Okulların açılmasıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve iktidar okul öncesinde öğrencilere ‘1 öğün ücretsiz yemek verilmesi’ uygulamasına son verirken araştırmalar okul çağındaki çocuklardaki açlık ve gizli açlık sorununun büyüdüğüne işaret ediyor.
Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BEYETAV) tarafından hazırlanan ‘gizli açlık - çocuklara okulda ücretsiz bir öğün raporu’ yayımlandı. Beslenmenin çocukların fiziki ve zihinsel sağlığı açısından önemine vurgu yapılan raporda, ülkemizde 2021 yılına kıyasla gıda fiyatlarının yaklaşık 4 kat arttığı, 2023’ün ilk yedi aylık döneminde ise artışın yüzde 50’yi bulduğuna dikkat çekildi. Bu durumun bir gıda krizi olarak görülmesi gerektiği dile getirilen raporda “Gıda krizi en fazla toplumun yoksul kesimlerini etkiliyor. Bu kesimler içinde en dezavantajlı olanlar ise kadınlar ve çocuklar. Çocukların beslenme hakkını güvence altına alacak politikalar acilen geliştirilmezse gizli açlık olarak bilinen sağlık sorunu bir çığ gibi büyüyecektir” uyarısı yapıldı.
GİZLİ AÇLIK NEDİR?
Raporda gizli açlık, enerji açısından yoğun ancak besin ögeleri açısından fakir bir diyetin tüketilmesinin sonucu olarak enerji alımında bir eksiklik olmaksızın ortaya çıkabilen mikro besin ögesi (özellikle de vitamin ve minerallerin) eksiklikleri olarak tanımlanan gizli açlık varlığı olarak tanımlanıyor. Gizli açlığın et, yumurta, balık, baklagiller ve sebzeler gibi besin değeri yüksek gıdaların yeterli miktarda ve çeşitlilikte tüketmemesine bağlı bir sorun olduğu belirtilerek “Eksikliği en çok gözlenen mikro besin ögeleri demir, çinko, iyot, B12 ve A vitaminidir. Gizli açlık çocuklarda büyüme ve gelişmede ciddi sorunlara yol açar” denildi.
‘OKULDA YEMEĞİN YARARI BÜYÜK’
Bir gıda krizi içinde olduğumuza dikkat çekilen raporda “Toplumun geniş kesimleri sağlıklı beslenme açısından ciddi sorunlar yaşıyor ve bu sorunlar mevcut şartlar bu şekilde devam ederse daha da derinleşecek” tespiti yapıldı. Çocuklara iyi bir hayat sağlamanın siyasal iktidarların kamusal bir görevi olduğu hatırlatılan raporda “Çocuklara okullarda ücretsiz bir öğün sağlamak, onların fiziksel ve zihinsel sağlıkları açısından büyük yararlar sağlayacaktır” denildi.
SEÇİM ÖNCESİ VAATLER RAFA KALKTI
Ülkemizde mayıs ayındaki seçimler öncesinde iktidarın en önemli gündem maddelerinden biri olan çocuklara ücretsiz bir öğün sağlamaya yönelik programların rafa kalktığına vurgu yapılarak “Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından 2023/2024 eğitim öğretim yılı içerisinde ana sınıflarının beslenmesi için bakanlığın herhangi bir tasarrufu olmadığı belirtiliyor. Gıda krizi seçim öncesi döneme kıyasla daha çok derinleşmesine rağmen, okula giden her çocuğa ücretsiz bir öğün sağlama okulda ücretsiz beslenme hizmetinin yaygınlaştırılmaması kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.
OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR İÇİN…
Okul çağındaki çocuklara ücretsiz sağlıklı beslenme desteğinin sağlanmasının önemine vurgu yapılan raporda bazı öneriler de sıralandı: “İlk ders saatinde beslenme yapılmalı. Beden eğitimi dersi her gün olmalı. Okullardaki öğrenci kantinleri özel işletme statüsünden çıkarılıp birer mutfak birimine dönüştürülmeli. Fiziki imkanı yeterli olan okullarda yemekhaneler yeniden işler kılınmalı. Fiziki imkanları yetersiz olan okullarda ise milli eğitim il ve ilçe müdürlüklerine bağlı yemekhaneler oluşturulmalı ve bu merkezi yemekhaneler vasıtasıyla okullara beslenme desteği sunulmalı. İlköğretim, ortaöğretim ve lise müfredatında sağlıklı beslenme, ekoloji ve gıda güvenliği dersleri yer almalı. Okullarda ebeveynlere yönelik sağlıklı beslenme ve gıda güvenliği eğitimleri verilmeli. Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimleri aile sağlığı merkezleri ile okul idaresinin koordinasyonunda takip edilmeli. Halkın beslenme rehberi yazılmalı.”
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek talebi ye...
Okullarda 1Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek mücadelesi devam ediyor. EMEP Milletvekili Sevda Karaca: "Ar...
MEB okul öncesinde ücretsiz yemeği kesti
MEB, kadınların mücadelesi sonucu okul öncesinde 1 öğün ücretsiz yemeği rafa kaldırdı. 5 ay bile sür...
Eğitimde bugün: Öğretmenlere aralıksız 300 dakika...
Mektubumuz var! Devlete bağlı bir anaokulunda çalışan bir öğretmen, eğitimin nasıl ücretli hale geti...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.