Bu sene yapılan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlamasına Kadın Muhasebeciler Derneği olarak bizler de katıldık. Miting 3 Mart Pazar günü Bakırköy Halk Pazarı’nda yapıldı. Kadın Muhasebeciler Derneği gösteriye ilk defa bu kadar çok katılım sağladı. Daha önce birey olarak çok katılsak da bu sefer toplu katılım sağlamamız bizlere ayrı bir keyif kattı. Daha önceki katıldığım mitinglerde bu kadar güldüğümü, eğlendiğimi hatırlamıyorum.
Buluşma yerimiz İncirli Metro durağı idi. Durağa erken gelenler çevredeki pastanelerde çay içmeye başlamıştı. Toplanma saatimiz 12.30 olduğu halde yarım saat kadar geç gelenleri de bekleyerek saat 13.00 gibi hareket ettik.
Hareket etmeden önce dövizlerimizi hazırladık. Dövizlere slogan yazmakta biraz zorlandık. Neden derseniz gerek kadın olmaktan gerekse muhasebeci olmaktan kaynaklı sorunlarımız çoktu. Ancak bu sorunları en kısa nasıl ifade edebilirdik? Canımızı yakan sorunları ifade eden sözcükler muhasebeci ya da avukat olmayanların anlamayacağı teknik terimlerdi.
Örneğin, “Mücbir sebep haktır” diye afiş yazarken doğum, ölüm düğün gibi yaşadığımız olaylarda beyanname doldurma, muhasebe yapma gibi sorumluluklarımız olmasın diyorduk. Mücbir yani zor durumda olduğumuzda erkek meslektaşlarımızla birlikte hepimiz izinli sayılmalıydık. Çünkü aynı sorunları erkek meslektaşlarımız da yaşıyordu.
Yine, “Angaryalara Hayır” derken ağır iş yükü altında ezildiğimizi bu yükü artık taşımak istemediğimizi belirttik.
“Mezarda Beyana Son” derken yakın zamanda bilgisayarında beyanname yetiştirirken ölen meslektaşlarımız gibi olmak istediğimiz anlatmak istedik.
‘Bir direnişti kadın olmak’, ‘İş çok tahsilat yok para yok’ benzeri sözcükler yazan dövizlerle alana gittik. Giderken kadın muhasebeci olmaktan kaynaklı sorunlarımızı ifade den sloganlar attık. Slogan atmadığımız yerlerde alkış tuttuk. Diğer kortejlerde ilerleyen kadınların müziğine, sloganına katıldık. Zaman zaman yazdığımız dövizleri anlamayanlara yardımcı olduk. Bir yandan “kadınız muhasebe yaparız” diye bağırırken diğer yandan biraz dövizlerimize dikkatle bakanlara onların göreceği haliyle yazılarımızı gösterdik.
Bizlerde Bendir çalan kadınlara hayran kaldık. Onların afilerini, pankartlarını gözlemledik.
Alana gittiğimizde kalabalık içinde yerlerimizi aldık. Çalınan müzik eşliğinde halaylar çektik. Konuşmaları dinledik. Meydanı gezdik. Sonrası kadınlarla beraber hep birlikte alanıterk ettik.
İlgili haberler
İstanbul Bakırköy: Krize, şiddete, savaşa karşı gü...
İstanbul’da ‘Krize, şiddete, savaşa karşı gücümüz birliğimiz’ diyen kadınlar Bakırköy’de 8 Mart miti...
Malatya’da 8 Mart etkinlikleri
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde yapacakları etkinliklere dair açıklama yapan Malatya Demokrati...
GÜNÜN MÜJDESİ: Ekmek ve Gül’ün ilk kitabı ‘Hakları...
‘İşçi Kadınlar Soruyor, Ekmek ve Gül Yanıtlıyor’ köşemize 2018 yılında gelen sorular ve verilen yanı...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.