Gün geçtikçe artan fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete karşı üniversitelerinde bir taciz birimi oluşturulmasını isteyen İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü açıklama yaptı. Tacizi Önleme Biriminin kurulmasına yönelik hazırladıkları dilekçe ve tüzüğün kulüpler birliği tarafından destek gördüğüne dile getiren İAÜ Kadın Araştırmaları Kulübü, “Gelin bulunduğumuz her alanda mücadelemizi büyütelim ve haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeye niyetimizin olmadığını birlikte mücadele ederek gösterelim!” diyerek birlikte mücadele çağrısı yaptı.
Açıklamanın tamamı şöyle:
İstanbul Sözleşmesi, şiddetin ve ayrımcılığın önlenmesi, şiddet sonrası da kadınların korunması üzerine işlevli uygulamalar barındırır. Ayrıca 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine dair Kanun da kadınların topyekûn mücadele ederek elde ettiği kazanımdır.
Kadınların yıllardır Sözleşmenin uygulanmasına yönelik verdiği mücadele her gün kız kardeşlerimizin ölüm, taciz ve tecavüz haberlerini almayalım diye olsa da, Türkiye ilk imzacılarından olmasına rağmen bugün, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi tartışmaktadır. Salgın sürecinde artan kadına yönelik şiddet oldukça açıklayıcı bir tablodur ve bize İstanbul Sözleşmesi’ni savunma yükümlülüğü veriyor.
Üniversiteler bizlerin güvende hissettiği alanlar olması gereken yerde şiddete, tacize hatta tecavüze uğradığımız alanlara dönüşüyor. Aynı dertlerden ve sorunlardan yakınan kadınlar olarak biliyoruz ki birlikte mücadele etmekten başka çıkış yok!
Okullarımızda, yurtlarımızda sözlü ve fiziksel tacizlere dur demek için bulunduğumuz her okulda kendi topluluklarımızı ve kulüplerimizi kurmak, mücadele etmek için oluşumlarımız varsa oralarda mücadeleyi büyütmek için çaba göstermek kazanımlarımızın da yolunu açıyor.
Üniversitelerde şiddet, cinsel taciz ve saldırıların önlenebilmesi, genç kadınların yaşadıklarının doğrudan takip edilebilmesi, gereken hukuki ve psikolojik desteğin verilmesi için ülkemizde 17 üniversitede faaliyet göstermekte. Geçtiğimiz haftalarda Yıldız Teknik
Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğun Tacizi Önleme Biriminin kurulmasına yönelik attığı adım ve kulüpleri harekete geçirmesiyle beraber YTÜ’de bu birimin kurulmasına onay verildi. Bu Birim veya Komisyonlar birçok okulda işlevsiz durumda, içinde bulunan kadroları öğrencilerden uzak ve önleme görevini yitirmiş durumda.
Bizde İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübünden öğrencileriler olarak okulumuzda Tacizi Önleme Biriminin kurulmasına yönelik hazırladığımız dilekçe ve tüzük kulüpler birliği tarafından oldukça destek gördü.
Tüzüğümüzde bu Birimin nasıl işlenmesi ve kadrolarının kimlerden oluşması gerektiğini vurguladık ve okul yönetimine sunduk. İlk aşamada olumlu olarak geri dönüş almamız bir kez daha birlikte mücadele etmenin kazanımının sevincini yaşıyoruz.
Gelin bulunduğumuz her alanda mücadelemizi büyütelim ve haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeye niyetimizin olmadığını birlikte mücadele ederek gösterelim!
TACİZ ÖNLEME BİRİMLERİ NEDEN KURULDU?
Taciz önleme komisyonları üniversitelerde cinsel tacizi, şiddeti ve hak ihlallerini önlemek, bu suçlara karşı gerekli yaptırımları uygulamak ve üniversitelerde cinsiyet eşitliğini gözeten kuralları yaşama geçirilmesi için çalışmakla görevlidir. Ayrıca “Cinsel Taciz ve Şiddetle Mücadele Ağı” cinsel taciz önleme birimlerinin yanı sıra, üniversiteler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlamak amacıyla kuruldu.
PEKİ, NASIL KURULDU?
Türkiye’de “Cinsel Tacize Karşı Önlem ve İlkeler Belgesi” ilk olarak Sabancı Üniversitesinde yayımlandı. 2007 yılında “Cinsel Tacize Karşı Komitenin” kurulmasıyla başlayan süreç, Ankara Üniversitesinde ağustos 2011’de “Cinsel Tacize ve Cinsel Saldırıya Karşı Politika Belgesi ve yönergesinin” kabul edilmesi ve Eylül 2011’de “Cinsel Tacize ve Cinsel Saldırıya Karşı Destek Biriminin” faaliyete başlamasıyla devam etti.
TACİZ İZLEME KOMİSYONLARININ ŞU ANKİ DURUMU NEDİR?
Türkiye’de 2019 yılı itibarıyla 200’ün üzerinde üniversite bulunuyor fakat üniversitelerde cinsel taciz önleme birimlerinin sayısı yalnızca on yedi. Geri kalan üniversitelerin hiçbirinde öğrencilerin taciz veya şiddet durumunda başvurarak destek alabilecekleri mekanizmalar bulunmuyor.
PEKİ, NASIL İŞLEMELİDİR?
Bu birimin amacı bir vaka oluşmadan önce önleme mekanizmalarını oluşturmak, toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine gereken bilgilendirmeleri sağlamak, tedbir almak ve olası bir sorun karşısında sürecin takipçisi olarak refleks göstermektir.
Bu birimde, üniversite bünyesindeki kadın ve toplumsal çalışmalar alanında çalışma yürüten kulüp veya topluluklar, toplumsal eşitlik alanında faaliyet gösteren oğretim görevlileri, hukuki sürecin sağlıklı yürütülebilmesi için okulun seçtiği Avukat veya hukuk fakültesinden gönüllü avukat/akademisyenler, psikolog veya psikoloji bölümünden gönüllü olarak yer almak isteyen akademisyenler, okul yönetiminden görevli olan öğretim görevlisi, kulüpler birliği ve öğrenci temsilciliklerinden temsilciler yer almaktadır.
BİR BİRLEŞME ZEMİNİ OLARAK KOMİSYONLARI KULLANMAK
Cinsel taciz önleme birimlerinin üniversitelerde yaygınlaşması ve hızla işler hale getirilmesindeki dayanak kadınların yan yana gelerek çözüm üretmeye dair olan ihtiyacıdır. Üniversiteli kadınların şiddete ve cinsel tacize birlikte karşı çıkmaları bugün kadınların da derinden hissetmeye başladığı bir zorunluluk olarak karşımızda durmaktadır. Tacizi önleme biriminin kurulması ayrıca okul için olumlu bir vizyon katarak prestijini artırır. okulun güvenilir bir alana sahip olduğunu gösterir ve örnek olur.
İlgili haberler
GÜNÜN KAZANIMI: YTÜ'de öğrencilerin ve kulüplerin...
YTÜ’de yaşanan cinsel saldırı iddialarına yönelik öğrencilerin gösterdiği tepkilerin ardından okulda...
YTÜ öğrencileri Cinsel Tacizi Önleme Birimi talep...
Yıldız Teknik Üniversitesinde yaşanan cinsel saldırıya karşı üniversite kulüpleri Cinsel Tacizi Önle...
ODTÜ’de tacizlere ilişkin anket: Güvenli ve özgür...
ODTÜ Emek Gençliği, üniversite içerisinde yaşanan taciz ve şiddet olaylarına ilişkin anket çalışması...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.