Okurumuzun Sorusu:
Merhaba. Ben bir tekstil fabrikasında çalışıyorum. İşyeri bize pazar çalışmaları zorunlu diyor. Ayda bir izin zor kullanıyoruz. Onu bile vermiyorlar. Ben pazar çalışmak istemiyorum, evime vakit ayırmak istiyorum. Eşimle sürekli tartışıyoruz. Ben pazar çalışmasına gitmesem işyeri beni işten çıkarabilir mi?
İş Yasası’nın 46. maddesine göre “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63’üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.”
Dolayısıyla işçiye haftada bir tam gün (24 saat) hafta tatili izni verilmesi zorunludur. Ancak yasaya göre hafta tatilinin pazar günü olması zorunluluğu yoktur. Hafta tatili başka bir günde olabilir.
İşçinin hafta tatili pazar günü olarak belirlenmemişse, işçi pazar günü çalıştırılabilir. Bu durum, işçiye haftada bir gün hafta tatili verilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.
Sonuç olarak okurumuzun hafta tatili iş sözleşmesi, toplu iş sözleşmesi ya da işyeri uygulaması ile açıkça pazar günü olarak belirlenmemişse, ne yazık ki, işveren çağırdığı takdirde okurumuz pazar günleri çalışmak zorundadır. Aksi takdirde, yani okurumuz pazar günü çalışmayı reddederse işveren için okurumuzu tazminatsız işten çıkarma hakkı doğar.
Eğer ki okurumuzun hafta tatili pazar günü ise ve işveren okurumuzu pazar günü işe çağırırsa, okurumuz işe gitmek, hafta tatilinde çalışmak zorunda değildir. İşveren okurumuzu, okurumuz hafta tatilinde çalışmayı kabul etmediği için işten çıkarırsa bu İş Yasası’na aykırı bir işten çıkarıma olur. Okurumuz (koşulları sağlıyorsa) işe iade isteyebileceği gibi, kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer yasal haklarını da arabulucu, anlaşma olmazsa da dava yoluyla isteyebilir.
Okurumuz “ayda bir izin zor kullanıyoruz” demiş. Eğer bundan kasıt, ayda sadece bir gün hafta tatili verilmesi ise, bu İş Yasası’na açıkça aykırıdır. Okurumuz hafta tatili hakkı ihlal edildiği için İş Yasası’nın 24. maddesinin 2. fıkrası uyarınca haklı fesih yaparak işten derhal ayrılabilir, kıdem tazminatı ve diğer yasal haklarını önce arabulucu, anlaşma olmazsa da dava yoluyla talep edebilir.
İlgili haberler
‘Tam kapanma’da fazla mesai
Metal işçisi bir kadın 17 günlük kısıtlamalarda yaşadığı zorluğu anlatıyor: 'Marketler, işten çıkıp...
Günde 7,5 saatten fazla çalıştırılan hamile işçiye...
Hamile işçinin günde 7,5 saatten fazla çalıştırılması yasaktır. Yasağa rağmen işçiye 7,5 saatten faz...
‘Karnımız, gecelere kadar fazla mesai yaparsak doy...
Asgari ücrete gelen zammı konuştuğumuz işçi kadınlar, zammın fatura ve harcamalara gelen zamlarla he...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.