Sağlık emekçileri şiddeti protesto etti: Evde, iş yerinde, sokakta şiddette uğramak istemiyoruz
MEÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde ortak basın açıklaması düzenleyen sağlık meslek örgütleri kadına yönelik şiddete tepki gösterdi.

Mersin Tabip Odası, Mersin Aile Hekimleri Derneği, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş, Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, SES, HEKİMSEN ve Hekim Birliği Sendikasının çağrısıyla yapılan açıklamayı Mersin Tabip Odası Yöneticisi Reyhan Baloğlu okudu. “Yaşamak yaşatmak istiyoruz” diyerek kadın katliamlarının durdurulması çağrısı yapan Baloğlu, önceki gün Hemşire Ayfer Kaya’nın uzaklaştırma kararı olan boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından hastanenin yanındaki özel otoparkta katledildiğini de hatırlattı.

Kadın katliamlarının yükselişte olduğu bir dönemde kadınların başta İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması olmak üzere hukuksal, kamusal kazanımlarının iktidarlar tarafından güçsüzleştirilmeye çalışıldığına dikkat çeken Baloğlu, “İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması devletin kadına yönelik şiddeti önleme görevini terk etmesi anlamına geliyor. Ne evde ne iş yerinde ne sokakta şiddette uğramak istemiyoruz. Bizler bu zihniyete karşı dur demeye ve mücadelemize devam edeceğiz. Bizler biliyoruz ki sağlıkta şiddet ve kadına yönelik şiddetin kesişim noktası altta yatan eril şiddet ve cezasızlık politikalarınızdır” dedi.

TTB: ŞİDDETE KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ile Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyinin yaptığı yazılı açıklamada ise, “Kadın düşmanı politikalar, cezasızlık eril şiddeti cesaretlendirmeye devam ediyor” dendi. Yaşanan şiddet olaylarının hatırlatıldığı açıklamada “Son bir yılda erkek şiddeti nedeniyle kaybettiğimiz sağlık çalışanı kadınlar, Ömür, Melek, Emine ve şimdi Ayfer… Kadınlar artık yalnızca evlerde kapalı alanlarda değil güpegündüz sokakta, kamu kurumlarında, yaşatmak için gittikleri işyerlerinde katlediliyor. Kadını ve kazanılmış haklarını yok sayan, sahiplenilmesi gereken bir mal gibi gören kadın düşmanı erkek egemen politikalar, alınmayan koruyucu önlemler, işletilmeyen düzenleyici mekanizmalar ve cezasızlık politikaları hayatımızın her alanını kuşatmaya devam ediyor. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde en etkili uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi ve 6284 sayılı Yasa’nın tartışmaya açılması ise kadınlara yönelik şiddetin yaygınlaşmasında belirleyici rol oynuyor. Ayrıca aynı gün iki erkeğin de kadınlara saldırmak için ateşli silah kullanması tesadüf değildir. Bireysel silahlanmaya yönelik hiçbir denetim mekanizması olmaması, silaha erişimin giderek daha kolaylaşması, siyasetçilerden başlayarak silah kullanımını özendiren pratikler sergilenmesi dün yaşananların habercisi olmuştur. Üzgün ve öfkeliyiz. Ama kararlıyız da. Bir kişi daha eksilmemek için, evde sokakta işyerinde bulunduğumuz her yerde eril şiddete karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.


NE OLMUŞTU
Mersin’in Yenişehir ilçesinde bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan teknisyen E.K., aynı hastanede intörn doktor olarak çalışan 6’ncı sınıf Tıp Fakültesi öğrencisi N.N.’nin evinin bulunduğu sokağa gitti. Bir süre bekleyen E.K., N.N.’nin evine doğru yürüdüğü sırada tüfekle ateş etti.
Ağır yaralanan kadın intörn doktor, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. E.K. ise olay yerinden kaçtı.
Mersin’in Mut ilçesinde ise Hemşire Ayfer Kaya boşanma aşamasında olduğu Şuayip Kaya tarafından çalıştığı hastanede öldürüldü. Olay, gece saatlerinde Mut Devlet Hastanesinin otoparkında meydana geldi. Orman İşletmesinde görevli Şuayip Kaya, boşanma aşamasında olduğu hemşire eşi Ayfer Kaya’ya Mut Devlet Hastanesinin otoparkında ateş etti. Şuayip Kaya daha sonra intihar etti. Şuayip ve Ayfer Kaya çiftinin, biri kanser tedavisi gören 10 ve 4 yaşlarında 2 çocuğunun bulunduğu belirtildi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Sağlık emekçileri sağlıkta şiddeti ve kadına yönel...

Sağlık emekçisi kadınlar pandemi dönemiyle artan sağlıkta şiddete ve kadına yönelik şiddete dair dü...

Sistemin sorunlarını emekçilere, çözümü ‘vicdan’a...

Sağlıkta şiddetin en önemli nedenlerinden biri yanlış sağlık politikaları. Kadınlar sağlık hizmetind...

Sağlıkta şiddet: Bugünler, gidenler ve yarınlar…

Sağlık sisteminin çöküşe sürüklenmesiyle sağlıkta şiddet artıyor. Ağır çalışma koşullarında çalışan...