EŞİK: İktidarın, kadınlara karşı şiddetle ilgili attığı her adım göstermelik
Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddete ilişkin iktidarın tutumunu eleştiren EŞİK, “İktidarın, kadınlara karşı şiddetle ilgili attığı her adım göstermelik” dedi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddete karşı yazılı açıklama yayımladı. İktidarın tutumunu eleştiren EŞİK, “İktidarın, kadınlara karşı şiddetle ilgili attığı her adım göstermelik” dedi.

Açıklamada, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı kadın cinayetlerinden ve kadına karşışiddet olaylarından sonra, o da kamuoyunda ‘yeterince ilgi çekmişse’ açıklama yapıyor. Üstelik bu açıklamalar da aynı klişelerden ibaret: ‘Kadınlara şiddete karşı sıfır tolerans’, ‘Kadınlara karşı şiddet insanlık suçudur’, ‘Asla tolerans göstermedik, göstermeyeceğiz’... Bu sözlerin karşılığı olacak politikaları göremediğimiz gibi, devlet politikaları açıkça eşitsizlik ve şiddeti teşvik ediyor, ağırlaştırıyor, yaygınlaştırıyor” denildi.

“BAKANLIK ON YILDA NE GİBİ POLİTİKALAR UYGULADI?​”

Kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri ile ilgili güvenilir ve bilimsel verilerin Bakanlık tarafından son 10 yıldır bir çalışmanın yapılmadığı hatırlatılan açıklamada, “On yıldır araştırma yapılmadığı gibi, Bakanlık bünyesindeki Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine yapılan başvurularla ilgili ayrıştırılmış analizler içerenraporlar da yayınlamıyor. Halen sayısı 149 olan 3 bin 624 yatak kapasitelisığınaklarda, Bakanlığın deyimi ile konukevlerinde, kaç kadın ve çocuğa ne gibi destekler veriliyor, bu kadınlardan kaçının şiddetsiz bir hayat kurması sağlanıyor, bunun için ne kadar bütçe ayrılıyor gibi bilgiler paylaşılmıyor” ifadelerine yer verildi.

“Bakanlık, yeni araştırma tamamlanıncaya kadar, her gün birazdaha vahşileşen, çocukların gözleri önünde işlenen hatta çocukların daöldürüldüğü toplu aile katliamlarına dönüşen cinayetlerle ilgili neyapmayı düşünüyor?​” diye soran EŞİK, şu soruları sıraladı; “Şiddeti önleme görevini İçişleri Bakanlığı'na ve Diyanet İşleri Başkanlığına devrettiği anlaşılan Bakanlık, yaptığı ‘aileyi koruma’ projeleriyle şiddeti nasıl önlemeyi planlıyor? En son 2014 yılında yaptırmış olduğu araştırmanın ortaya çıkardığı verileridikkate alarak on yılda ne gibi politikalar uyguladı?​”

“ŞİDDETSİZ BİR HAYAT VE YAŞAM HAKTIR”

Şiddetle mücadelede güvenilir veri sağlanın kamusal bir görev olduğu ifade edilen açıklamada, “Kadına karşı şiddetin, kadın katliamının önlenmesi için herkesi sorumlu davranmaya davet ediyoruz. Güvenilir bilimsel verilerin ana işlevi şiddeti önlemek için uygulanması gereken çok yönlü ve bütüncül sosyal politikaların planlanmasına yol göstermesidir. Bakanlığın 2024 şiddet araştırması için güvenilirliği baştan tartışmalı kurumları neden seçtiklerini, hangi yetkinliklere görenasıl karar alındığını, araştırma sürecinin nasıl planlandığını açıklamaya ve şeffaflığa çağırıyoruz.

Tüm sorumlulara; "Sıfır tolerans" nutukları atmak yerine önceliklecezasızlık politikalarına ve kadın erkek eşitliğini tahrip edeneylem ve söylemlere son vermek zorunda olduklarını, katledilen binlercekadının, şiddete tanık olan hatta onlarla birlikte katledilençocuklarının da birer aile olduklarını bir kez daha hatırlatıyoruz.Kadına karşı şiddetin önlenmesi için ataerkinin ‘aileci’ bakışının değil ‘eşitlikçi ve laik’ politikaların esas alınması şarttır. Söz konusu olan kadın ve çocukların şiddetsiz bir hayat ve yaşama hakkıdır. Sorumsuzluğun bedeli çok büyüktür” denildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül