Konya’daki katliama kadınlardan tepki: Bu saldırı hepimize!
Konya’da ırkçı saldırıda 4’ü kadın 7 kişinin katledilmesine tepki gösteren kadınlar: “Bu sorun yalnızca Kürtlerin ve kadınların değil, toplumun sorunudur. Irkçı söylemler hepimize yöneltilmiştir.”

Konya’nın Merkez Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi Özşahin Sokak’ta dün yaşanan olayda kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından yapılan saldırıda aralarından kadınların da bulunduğu 7 kişi katledildi. Saldırının ardından evin ateşe verildiği belirtilirken, Katledilen anne İpek, baba Yaşar ve kardeşler Serpil, Serap, Sibel, Barış ve Metin Dedeoğulları’nın cenazeleri dün gece otopsi yapılmak üzere Konya Şehir Hastanesine kaldırıldı. Sabaha karşı otopsilerin yapıldığı öğrenilirken, 7 aile üyesinin cenazesi bugün ikindi namazından sonra Karatay ilçesinde bulunan Saraçoğlu Mezarlığında defnedilecek.

Saldırı ve katliam büyük tepkiler toplarken, kadınlar da saldırıya tepki gösterdi.

‘KÜRT HALKINA YAŞAM HAKKI TANIMIYORLAR’

AKP ve MHP iktidarının Kürtlere yönelik düşmanlaştırıcı politikalarının katliama zemin hazırladığını söyleyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adıyaman İl Eş Başkanı Zeliha Karınca, "Kürt halkını ve partimizi toplumsal, hukuki ve siyasi olarak etkisiz kılamayanlar, katliam, nefret söylemi, linç girişimleri ve ırkçılığı devreye sokarak sonuç almaya çalışmaktadır. Deniz Poyraz’ı katleden devlet destekli faşist ve paramiliter güçler, cezasızlık zırhının arkasına gizlenerek Afyon’da, Ankara’da ve son olarak dün akşam Konya’da gerçekleştirdiği katliamlarla Kürt halkına yaşam hakkı tanımadıklarını göstermişlerdir. Yaşanan bu ırkçı katliama karşı bütün demokratik kitle örgütleri sesimize ses olmalıdır. Bu zulmü kabul etmiyoruz, katliamı yapanların bir an önce yakalanıp cezalandırılmasını talep ediyoruz. Tüm halkımızın başı sağ olsun" dedi.


‘CEZASIZLIK POLİTİKALARI UYGULANMASAYDI KÜRT AİLE KATLEDİLMEYECEKTİ’

HDP Urfa İl Eş Başkanı Çiğdem Karakeçili, Konya’da gerçekleştirilen katliamda sistemin gün geçtikçe canavarlaştığının açıkça görüldüğünü ifade ederek, Deniz Poyraz’ın katillerinin Kürtlere ölümü mubah gördüğünü söyledi. Çiğdem, Kürt bir ailenin en güvendikleri yerleri olan evlerinde katledildiğini hatırlatarak, “Cezasızlık politikaları uygulanmasaydı bugün bir Kürt aile katledilmeyecekti, iktidar kanla besleniyor, iktidar faşizmle besleniyor. Gün birlik olma günüdür, gün demokratik mücadele günüdür. Gün faşizmin ve dikta rejiminin çöpe atıldığı gündür. Kısacası gün insanlığı sahiplenme günüdür" dedi.

‘IRKÇILIK KARŞISINDA GÜÇLÜ BİR DURUŞ GEREKİYOR’

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, kadınların erkek nefretinin yanı sıra ırkçı söylem ve saldırılar nedeniyle de katledildiğine dikkat çekti. Adalet, kadına yönelik her türlü şiddetin politik olduğunu belirterek Deniz Poyraz’ın katledilmesini de hatırlattı, “Nefreti besleyen ırkçı söylemlerden en çok kadınlar etkileniyor ve canlarından oluyorlar maalesef. Bu sorun yalnızca Kürtlerin ve kadınların değil, toplumun tamamının meselesidir. Irkçı söylemler hepimize yöneltilmiştir. Çünkü biliyoruz ki ırkçılık toplum düşmanı bir meseledir. Bunun karşısında çok güçlü bir duruş göstermek gerekiyor.”


‘KÜRTLERİ KİNLE, NEFRETLE DÜŞMAN GÖSTEREN BİR ZİHNİYETİN ÜRÜNÜ’
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: “Kurşunlar Kürdün bedenine girerken ırkçılar, faşistler televizyon kanallarında bir kez daha bu katliamı normal bir ölümmüş gibi yansıttıklarına tanıklık ettik. Hayır, bu katliam sıradan bir katliam değil, bu katliam göz göre göre gelen ırkçıların, faşistlerin aylardır organize ettiği, planladığı, arkasında büyük güçlerin olduğu, Kürtlerin katliamına onay veren bir zihniyetin girişimi sonucu gerçekleşti. Bu katliamı yapanların arkasında, 17 Haziran tarihinde İzmir İl Örgütümüzde Deniz Poyraz arkadaşımızın katledilişinde katile, ‘İsmin ne abiciğim' diye soran polisin ve onunla aynı zihniyette olan bir anlayışın olduğunu biliyoruz. Bu katliamın televizyon kanallarında her akşam HDP’yi ve HDP şahsında Kürtleri kinle, nefretle düşman gösteren bir zihniyetin ürünü olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Televizyon kanallarında bu ülkede siyaset yapan HDP'yi ve HDP’ye oy veren 6 milyon insanı hedef gösteren zihniyetin ürünü olduğunu biliyoruz.”


Haber/Fotoğraf: Jinnews- MA

Manşet fotoğraf: ETHA

İlgili haberler
Tandır çukurunda sönen ciğerler…

Ekmek için zahmeti, eziyeti, çilesi bitmez bir uğraş, ama aynı zamanda kendini attığın döşeğe tok gi...

Deniz Poyraz’ın taziye çadırında kadınlar: Hesap s...

HDP Çimentepe ilçe binası önünde Deniz Poyraz için taziye çadırı kuruldu. Kadınlar, ‘Hesap sormak iç...

Denizli'deki İstanbul Sözleşmesi eyleminde 'Deniz...

‘Deniz Poyraz, çocuklarının gözü önünde öldürülen Hafize Kurban isyanımızdır. İstanbul Sözleşmesi’nd...