Küçükçekmece'de kadınlar buluştu: Anlatacak ne çok şey var!
Küçükçekmece Ekmek ve Gül Grubu'nun çağrısıyla kadınlar 25 Kasım için buluştu, şiddetin ve yoksulluğun yaşamlarındaki etkisini tartıştı...

Küçükçekmece Ekmek ve Gül okurları olarak Av. Devrim Avcı’yla “Şiddetin ve Yoksulluğun Hayatımıza Etkisi” etkinliğiyle bir araya geldik. Öncelikle üzerine "şiddet ,dayanışma ,kaygı mücadele" gibi sözcükleri yazdığımız kağıtları kadınlara dağıttık. Kadınlardan seçtikleri kağıtta yazan kelimeyle bize bir anılarını anlatmalarını istedik.

'EMEĞİM Mİ? GÖREVİM Mİ?'

Elindeki kağıtta “emek” yazan Tülin “Uzun bir süredir ev hanımıyım. Evin içinde işim bitmiyor. Çocuklara baktım, büyüttüm. Senelerim böyle geçti. Emek deyince aklıma hemen bunlar geldi ama bilmiyorum bu benim emeğim mi yoksa görevim mi… Emeğim olsaydı bir gün güzel bir söz duymam gerekmez miydi?” diyerek düşünceleri paylaştı. Pek çok kadın da aynı düşüncede olduğunu kendi hayatlarından örnekler vererek veya sadece kafasını sallayarak anlattı.

'TÜM HAYATIM TEK KELİME'

Çektiği kağıtta “yoksulluk” yazan 15 yaşındaki Havin kafa karışıklığıyla söz aldı. “Yoksullukla ilgili özel bir anı düşünüyorum ama aklıma gelmiyor. Mesela bugün saçımı kestirmek istedim. Saatlerce vereceğim parayı düşündüm sonra vazgeçtim. Düşünüyorum da yediğin yemekten oturduğun eve, okuduğun okuldan alamadığın formaya kadar her şey nasıl yaşadığınla ilgili. Yoksulluğunla ilgili. Özel bir anım yok çünkü sanırım bütün hayatım yoksulluk üzerine kurulmuş.” dedi.

DAYANIŞMA...

Mahallenin esnaflarından Eylem “dayanışma” üzerine “Şimdi fark ediyorum hiç büyük bir dayanışmanın parçası olamamışım. Halbuki bir kadın dayanışmasının içinde olmak, kadınların yaşamlarına dokunmayı ve iyileştirebilmeyi çok isterdim. 5 kız kardeşiz. Kendi kardeşlerime dertleşecek bir omuz oldum çoğu zaman.” dedi.

Kadınların özlemleri ve dertleriyle başladık sohbetimize. Birbirine cevap vermekten, dert ortağı olmaktan çekinense olmadı.

YOKSULLUK İLE ŞİDDETİN BİR BAĞI VAR

Kadınların ardından sözü alan Av. Devrim Avcı yoksulluk ve şiddetin hayatımızdaki etkileri üzerine söz aldı.

Avcı, Avrupa Birliği’nin Türkiye için tespit ettiği ev içi gelirde yoksulluk düzeyini paylaştığında vahim tablo bir kez daha ortaya çıktı. Evlerden başlayan şiddetin yoksullukla birlikte katmerlenerek arttığı bir dönemde olduğumuza işaret etti. Yemek tuzsuz olduğu için şiddet gören kadınlar, krizle birlikte yaşanan işten çıkarmalarla yaşadığı bunalımı aile içinde şiddetle yansıtanlara kadar hepimizin hayatında ve çevresindeki örneklerle ekonomik koşulların şiddetle bağını ortaya serdi.

Son yıllarda kadınların yasal dayanaklarının, güvencesinin ortadan kaldırılmasıyla da kadınların dayanışmasının ve mücadelesinin hayati önemini vurguladı.

Sohbetin ardından müzik dinletisinde kadınlar birlikte dans ettiler, halay çektiler. Küçükçekmece Ekmek ve Gül okurları düzenledikleri etkinliklerle yan yana gelmeye devam edecek. Yoksulluk ve şiddete karşı dayanışmamızı büyütmeye sizi de davet ediyoruz.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Küçükçekmece'de kadınlar söyleşi ve müzik dinletis...

Küçükçekmece Ekmek ve Gül grubu ‘Yoksulluk ve şiddetin hayatımıza etkisi’ etkinliğinde kadınlarla bu...

25 KASIM 2022 | Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam i...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Gününde kadınlar pek çok ilde sokakta... İl i...

Gericileşen, saldırganlaşan dünyada 25 Kasım’da öz...

Büyük bir baskı rejimi kurarak, ses çıkaranı sansür yasasıyla susturarak, tüm örgütlenme, ifade etme...