Sennur Sezer Emek Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri sahiplerine verildi
Bu yıl 8’incisi düzenlenen Sennur Sezer Emek Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri sahiplerine takdim edildi.

Bu yıl 8’incisi düzenlenen Sennur Sezer Emek Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri sahiplerine takdim edildi. DİSK Gıda-İş ve Manos Kitap’ın Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi Yıldız Kenter Sahnesinde birlikte düzenlediği törende şiir dalında birinci olan Emin Kaya, jüri özel ödülü kazanan Doğu Kaşka; öykü dalında birinci seçilen Hatice Sabah, Ahmet Tulgar Özel Ödülü kazanan Hamdi Topçu’ya ödülleri verildi.

'SENNUR'UN ŞİİRİNDE ZAMAN AŞIMI YOKTUR'

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı ve Sennur Sezer’in eşi Adnan Özyalçıner yaptığı konuşmada “Sennur’un şiirinde zaman aşımı yoktur. Sözcüklerle örer zamanı. Umudu elden bırakmadan… Sözünü sürdürür, düşürmez davasını hiçbir zaman” dedi. Sezer’in "Babaları 141-142’den Yargılanan Çocuklara" şiirini okuyan Özyalçıner, “Dün, babaları 141-142’den yargılanan çocuklara sesleniyordu. Bugün Gezi’den, düşüncesini serbestçe ifade etmekten dolayı hapiste yatanların çocuklarına sesleniyor” ifadelerini kullandı.

'BARIŞ, İŞÇİLERLE KAZANACAK, KADINLARLA KAZANACAK'

Törene katılamayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu gönderdiği yazılı mesajında Sennur Sezer'in işçilere, kadınlara, gençlere mücadelelerinde ilham olduğunu ifade etti: “Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, Sennur Sezer Emek Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri için düzenlenen etkinlikte bir araya gelen tüm dostlarımızı, tüm mücadele arkadaşlarımızı Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu adına selamlıyor, bu anlamlı ödülü kazanan yazar ve şair arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. ‘Eli ateşten korkmayan’ Sennur Sezer, işçilere, kadınlara, gençlere hepimize mücadelelerimizde ilham verdi. Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ona bir kez daha söz verelim ki, barış kazanacak. Barış işçilerle kazanacak, barış kadınlarla kazanacak.”

Jülide Kural “Ben Rosa Luxemburg” isimli tek kişilik oyununu sahneledi. Oyunda sosyalist mücadelenin simge isimlerinden Rosa Luxemburg’un çocukluğu, gençliği, aşkları, arkadaşlıkları ve engelli bir kadın olarak politik arenada var olma mücadelesini anlatıldı. Şair Altay Öktem şiir dinletisi sunarken Sanat Fabrikadan sanatçılar modern dans gösteri yaptı.


'NEREYE GİTSEK BİR AKBELEN ORMANINI YEŞERTMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Akbelen direnişçilerinden Nejla Işık, direnişçi bir kadın olan Sennur Sezer'in anıldığı ve birçok edebiyatçı, şairin olduğu bir ortamda bulunduğu için çok mutlu olduğunu dile getirdiği konuşmasında şunları söyledi: "1 Eylül Dünya Barış gününde toprağın, doğanın, insan haklarının sömürülmediği barış içinde bir yaşama hasret kaldık. Böyle direnişçi bir kadının, işçi, emekçi kadınının anıldığı bir günde bu kadar edebiyatçının ve şairin arasında bulunmaktan mutluluk duydum. İlk defa böyle bir ortamdayım ve çok heyecanlandım. Oyunu ve dansları izlerken özellikle. Bunu da direnişime, Akbelen mücadelesine borçluyum. Akbelen Üniversitesi diyoruz biz. Mücadelemiz bitmeyecek daha yeni başladı. Birlikte olmayı başarırsak birçok şeyi de başarmış olacağız aslında. Türkiye'nin her yeri sömürü altında. Büyüğüdümüz topraklarda bir ağaç kesilmesin, toprağımız yok olmasın diyeydi mücadelemiz. Sennur Sezer'in de dediği gibi, ben artık onlarca çocuğun, doğmamış çocukların anasıyım, onlara güzel bir vatan bırakmak için burdayım. Her bir ağacın anasıyım. Nereye gitsek bir Akbelen Ormanını yeşertmeye devam edeceğiz. Son nefesimizi verene kadar da mücadelemiz devam edecek."

Fotoğraflar: Şeyma Akcan/Evrensel

İlgili haberler
Sennur Sezer şiirinde kadınlar

Toplumsal bir sorun olarak kadın meselesi Sennur Sezer’in ideolojik görüşüyle iç içe genişler şiirle...

Sennur Sezer şiirleriyle Flormar direnişinde

Emek Partisi Kadıköy İlçe Örgütünden kadınların Flormar işçilerini ziyaretinde Sennur Sezer de şiirl...

Emeğin ve direncin yürekli karıncası: Sennur Sezer

Sennur Sezer... Sesi, sözü, kalemi ve umutla sıkılı yumruğu ile hem meydanlarda, hem edebiyatta ter...