Türkiye'de Çocuk Olmanın Bedeli | Çocuklar açlık, yoksulluk ve suç çemberinde
CHP Milletvekili Cevdet Akay, "Türkiye'de Çocuk Olmanın Bedeli Raporu"nu yayımladı. Rapora göre çocuklar açlık, yoksulluk ve suç çemberine sıkıştırıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, "Türkiye'de Çocuk Olmanın Bedeli Raporu"nu yayımladı. Raporda çocukların eğitime katılımı, çocuk işçilik, çocuk yoksulluğu ve suça sürüklenen çocuklara ilişkin verilere yer verildi.

ÇOCUKLAR OKULU TERK EDİYOR

Rapora göre, Türkiye'de okul kaydı olmayan toplam çocuk sayısı 1 milyon 201 bin. Bunlardan 219 binini 5 yaş, 222 binini 6-9 yaş, 236 binini 10-13 yaş ve 524 binini 14-17 yaş arasındaki çocuklar oluşturuyor. 

Erkek çocuklarının yüzde 76.2'si, kız çocuklarının ise yüzde 79.6'sı ancak ortaöğretimi tamamlıyor. Örgün eğitimdeki ilkokul, ortaokul ve liselerdeki her 100 çocuktan 9.1'i okulu terk ediyor. 

YETERSİZ BESLENME ACİL BİR SORUN

Raporda, Birleşmiş Milletler Gıda Programı'nın 2022'ki Açlık Haritası verilerine yer verildi. Harita verilerine göre Türkiye'de 14.8 milyon kişinin yeterli gıda tüketemediği söylendi. Buna ek olarak ülkede 5 yaş altındaki çocukların yüzde 1.7'sinin akut yetersiz beslenme ve yüzde 6'sının kronik yetersiz beslenme yaşadığı açıklandı. Raporda bahsedilen TÜİK Türkiye Çocuk Araştırması'na göre ise çocukların beslenme verileri şu şekilde:

    • Her gün Peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerini tüketemeyen çocuk oranı yüzde 42.2,

    • Her gün ekmek veya makarna tüketen çocuk oranı yüzde 62.4,

    • Her gün Meyve tüketemeyen çocuk oranı yüzde 49,

    • Her gün sebze tüketemeyen çocuk oranı yüzde 87,

    • Her gün et, tavuk veya balığı tüketemeyen çocuk oranı 87.3 

YOKSULLUK ÇOCUK İŞÇİLİĞE YOL AÇIYOR

En son 2019 senesinde yayımlanan Çocuk İşgücü Anketi verilerine yer veren raporda 4-17 yaş arası 720 bin çocuk işçi olarak çalışıyor. 2013'ten bu yana ise yoksulluktan dolayı çalışmak zorunda bırakılan 888 çocuk iş cinayetinde hayatını kaybetti.

Raporda, Türkiye'nin çocuk yoksulluğu açısından 41 OECD ülkesi arasında yüzde 22 oranla en yüksek yoksulluk oranına sahip 2'nci ülke olduğu belirtildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının raporuna göre ise yoksulluk nedeniyle bakıma muhtaç çocuk sayısı 2002'de 12 bin 75 iken bu sayı Ağustos 2023'te 165 bine yükseldi. Bunun yanı sıra TÜİK raporuna göre Türkiye'de 9.4 milyon çocuk yani her iki çocuktan biri yoksulluk çekiyor. 

ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARI YÜZDE 33 ARTMIŞ

Raporda, TÜİK'in Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri verilerine yer verildi. Buna göre çocukların karıştığı olay sayısı 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20.5 artarak 601 bin oldu. 2014'te ise 11 bin 95 olan ‘Çocukların Cinsel İstismarı’na ilişkin suç sayısı 31 bin 885’e yükseldi. 2022 yılında bir önceki yıla göre çocuklar açısından en fazla artış gösteren suç türleri ise dolandırıcılık, çocukların cinsel istismarı ve hırsızlık olarak belirlendi. Ceza mahkemelerinde açılan dosya sayısı bir önceki yılla karşılaştırıldığında çocukların cinsel istismarı suçu yüzde 33 arttı. Uyuşturucu satma ya da satın almadan dolayı açılan dosya sayısı ise yüzde 25 arttı.

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
5 MADDEDE SAYIYORUZ: Çocuk istismarında gerçek önl...

Çocuklara cinsel istismar gündem olduğunda hissettiğimiz duyguların başında öfke ve çaresizlik geliy...

Türkiye’nin çocuk karnesi her geçen gün daha kötü

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde dünyanın çocuk karnesi iyi değilken Türkiye’de tablo daha da k...

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü | Eğitimsizlik, a...

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde araştırdığımız istatistiklere göre kız çocukları eğitim, beslen...