Tarikat liderinin tecavüzüne maruz kalan engelli kadın intihara sürüklendi
Uzlet İlim Yayma Derneği Başkanı Alperen Sade’nin tecavüzüne maruz kalan zihinsel engelli E.D. intihar etti. Hakkında dava açılan Sade tutuklandı.

İstanbul’da yüzde 50 engelli E.D.’nin, İsmailağa Cemaatine yakın Uzlet İlim Yayma Derneği Başkanı Alperen Sade’nin tecavüzüne uğradığı, İstanbul Anadolu Ağır Ceza Mahkemesinde açılan bir dava dosyasında ortaya çıktı.

Halk TV’den Seyhan Avşar'ın haberine göre, olay 7 Mart günü yaşandı. O gün, dedesi E.D.’yi çalıştığı okula bıraktı. Ancak E.D., okul görevlilerine “Canım sıkılıyor” diyerek okuldan ayrıldı. E.D., okula yakın bir yerde bulunan sosyal tesise kadar yürüdü. Burada bir bankta oturdu. O esnada, E.D.’nin yanına bir kişi geldi. Dava dosyasına göre bu kişi İsmailağa camiasına yakınlığı ile bilinen “Uzlet İlim Yayma Derneği Başkanı Ali Rıza Sade Hoca Efendi” olarak tanınan 34 yaşındaki Alperen Sade’ydi.

Sade, zihinsel engelli E.D.’ye, “Seni biraz Tuzla’da gezdireyim mi?” diye sordu ve E.D.’yi aracına alarak Tuzla’ya götürdü. E.D. araçta dedesini aramak istedi ama Sade buna izin vermedi. İddiaya göre, Sade E.D.’yi “Seni öldürürüm” diyerek dedesini aramaktan vazgeçirdi ve Çekmeköy’deki evine götürdü. Sade, E.D.’yi götürdüğü evde imam nikahı kıyıp ardından tecavüz etti. E.D.’ye yönelik tecavüz birçok kez tekrar etti. Sade, gece saat 01.00 sıralarında genç kızı bir AVM’ye yakın köprü altına bırakıp kaçtı.

E.D. yaşadıklarını kız kardeşine anlattı. Aile hemen emniyete başvurdu. E.D.’nin ifadesi sonrası polis, plaka takip sistemi ile MOBESE kayıtlarına baktı ve Alperen Sade, olaydan 10 gün sonra gözaltına aldı. Alperen Sade çıkarıldığı Sulh Ceza Hâkimliğince tutuklandı. E.D. ise olaydan 15 gün sonra yani 23 Mart günü, Pendik’te, ailesi ile yaşadığı apartmanın dördüncü katından atlayarak intihar etti.

Geçtiğimiz günlerde Alperen Sade hakkında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca iddianame hazırlandı.

İddianamede Sade’nin, E.D.’nin zekâ geriliğinden yararlanarak imam nikâhı kıydığına işaret edildi ve E.D.’nin istismarı atlatamayarak intihar ettiği anlatıldı.

Sade’nin “Cinsel amaçla tehdit kullanma suretiyle kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” ve “cinsel saldırı” suçlarından cezalandırılması istendi. E.D.’nin intiharına ilişkin soruşturmanın ise ayrıca yürütüldüğü belirtildi. Sevk maddelerine göre Sade’nin 3 yıldan 26 buçuk yıla kadar hapsi istendi.

Uzlet İlim Yayma Derneği şimdilerde tutuklu bulunan Alperen Sade (Ali Rıza Sade Hoca Efendi) tarafından 2020 yılında kuruldu. Dernek halen faaliyetlerine devam ediyor. Alperen Sade’nin kurucu başkanı olduğu dernek çok sayıda çocuğa “eğitim” veriyor. İsmailağa Cemaatine bağlı olan bu dernek sık sık cemaatin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu için Kuran okutma programları düzenliyor.

Fotoğraf: Gülnaz Bingöl / csgorselarsiv.org

İlgili haberler
‘Tarikat şeyhi kızımı istismar eden erkeği affetme...

Esenyalı’dan iki kız çocuğunun yaşadığı örnek tarikat eliyle çocukların hayatlarının nasıl da karart...

Tarikat, cemaat, AKP ve geleceğimiz

Çocuklarla evlenmenin meşrulaştırılması, taciz ve tecavüzün suç listesinden çıkarılması, kadınların...

Tarikatların gölgesinde kadınlar…

Tarikat ve cemaat yapılanmaları kadınlara nasıl ulaşıyor? Tarikat yapılanmaları kadınlar için neden...

Tarikat kıskacı genç kadınlara hayatı zehrediyor

Tarikat yurtlarında kalan ya da aileleri tarikat ile ilişkili olan genç kadınlar yaşadıkları baskıla...

Tarikatların gölgesinde kadınların var olma deneyi...

Hilal Tok; kapitalizmin mabedi tarikatlar ve tarikatlara tüm olanakları sağlayan iktidarın kadınları...

Dünyada ‘Tarikatlar İttifakı’na bakış| Siyasal İsl...

HÜDA PAR'ın üye parçası olduğu siyasi uzantı bir yana, özellikle son yıllarda “politikamız” diye bah...