Çocuklarını istismar eden M.A.K.’nın yargılandığı dava yeniden görüldü
Çocuklarını istismar suçundan 35 yıl ceza alan ancak kararın istinaf tarafından bozulduğu M.A.K’nın yargılandığı dava yeniden görüldü. Çocuklar yaşadıklarını tekrar anlatmak zorunda kaldı.

Adana’da iki çocuğunu istismar etmek suçundan 35 yıl ceza alan ancak İstinaf Mahkemesinin kararı bozduğu, sanık M.A.K.’nın yargılandığı dava yeniden yerel mahkemede görülmeye başlandı. Yargılamada çocuklara yaşadıkları istismar yeniden anlattırıldı. Dava öncesi açıklama yapan Adana Kadın Platformu, kararın istinaf tarafından jet hızıyla bozulmasına tepki gösterdi.

ÇOCUKLARA İSTİSMAR TEKRAR TEKRAR ANLATTIRILIYOR!

Adana’da 5 ve 6 yaşlarındaki iki çocuğunu istismar etmek suçundan yargılanan M.A.K.’nın aldığı 35 yıl cezanın istinaf mahkemesi tarafından bozulması nedeni ile ilk duruşma bugün görüldü.

Duruşmaya katılan, mağdur çocuklar, katılan vekilleri, sanık ve vekilleri katıldı. Sanık vekilleri duruşma başlamadan dosya hakkında gizlilik kararı ve yayın yasağı verilmesini talep etti. Ancak bu talepleri mahkeme tarafından reddedildi. Çocuk hak örgütlerinin, “çocukların yaşadığı istismarı defalarca anlatmasının daha da örselenmelerine sebep olacağı” uyarıları ise bir mahkemede daha dikkate alınmadı. Adli Görüşme Odasında sosyal hizmet uzmanı eşliğinde beyanı alınan mağdur çocuklar, yaşadıkları istismarı açık ve detaylı olarak tekrar anlattılar. 


BÜYÜK ÇOCUK YAŞADIKLARINI MEKTUP OLARAK YAZMIŞ

Katılan avukatları bozma kararının ardından iki haftada bir uygulanan baba ile çocuk arasında yapılan şahsi ilişki tesisinin ardından çocuklardan büyük olan tarafından mahkemeye hitaben yazılan mektubu mahkemeye sundular. Çocukların annesi B., çocuğun babası ile gitmek istemediği halde kişisel ilişki kararı nedeni ile görüşmek zorunda kaldığı ve görüşmenin ardından üzerinde “Buyrun hakim bey işte babamın bütün yaptıkları bu mektupta yazıyor” şeklinde yazı bulunan bir mektubu yazarak kendisine verdiğini söyledi.  

‘TUTUKLAMA TALEBİ REDDEDİLDİ’

Sanığın, çocukların annesini, mağdurları ve tanıkları korkutmaya çalıştığı, sosyal medya üzerinden sürekli paylaşım yaparak rahatsız ettiklerini ifade eden katılan vekilleri sanığın tutuklanmasını talep etti. Mahkeme sanığın tutuklanması yönündeki talebi de istinaf mahkemesinin beraat kararı verilmesi gerektiği şeklinde görüş bildirmesi nedeni ile reddetti.

Çocukları tedavi gördüğü Ruh Sağlığı Hastanesindeki uzman psikiyatristlerin, Kozan’da görev yapan sosyal hizmet görevlilerinin ve çocukların kreş öğretmenlerinin tanık ve bilirkişi olarak dinlenilmesi talebi de kabul edilmedi. Sanık ve vekilleri çocukların beyanlarının çelişkili olduğunu, beraat kararı verilmesi gerektiğini savundular. Mahkeme duruşmayı eksikliklerin giderilmesi için 27 Mayıs 2021 günü saat 13:00’e erteledi.

Av. Sevil Aracı, Adana Kadın Platformu olarak yargılamayı yakından izleyeceklerini belirterek “Adaletin sağlanması, istismarcının hak ettiği cezayı alması için sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağız. Bu dosyanın kapatılıp zanlının cezasız bırakılmasına, istismar mağduru çocukların sesinin kısılmasına, istismarı ortaya çıkarmak için mücadeleye atılan kadınların umudunun, cesaretinin kırılmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

‘AMAÇ ERKEKLERİ KORUMAK OLUNCA YARGI HIZLI DAVRANIYOR’

Davayı başından bu yana takip eden Adana Kadın Platformu duruşma öncesi de bir basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklamayı okuyan Avukat Sevil Aracı, dosyanın alışık olunmadık bir sürede, 35 günde karara bağlanması ve sanığın alelacele tahliye edilmesinin şoke edici olduğunu belirtti: “Bu durum bize amaçlanan erkekleri korumak olunca yargının ne kadar hızlı hareket edebildiğini de göstermiştir.”

‘İSTİNAF MAHKEMESİ ÇOCUKLARIN MUTLU OLDUĞU ANLARI DELİL SAYDI’

“Olayın tanığı olmadığı” gerekçesi ile kararın bozulduğunu hatırlatan Aracı, taciz, tecavüz, istismar gibi suçların tanığının olmayacağını ifade etti: “Üstelik burada babanın istismarı söz konusu olduğundan tanık olmaması anlaşılabilir bir durumdur.”

Çocukların mutlu göründükleri fotoğrafların dahi istismarın olmadığına delil sayıldığını söyleyen Aracı bu karara da tepki gösterdi: “Kadınların yargılandığı dosyalarda sunulan uzman görüş ve mütalaalarının asla karara dayanak alınmamasına rağmen, yine bu dosyada sanık vekilleri tarafından uzman görüşü adı altında sunulan mütalaanın da gerekçeli kararda yer bulmasını çifte standarttır.”

‘UZAKLAŞTIRMA KARARI UYGULANMADI’

Öte yandan sanığın, istinaf kararından sonra iki haftada bir pedagog eşliğinde çocuklar ile şahsi ilişki kurmaya da başladığını dile getiren Aracı, çocukları teslim ederken çocukların annesine sataşan sanığın, 1,5 saat evin önünden ayrılmadığını, karakola gittiğinde şikayetçi olarak değil, M.A.K. kendisinden önce şikayetçi olduğu için B.’nin şüpheli olarak ifadesinin alındığını ve B.’ye uzaklaştırma tedbiri uygulanırken avukatların ısrarı ile alınan şikayette de şikayetçi olan kadın olunca uzaklaştırma kararının uzun uğraşlar sonucu alınabildiğini aktardı.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSA ZANLI CEZASINI ÇEKİYOR OLURDU’

Artık koruma başvurularının Aile Mahkemeleri kanalı ile yapıldığı, karakollardan başvuru alınmadığının kendilerine söylendiğini ifade eden Aracı, “İstanbul Sözleşmesinden çıkılmasının ardından henüz çıkma kararının yürürlüğe girmemiş olmasına ve 6284 sayılı yasanın da yürürlükte olmasına rağmen, kadınlar aleyhine uygulamalar anlattığımız örnekte olduğu üzere hız kazanmıştır. Biz biliyoruz ki, İstanbul Sözleşmesi hakkıyla uygulanıyor olsaydı, çocukları ve kadınları defalarca mağdur eden yargı süreci bu şekilde işlemez, zanlı hak ettiği cezayı çoktan almış ve çekiyor olurdu. Ancak bildiğimiz bir şey daha var ki yargı süreci henüz bitmedi. Davanın tarafları sadece istismar edilen çocuk ve anneleri değildir, biz Adana Kadın Platformu olarak davanın tarafıyız” diyerek davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

NE OLMUŞTU?
Çocukların annesi B.K., 6 yıldır evli olduğu ve sürekli şiddet gördüğü eşi M.A.K’dan boşanmak üzere dava açmıştı. Boşanma davası sürerken Aile Mahkemesi çocukların velayetinin kime verileceği hususunda Sosyal İnceleme Raporu düzenlenmesini istedi. Sosyal hizmet uzmanının yaptığı görüşmede çocukların babaları tarafından istismar edildiği ortaya çıktı. İlk şikayette Savcı’nın “Boşanma aşamasındasınız, aranızda husumet var” diyerek takipsizlik vermesinin ardından itirazlar üzerine dava açılmıştı.
‘İSTİNAF 35 GÜNDE BOZDU, JET HIZIYLA TAHLİYE EDİLDİ’
Çocukların gerek ÇİM'de, gerekse duruşmada alınan beyanlarının birbirleri ile uyumlu olması, sosyal hizmet uzmanlarının, mağdurların olayı kurgulamalarının mümkün olmadığını, anlatımlarının kendi yaş grubu çocuklarının cinsel bilgisinin üstünde olduğu ve bu anlatımların hayal ürünü ya da ezberletilmiş olamayacağı şeklindeki görüşleri davanın seyrini belirlemişti. M.A.K., 2020, Kasım ayında “çocuğun cinsel istismarı, çocuğun görebileceği yerlerde müstehcenlik, müstehcen içerik üretmekte çocuğun kullanılması” suçlarından toplam 35 yıl 7 ay 15 gün 35 yıl ceza almıştı. İtiraz üzerine dosya Adana Bölge Adliye Mahkemesi 12’inci Ceza Dairesi’ne gitti. 16 Aralık’ta açılan dosya 20 Ocak tarihinde, yani 35 günlük İncelemenin ardından karara bağlandı. Olayın tanığı olmadığı gerekçesi ile karar bozuldu. Bozma kararından sonraki ilk duruşma Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Fotoğraf: Volkan Pekal

İlgili haberler
İstismar davası dosyasını sosyal medyadan paylaşan...

Adana’da çocuklarına istismarda bulunduğu gerekçesiyle hakkında dava açılan M.A.K. ulaştığı dava dos...

Adana’da çocuklarını istismar eden M.A.K’nin davas...

Adana’da, eşine açtığı boşanma davası sırasında çocuklarının babaları tarafından istismar edildiğini...

Adana’da iki çocuğunu istismar eden M.A.K. tutukla...

Adana’da 5 ve 6 yaşlarındaki iki çocuğuna istismarda bulunan baba hakkında açılan davada mahkeme ist...

Çocuklarını istismar eden M.A.K. 35 yıl 7 ay 15 gü...

Takipsizlik verilen çocuk istismarı soruşturmasında kadınların ısrarı sonucu dava açıldı, istismar z...

İstismarcı baba tahliye edildi, anne B.K. isyan et...

Çocuklarını istismardan 35 yıl 7 ay ceza alan M.A.K.’nin kararı Adana Bölge Adliye Mahkemesi 12’inci...

Kadın dayanışması ile takipsizlikten tutuklamaya g...

İki çocuğunu istismar eden baba yargı tarafından defalarca ‘aklandı’ ancak kadın dayanışması erkeği...