Yeni Şafak H.K.G. davasını hedefe koyuyor, istismarı aklamaya çalışıyor
Yeni Şafak gazetesinin Hiranur Vakfındaki istismarın üzerini örtmek için yaptığı haberleri değerlendiren kadınlar Ekmek ve Gül'e konuştu.

Yeni Şafak gazetesi “Hem avukat hem savcı hem hakim!” manşetiyle, küçük yaşta zorla evlendirilerek yıllarca istismara maruz kalan H.K.G’nin Avukatı Canan Sarı’yı hedef aldı. Sarı aynı zamanda AKP’nin kadın kollarının faaliyet sürdüğü KADEM’in de başkan yardımcısı. Haberde dava sürecinde “İslam Cemiyeti”nin hedef alındığı savunuldu. Dava sürecinde tarikatlar ve cemaatler de istismarı meşrulaştıran açıklamalar yayımlamış, bu davanın İslam camiasına karşı “kara propaganda” aracı olarak kullanıldığını ifade etmişlerdi.

H.K.G. davası İstinaf'tan faillerin cezaları az bulunarak dönmüş ve yeniden yagılanma başlamaştı.

Yeni Şafak’ın Hiranur Vakfında 6 yaşındaki çocuğun istismarı davasının üzerini örtmek amacıyla yaptığı haberi değerlendiren İstanbul Barosu Kadın Hakları Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Avukat Birsen Baş Topaloğlu, “Kimse spekülatif haberlerle yargılama üzerinde şaibe yaratıp sanıkları aklamaya kalkmasın. Buna izin vermeyeceğiz. İstanbul Barosu ve Barolar Birliği duruşmaları gizli yapılan bu davanın gözlemcisidir. Sanıklar hak ettikleri en ağır cezayı alana kadar davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

ŞİDDET VE İSTİSMAR SARMALA DÖNÜŞTÜ

Davanın takipçilerinden Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan ise “Her gün yeni istismar vakalarıyla karşılaşıyoruz. Yoksul semtlerde şiddet ve istismar bir sarmala dönüştü. Bu dava sürecinde bile onlarca kız çocuğu istismara maruz kaldı. Gelinen noktada müfredat değişikliğini ve tarikatların siyasete dahil olmasını AKP’li kadınlar bile eleştiriyor” dedi.

Çalışma yürüttükleri mahalleden de örnekler veren Doğan, “Çalışma yürüttüğümüz mahallede tarikat yurtlarında kalan kız çocukları ‘Erkek sineğin bile alınmadığı yurdumuza akşamları din adamları geliyor’ diyorlar. Kim olduğu bilinmeyen bu kişiler yurttaki ‘ablalar’ tarafından yüceltiliyorlar. İstismar vakalarını ihbar eden kız çocukları yurt yönetimi tarafından tövbeye, iftira günahından arınmaları için daha fazla namaz kılmaya ve ibadet etmeye yönlendirdiklerini söylüyorlar. Bu istismarı normalleştiren ve hatta küçük yaşta çocukların evlenmesini ‘sevap’ olarak nitelendiren bir yere doğru ilerliyor. Politik olarak örülen bu sarmalın karşısında fazla kararlı durmalıyız” dedi.

‘KADIN HAKLARI KLİK ÇATIŞMASINA DÖNÜŞTÜ’

AKP’nin kadınlar üzerinden sürdürdüğü politikaların parti içerisinde yarattığı tartışmaları yorumlayan Siyaset Bilimci Cangül Örnek, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun’a ilişkin tartışmalarda AKP içerisindeki kliklerin ayrıştığını hatırlatarak “Alan kapma ve AKP’de yer edinme çabası klikler arası çatışamaya döndü. Hukukun, kadın ve çocuk haklarının bu kadar çirkin bir alan savaşına dönüşmesini de AKP’nin yarattığı bir garabet olarak değerlendirmemiz lazım. AKP’nin toplam politikaları bu klikleşmelerin en temel haklara etki etmesine neden olmuştur. Bu kliklerin önemli bir bölümü İslami değerleri ve yorumları öne sürerek erken yaşta evlilik yoluyla istismarı gayet normal ve caiz buluyor. Bu durum AKP’nin siyasetine de doğrudan etki ediyor” dedi.

AKP’nin kadınlar tarafından büyütülen bir parti olmasına rağmen yürütülen politikalarla kadınların parti içerisinde ikinci konuma düşürüldüğünü ifade eden Örnek, “Yoksul semtlerde evlere giren kadınlar olmasaydı AKP’nin bu kadar büyümesine şahit olamayacaktık. AKP’nin siyasi görüşü nedeniyle kadınlar partide hep ikinci planda, yönetimde ve partinin farklı kademelerinde gerektiği kadar yer edinemiyor. Bunu kabullenen bir kesim var. Bu kesim AKP’nin toplam siyasetinde en uç noktalarla birleşmiyor ama uzlaşıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Fotoğraf: Evrensel 

İlgili haberler
Kadınlar H.K.G. davasının karar duruşmasına çağrı...

H.K.G’nin 6 yaşından itibaren istismara maruz bırakılmasına ilişkin görülen davada karar duruşması 2...

H.K.G. davası| İktidar göz önünde bir yargılama is...

Kamuoyu baskısı olmadan, haberlere konu olmadan yapılacak bir yargılamada amaçlanan yargılamanın göz...

Hiranur Vakfı istismar davası 10 Haziran'a ertelen...

Hiranur Vakfı'nda 6 yaşındaki H.K.G.'nin istismarı ile ilgili davada istinafın bozma kararı sonrası...