Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu AKP Milletvekili Cengiz Aydoğdu başkanlığında dün toplandı. Toplantıya Milli Eğitim Bakanlığından ve İçişleri Bakanlığından yetkililer katıldı. Altı yaşındaki bir kız çocuğunun evlilik adı altında cinsel istismara maruz bırakılması olayının araştırılarak benzer olayların yaşanmaması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan komisyona katılan yetkililer altı yaşındaki kız çocuğunun evlilik adı altında istismara maruz bırakıldığı olaya dair soruları çoğunlukla yanıtsız bıraktı.
SİSTEME GİRMEMİŞ
Milli Eğitim Bakanlığına milletvekillerinin ısrarla sorduğu soru komisyona da adını veren H.K.G.’nin ilkokula, ortaokula, liseye gitmediğinin neden takip edilmediği, H.K.G.’nin devam etmediği okullarda yöneticilik yapan kişiler hakkında işlem yapılıp yapılmadığıydı. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Tuncay Markoç, Nüfus Müdürlükleri ile kimlik bilgilerini paylaşma ve okulların sistemlerine okul çağındaki çocukların bilgilerinin düşmesine 2006’da başlandığını, H.G.K.’nin ise yaşı itibarıyla 2004’te sisteme girdiği için o dönem okul müdürünün tespit edemediğini ifade etti. Milletvekillerinin 2006 öncesinde okula başlamış olması gereken ve 2006’da bu sisteme geçildiğinde 2006 öncesi çocuklarının verilerinin siteme eklenmesi gerektiğini belirttiğinde, Morkoç, o tarihlerde geriye dönük verinin eklenmesinin zorunlu olmadığını söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığının 2021 -2022 eğitim-öğretim yılı okullaşma istatistiklerine göre ilkokulda 195 bin, ortaokulda 298 bin, lisede 373 bin kız çocuğu eğitimin dışında. Bu veriler ortadayken Markoç, bugün sistemlerine kayıtlı olan tüm çocukları birebir takip ettiklerini, okul müdürlerinin okula gelmeyen çocukların takibini yaptığını ifade etti ve ekledi: “Kanun'un farklı yerlerinde sorumluluklarının neler olduğundan bahsedilmiştir, para cezalarına kadar gitmiştir çocuğunu okula göndermeyenlerle ilgili.”
‘BÖYLE BİR VERİ YOK’
Komisyonda okula göndermemenin para cezası da dahil olmak üzere yer aldığını, takibin birebir yapıldığını ve raporlandığını belirten MEB’e Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nca CİMER üzerinden yönelttiğimiz “2021-2022 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde kaç öğrencinin velisine toplam kaç lira okula göndermeme idari para cezası kesilmiştir? İstanbul'da velisine okula göndermeme para cezası kesilen çocukların kaçı kız çocuğu? İstanbul'da kaç öğrenci bu cezalar üzerine okula geri döndü?” sorularına MEB İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Şubesi şu yanıtı verdi: "CİMER başvurusunda talep edilen verinin nerede, ne amaçla kullanılacağı belirtilmemiştir. Ayrıca bahse konu talep ile ilgili böyle bir veri şubemizde bulunmamaktadır."
İstismarın araştırılması ile ilgili bir komisyona gelen MEB yöneticileri, hangi yaş grubunda hangi okullarda hangi tür istismarın olduğu, buna dair bir eğilim tespit edip edemediklerine dair de soruyu yanıtsız bıraktılar. Yaptıkları icraatların ne kadarının hedefe ulaştığını anlamak üzere vaka sayılarındaki artış ya da azalmaya dair verdikleri tek yanıt “Şu an elimizde bir net veri yok, verileri almamız gerekiyor. Onu yazılı olarak size iletebiliriz” oldu. Hiranur Vakfı ile MEB’in kaç adet protokolü olduğu, bu protokollerin içinde hangi okullar olduğu sorusu da yanıtsız kalan sorular arasındaydı.
YURTLARIN DENETİMİ
Komisyon üyesi milletvekilleri çocukların kaldığı yurtların nasıl denetlendiğini, denetlenip denetlenmediğini sormaları üzerine MEB Teftiş Kurulu Başkanı Metin Çakır, 462 müfettiş ile “MEB’e bağlı faaliyet gösteren tüm yurtlar ‘yurt’ teması altında denetlenmektedir ve 2 bin 682 yurt faaliyet göstermekte ve bu yurtların çok kısa bir süreçte yarıdan fazlası denetlendi, belki 2023 sonuna kalmadan bütün öğrenci yurtları denetlenecek” dedi. MEB’e bağlı olmayan ortaöğretimde resmi prosedürle izin almış yurt olmadığını, varsa kaçak olduğunu ve İçişleri Bakanlığının takibine girdiğini ifade etti.
REHBERLİK HİZMETLERİ VAR AMA YETERLİ Mİ?
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Cemal Özdemir okullardaki rehber öğretmen ve psikolojik danışman sayılarına dair bilgi verdi: “Okul ve kurumların rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde görev yapan 39 bin 529 rehber öğretmen ve psikolojik danışman var. Rehber öğretmen ve psikolojik danışman olmayan okullarda 287 rehberlik ve araştırma merkezinde görev yapan 2 bin 461 rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar tarafından çalışmalar yürütülüyor.” Özdemir, rehberlik hizmetlerine dair çeşitli çalışmaları anlattı ve öğrencilere, öğretmenlere, velilere verilen eğitimlere dair istatistikler paylaştı. HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, okullarda yeterli sayıda rehber öğretmen olmadığına, çocukları cinsel istismara, zorbalığa karşı güçlendirmek adına verildiği söylenen rehberlik eğitimlerinin üç ayda bir verilebildiğine dikkat çekti.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI HİRANUR VAKFI SORULARINDAN KAÇTI
İçişleri Bakanlığı adına sunum yapan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Erhan Gülveren de çocuk istismarına ilişkin onlara intikal eden istatistikler üzerinden komisyona veriler ile ilgili hazırlık yapmadıklarını söyledi.
Suç teşkil edebilecek her türlü olayın önlenmesinden evvel , önleyici hizmetlerin yerine getirilmesi; suçun önlenmesinin ilk hedefleri olduğunu söyleyen Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Erhan Gülveren, Hiranur Vakfına dair bir inceleme yapılıp yapılmadığına dair sorulara yanıt vermekten kaçtı; Hiranur Vakfına dair sorulara milletvekilleri araştırma komisyonuna bu bilgiyle gelinmesi gerektiğine dair tepki göstermesine rağmen “yazılı olarak cevaplayacağım” dedi.
İŞTE YANIT VERİLMEKTEN KAÇILAN SORULAR:
-Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Gülveren şu soruları yanıtsız bıraktı:
-H.K.G. 2020 yılında yargıya başvurduğunda sizler, İçişleri Bakanlığı, durumdan haberdar oldunuz yargıya intikal edince. İçişleri Bakanlığı H.K.G.'ye dair 2020 yılından bu yana ne yapmıştır?
-İçişleri Bakanlığı, Hiranur Vakfının faaliyetlerini izlemekte midir?
-Hiranur Vakfıyla ilgili İçişleri Bakanlığının elinde hangi hak ihlallerine yönelik bulgular bulunmaktadır?
-Türkiye'deki dinî vakıf ve yapılanmalarla ilgili inceleme aşamasında olan kaç istismar vakası bulunmaktadır?
-İstismar bildirimi hakkında en çok hangi kanallar uygulandı, 183 mü arandı, karakola gidip şikâyet mi edildi, savcılığa mı çıkıldı, CİMER'e mi yazıldı?
-İçişleri Bakanlığı çocuk istismarı davalarındaki bu artışın sebebini ne olarak tespit etmiş yani neden böyle bir artış var?
Fotoğraf: TBMM Haber
İlgili haberler
Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu ikinci topla...
Meclis'te kurulan Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu geçtiğimiz hafta çarşamba günü yaptığı...
Çocuk istismarı yasa ve yönetmeliklerle adım adım...
Çocuk istismarı AKP iktidarı eliyle pek çok yasa, yönetmelik, komisyon önerisi, rapor ve fiili uygul...
DOSYA | Çocuk istismarı politiktir! Karanlık ağlar...
Çocuk istismarını daima gündemde tutmak, sorunu doğru tarif etmek, anlamak ve anlatmak gerekiyor. So...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.