BES Samsun Şubesi: 'Bekar annelere destek sağlanmalı'
BES Samsun Şube Kadın Sekreteri Boyraz: 'Zor olan ne bekar anne olmak ne kadın olmaktır. Zorlukların sebebi devletin mevcut kanunları uygulamayarak kadınları mağdur eden bir politika izlemesidir.'

BES Samsun Şube Kadın Sekreteri Emine Boyraz, evli olmayan ve ayrılmış kadınların yaşadığı sorunlarına ilişkin açıklama yaptı. 2023 yılı kesinleşen boşanma davaları sonuçlarına göre çocukların yüzde 74,9’u anneye, yüzde 25,1’i babaya verildiğini hatırlatan Boyraz, bu verilerin çocukların sorumluluğu evlilikte olduğu gibi boşanma sonucunda da anneye bıraktığını gösterdiğini söyledi.

DEVLET KADINI MAĞDUR EDİYOR

Boyraz, “Bu sebeple başta maddi olmak üzere, çocuğun bakımı, eğitimi, sosyal ihtiyaçları konularında sorun en çok anneler üzerinden çözüldüğünden özellikle özel bakıma ihtiyaç duyan çocukların masraflarının daha fazla olması, daha çok bakıma ve ilgiye ihtiyaç duyması, yalnız yaşayamaması gibi durumlarda annelerin zaten sınırlı olan olanakları sorunları çözmeye yetmeyip yaşamları çekilmez bir hal alabilmektedir. Engelli olan ya da özel bakım gerektiren çocukların babaları tarafından terk edildiği ya da yeterince ilgilenilmediği, sorumluluklarından kaçtığı çokça örnek mevcuttur” dedi.

Bekar annelerin çoğunun çocuğuna bakıcı tutacak maddi imkanlara sahip olmadığını dile getiren Boyraz, “Zor olan ne bekar anne olmak ne kadın olmaktır. Zorlukların sebebi erkeklerin çocuklarına dair her türlü sorumluluktan kaçması, devletin mevcut kanunları uygulamayarak kadınları mağdur eden bir politika izlemesi, toplumun kadınlardan olağanüstü beklentileridir. Bu konuda pozitif ayrımcı bir politika izlenmesi bekar annelere gerekli desteğin sağlanması çok önemlidir. Bekar annelerin hem maddi hem manevi anlamda daha görünür olup kendilerine destek verilmesine ihtiyaçları vardır” ifadelerini kullandı. 

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Belçika hükümeti bekar annelerin bir yıllık geçinm...

Belçika Federal Hükümeti, bekar annelere önümüzdeki yıldan itibaren geniş kapsamlı destek sağlamaya...

8. Aile Şûrası: ‘Çalış, doğur, boşanma’

Aile Şûrası sermayenin ihtiyaçları kapsamında kadınlara ‘Erken evlen, evli kal, çok çocuk doğur, şid...

‘Boşanmak zor bir süreç olsa da yalnız değiliz’

Boşanmış ve boşanma sürecindeki kadınlar fabrikalarda, mahallelerde taciz ile mücadele etmek zorunda...