Kısmi de olsa prim yatıyorsa, analık ödeneği son 3 aya göre hesaplanır
Kısa çalışma nedeniyle primleri 30 günün altında yatan kadın işçilerin analık ödenekleri son 3 aydaki ortalama prime esas kazanç üzerinden hesaplanır.
Okurumuzun Sorusu:

Bizim bir çalışanımız var ve 2021 nisan ayı başında doğum yapacak. Biz firma olarak 2020 Mart'tan bu yana kısa çalışmadan yararlanıyoruz. Yani 10 gün işveren ödüyor, 20 Gün İŞKUR’dan ödeme alıyoruz. Şimdi bizim personelin doğum raporu parası nasıl hesaplanacak? Son 3 aya bakarsanız. 3 ay x 10 gün bildirdik, 30 gün ediyor. Bu rakam üzerinden mi rapor parası alacak yoksa normal tam gün üzerinden mi rapor parası alacak. Konu ile ilgili bizi bilgilendirir misiniz?  

Analık ödeneği doğum iznine çıkılan aydan önceki son 3 aylık prime esas kazancın ortalaması üzerinden hesaplanır. Eğer son 3 ayda kısmi de olsa prim yatmışsa hesaplama bu primler üzerinden yapılır.

Eğer kadın işçinin analık iznine çıktığı aydan önceki 3 ay boyunca kısa çalışma nedeniyle hiç sigorta primi yatırılmamışsa bu 3 aydan önceki 3 aya bakılır ve hesaplama buna göre yapılır. Eğer önceki 3 ayda da prim ödemesi yoksa bir önceki 3 aya bakılarak hesaplama yapılır.

Sorudaki kadın işçi diyelim ki 2021 yılı Şubat ayı içinde analık iznine ayrıldı. Bu durumda önceki üç aya yani 2021 Ocak, 2020 Aralık ve 2020 Kasım aylarına bakılır.

Bu üç ayda toplam 30 günlük prim ödenmişse, 30 günlük toplam prime esas kazanç 30’a bölünerek günlük ortalama prime esas kazanç elde edilir.

Bu tutarın 3’te 2’si (yatarak tedavi olmadığı sürece) günlük analık ödeneğidir. Bu tutar 16 hafta yani 112 gün boyunca ödenir. Analık ödeneği SGK tarafından işçiye verilir.

Ortalama alındığı, yani toplam prim tutarı prim yatan gün sayısına bölündüğü için bir farklılık söz konusu olmayacaktır.

Diyelim ki 2021 yılı Ocak ayında kısmi çalışma tümüyle durduruldu ve tam çalışmaya geçildi. Bu durumda Kasım ve Aralıktan 20 gün, Ocak’tan 30 gün toplam 50 gün prim ödenmiş olacaktır. Bu durumda da 50 günlük toplam prime esas kazanç 50’ye bölünerek günlük ortalama alınacak, bu tutarın 3’te 2’si günlük analık ödeneği olacaktır.


İlgili haberler
Gıda-İş Sendikası: Prim şartı aranmaksızın analık...

Gıda İş Sendikası yaptığı açıklamada Meclise seslenerek, hamile işçilerin analık ödeneği alması için...

Analık ödeneği hakkı için herkes elini taşın altın...

Analık ödeneği hakkının gasbına karşı esas olarak sendikaların konuyu gündeme getirmesi, bu hakkın g...

İİSŞP: Pandemi, analık ödeneğinin gasbına gerekçe...

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 90 gün prim koşulunu sağlayamayan kadın işçilere analık...