsiniz. Bu sebeple aklınızın bir köşesinde bulunsun diye vadesi dolan eşyalarınızın yaşam sürelerini paylaşıyoruz.


SUTYEN
1-2 yıl kullanım süresi vardır. Sutyeninizin şekli ve elastikliği bozulduğunda, büyük ya da küçük gelmeye başladığında ve rahatsız hissettiğinizde hemen değiştirmelisiniz.

PARFÜM
Doğal yağlar içeren parfümler kapalı bir şekilde muhafaza edildiğinde 3 yıl, açık saklandığında ise 2 yıla kadar dayanabilir. HAVLU 1-3 yıl gibi bir sürede yenilemek gerekir. Bakteri üreten ıslak havluları yıkamak da çözüm olmayabilir.

KOŞU AYAKKABILARI
1 yıl kullanım süresi vardır. 6 km kadar koştuktan sonra koşu ayakkabıları bozulmaya başlar. Bu da eklemlerinizin daha çok yorulacağı anlamına gelir.

ÇOCUKLAR İÇİN ARAÇ KOLTUKLARI
6-10 yıl arasında eskiyor. Plastiğin eskimesi ve içindeki malzemenin aşınması sebebiyle bu tip ürünler güvenliğini kaybedebiliyor. İkinci el satın alınması pek tavsiye edilmez.

SİNEK KOVAN LOSYONLAR VE SPREYLER
2 yıla kadar kullanılabilir, sonrasında etkisiz olurlar.

OKSİJENLİ SU
Hidrojen peroksit şişesi açıldıktan 2 ay sonra normal suya dönüşür. Kapalı bir şişe ise bir yıldan fazla rafta tutulmamalıdır.


EMZİK
2-5 hafta kullanım süresi vardır.Lateks yüzeyde oluşabilecek çatlaklarda mikroplar barınabiliyor. Bu nedenle ne kadar kullanıldığına ve görüntüsüne bakılmaksızın en geç 5 haftada bir değiştirilmelidir.

SAÇ FIRÇASI
Saç fırçalarınızı haftada bir temizlemeli, yılda bir ise değiştirmelisiniz.

ÇOKLU PRİZ
1-2 yıl kullanım süresi vardır. Çoklu prizlerin bir kapasitesi vardır. Kapasitenin üzerine çıkarsanız ciddi problemlere yol açabilir.

UN
6-12 ay arasında kullanımı söz konusudur. İyi kalite un 1 yıl kadar dayanırken sıradan unlar 6 ay dayanabilir.

BANYO SÜNGERLERİ
Banyo süngerleri ve lifleri kısa süre içinde bakteri ve mantar biriktirmeye başlar. Kaynatılarak kullanılması gereken bu ürünün kullanım süresi 2 hafta.

BANYO LİFLERİ
6 aydan sonra değişmesi gerekir. Ancak banyo liflerinin süresini uzatmak istiyorsanız bu ürünleri düzenli bir şekilde suda kaynatın. Bakterileri bu şekilde öldürebilirsiniz.

DEZENFEKTANLAR
3 aydan sonra dezenfektanlar etkisini kaybetmeye başlar.

BAHARATLAR
1-3 yıl kullanım süresi vardır. Baharatlar zamanla tadını ve kokusunu kaybeder.


YASTIK
2-3 yıldan sonra yastıklar değiştirilmelidir. Yastıklar evdeki tozu toplar, şekilleri bozulduğu için boyun ağrısına sebep olabilir.

YANGIN SÖNDÜRÜCÜLER
Gerekli bakım ve kontrolleri yapıldığı taktirde 15 yıllık bir ömre sahiptir.

EV TERLİĞİ
6 ay kullanım süresi vardır. Mantar enfeksiyonunun yayılması için oldukça elverişli olan ev terlikleri mümkün olduğunca yıkanmalıdır.

Kaynak: Gazete Duvar 

İlgili haberler
GÜNÜN ÖNERİSİ: 5 Adımda kışlıkları nasıl muhafaza...

Baharın olmazsa olmazı, bahar temizliği... Bahar temizliği kışlıkları kaldırmadan olur mu hiç! Olmaz...

GÜNÜN BİLGİSİ: Kim buldu bu baş belası sütyeni!

Evet şimdi bir baş belası olabilir sütyen çoğu kadın için ama icat edildiği dönemde bir süre kadını...

GÜNÜN DOĞALI: Doğal diş macunu yapalım mı?

Bu devirde her şeyin doğalı makbul. Hangi katkı maddesinin ne zararı var diye düşünmeyin, işte evde...