28. Bahar Futbol Turnuvası’nda kadına şiddete karşı farkındalık damga vurdu
Kızılırmak Federasyonu Bahar Futbol Turnuvası’nın 28’incisini başlattı. 8 hafta sürecek turnuvanın açılışına, 'kadına şiddet' ve 'ÇEDES' damga vurdu.

Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu (Kızılırmak Federasyonu), sadece pandemi döneminde ara verdiği Bahar Futbol Turnuvası’nın 28’incisini başlattı. 8 hafta sürecek turnuvanın açılışına, “kadına şiddet” ve “ÇEDES” damga vurdu.

Kızılırmak Federasyonu’nun, kurulduğu 30 yıldan beri sürdürdüğü Bahar Futbol Turnuvası’nın, 28’incisi Öveçler Vadisi Spor Tesisleri’nde başladı. Davul zurna eşliğinde, halı sahada coşkulu halaylarla başlayan turnuvaya kadına karşı şiddet ve okullarda imamların görevlendirilmesinin önünü açan ÇEDES (Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum) projesine tepki damga vurdu.

Açılışta konuşan Federasyon Genel Başkanı Murat Akyüz, 8 hafta sürecek turnuvanın açılışını yaptıklarını şu sözlerle ifade etti: “Bugün, bir geleneğin ilk başlangıç günü. Sadece pandemi döneminde iki yıl ara verdik. Evimizde ailemiz ile sevdiklerimizle bile bir araya gelemediğimiz dönemde iki yıl ara verdik. Onun dışında 30 yıllık bir gelenek bu.”

ÖNEMLİ OLAN DOSTLUK

Turnuvalarının, üye ve yöre köylerin gençlerinin, köylülerinin bir araya gelmesi, birbirini tanıması, dayanışması olduğunu belirten Akyüz, onun için de turnuvanın en önemli kupasının Centilmenlik Kupası olduğunun altını çizdi. Murat Akyüz şunları söyledi: “Bugüne kadar turnuvalarımızda insanlarımız çok güzel dostluklar edindi. Birbiri ile dayanıştı. Onun için diyoruz ki, burada en önemli kupa centilmenlik; birincilik, ikincilik, üçüncülük değil. Buraya katılan tüm dostlarımız, köylülerimiz bizim için birinciler. Onlar bizim her zaman en değerlimiz. Ama turnuva boyunca bir kardeşimiz düştüğünde diğerinin yerden kaldırması, birinin ihtiyacı olduğunda diğerinin yetişmesi, dostça, kardeşçe, omuz omuza bir turnuva sürdürmemiz çok önemli.”

Yerel seçim sonuçlarına da atıf yapan Akyüz, “22 yıldır ötekileştirilen bizlerin yakın zamanda umutları yeşerdi. Ama seçim sonuçları bizlere büyük bir görev düştüğünü, sorumluluğumuzun arttığını da gösterdi. Bu turnuva sadece bir futbol turnuvası değil, birliğimizin, kardeşliğimizin göstergesi olsun.”

KADIN CİNAYETLERİNE TEPKİ

Turnuva, kadınlara şiddete, kadın cinayetlerine karşı farkındalık yaratmak amacıyla kadınların maçı ile başladı. Sahaya, “Kadına karşı şiddete hayır” yazılı pankart ile çıkan Kızılırmaklı kadınlar iki grup halinde kısa bir maç yaptılar. 0-0 beraberlik ile biten maç sonrasında da kadınlar, “Kadına karşı şiddete hayır” diyerek, kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yarattı.

ÇEDES’E TEPKİ

Turnuvada ayrıca futbolcuların çocuklarından oluşan bir grup çocuk sahada, “ÇEDES’e hayır” pankartı açtı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Diyanet İşleri Başkanlığı ile imzaladığı, ÇEDES (Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum) projesi doğrultusunda, cami imamlarının okullarda görevlendirilmesine karşı toplumda var olan tepkiler turnuvada da dile getirildi.

BARIŞ TALEBİ

Bölgede olası bir savaşa da dikkat çekilerek, “Yurtta sulh, cihanda sulh” pankartının açıldığı turnuvada, “birlik” vurgusu da şu pankartta dile getirildi: “Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılında birlik, birlik, yine birlik”. Bütün takımlar sahaya bu pankartlarla çıkarak, barış ve birlik taleplerini de öne çıkardılar.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Esnek çalışma örneği: HT Solar'da işten çıkarılan...

İşten atmalar "üretim azaldı" denerek sürerken, işçilerin iş yükü ve işten atılma korkusu artıyor....

İstismara karşı mücadele eden kadınlar: Kadınların...

Yıllarca akrabaları tarafından istismara uğrayan, bugün 12, 17 ve 21 yaşında olan kız kardeşler ilk...

Ekmeğimizi kazanırken de varız, direnirken de var...

Megap'ta direnişte olan Berfin: Nasıl çalıştıysam, hakkımı da öyle ararım