Yeşil Sol Parti Milletvekili Özgül Saki: Yeni Anayasa tartışmalarıyla Kadınların hakkına göz dikiyorlar
Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, geçtiğimiz hafta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 81 ilde düzenlediği Aile Çalıştay’larıyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, geçtiğimiz hafta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 81 ilde düzenlediği Aile Çalıştay’larıyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bu çalıştaylara kadın örgütlerinin değil İslamcı STK'ların, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, İl Müftülüklerinin çağrıldığını basından öğrendiklerini söyleyen Saki, “İstanbul ve Ankara dahil birçok baronun kadın hakları merkezleri davet edilmedi, ‘kutsal aile’ çatısında şiddetin bin bir çeşidini yaşayan kadınları ve çocukları temsil eden hiçbir kurum yer almadı söz konusu çalıştaylarda; ama diyanet temsilcileri yer aldı” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı adeta Diyanet’e bağlı bir şube gibi çalıştığını ifade eden Saki, “Bu alelade kurduğumuz bir cümle değil. Baktığımızda birçok kentin Aile ve Sosyal Hizmet İl Müdürü ya ilahiyat fakültesi mezunu ya da Diyanet’in tarikat ve cemaatlere mensup eski çalışan ve yöneticileri” dedi.

ERKEK EGEMENLİĞİNİ GÜÇLENDİRİYORLAR

Bu çalıştayların odağına LGBTİ’lere yönelik nefreti yaygınlaştıran ve kadını sadece eş ve anne olarak tanımlandığını söyleyen Saki, “AKP’nin üstümüze giydirmeye çalıştığı bu aile modelinde erkek ailenin reisi olmakta, kadın uzaklaştığı iddia edilen eve-yuvaya geri çağrılmakta, başta annelik olmak üzere fıtratına uygun olduğu söylenen rolleri ve görevleri yapmaya teşvik edilerek aslında erkek egemenliği güçlendirilmektedir” dedi.

Siyasal iktidar geçmişte de yaptığı gibi “kutsal aile”yi korumak için kadınların yaşamını, özgürlüğünü, arzularını hiçe saydığını söyleyen Saki, “AKP’nin yıllardır söyleye söyleye içini boşalttığı ‘yeni ve sivil anayasa’ söyleminin bir göz boyamadan öteye gidemeyeceğini biliyoruz. Yeni ve sivil anayasa teranesiyle Anayasa’nın ‘Ailenin Korunması’ ile ilgili 41. maddesinde düzenleme yapılarak hem LGBTİ+ düşmanlığının anayasal düzeyde kurumsallaştırılmaya hem de kadınların haklarının gasp edecek adımların önünün açılmaya çalışılacağının gayet farkındayız” dedi ve “kadınlar olarak mücadeleyle elde ettiğimiz kazanımlara el koymanıza müsaade etmeyeceğiz. Mecliste, sokakta, bulunduğumuz her yerde yaşamlarımızı, haklarımızı savunmayı sürdüreceğiz” diye ekledi.

Fotoğraf: Özgül Saki

İlgili haberler
İktidarın yeni yüzyıl vizyonu: ‘Kadını perde arkas...

Devletin görevlerini kadının üstüne yıkarak sorumluluktan kaçan, muhalif sesleri bastırmaya çalışan...

81 ilde aile çalıştayları gerçekleştiriliyor ama n...

Hukuki düzenlemelerin doğrudan muhataplarından olan barolar Aile Bakanlığının düzenlediği çalıştayla...

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi: ‘Aile değ...

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çağrısıyla 81 ilde yapı...