
1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü, Türkiye’nin dört bir yanında kutlanırken, İstanbul’da emek ve demokrasi talepleri meydanlarda yankılandı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla binlerce kişi Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda bir araya geldi. "Emek, barış, demokrasi, adalet için biz kazanacağız" şiarıyla düzenlenen mitingde, üniversite gençliği de yer aldı. Boğaziçi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Sabancı, Marmara gibi çeşitli üniversitelerden öğrenciler, halaylar ve sloganlar eşliğinde kortejler oluşturdu.
Türk-İş’e bağlı sendikalar ise İstanbul’un Anadolu Yakası’nda, Kartal Meydanı’nda buluştu. Binlerce işçi, taleplerini haykırmak üzere alanda toplandı. Her iki mitingde de emekçilerin temel talepleri ekonomik kriz karşısında insanca yaşam, adaletli ücret politikaları ve demokratik hakların korunması oldu.
Taksim ve çevresi başta olmak üzere kent merkezi polis barikatları, TOMA’lar ve çevik kuvvet ekipleriyle abluka altına alındı. Taksim Meydanı’na yürümek isteyen gençler, Mecidiyeköy’de gözaltına alınıyor.
KADIKÖY'DE EMEKÇİLER MEYDANA SIĞMADI
İşçilerin ve emekçilerin asgari ücretle ve asgari yaşam koşullarıyla mahkum edilmediği, demokratik hakların özgürce kullanılabildiği, grevlerin yasaklanmadığı, gece yarıları kapılara dayanılmayan bir ülke talep edildi. “Başka bir hayat mümkün” vurgusuyla yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Çalışırken ölmediğimiz, sağlığımızı kaybetmediğimiz, tükenmediğimiz, tacize, şiddete, ayrımcılığa uğramadığımız, 8 saat insanca çalışıp, 8 saat insanca dinlenip, 8 saat insanca yaşadığımız bir hayat mümkün. Yıllarca çalıştıktan sonra emekli olabildiğimiz, emeklilik hakkımızın gasbedilmediği, emekli olunca çalışmak zorunda kalmadığımız, emeklisini insanca yaşatan bir ülke mümkün.”
Kadınlara, gençlere, emeklilere, depremzedelere ve işsiz bırakılan kamu çalışanlarına da değinilen açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden uygulanması ve ILO 190 sayılı Sözleşme'nin onaylanması gerektiği belirtildi.
“Kimsenin ikinci sınıf vatandaş olmadığı, dilimize, inancımıza, kimliğimize bakılmadan eşit yurttaş olduğumuz, özgürce örgütlenebildiğimiz, siyaset yapabildiğimiz bir Türkiye mümkün. Gazetecilerin, sanatçıların, akademisyenlerin, belediye başkanlarının, gençlerin hapse atılmadığı özgür bir ülke mümkün.”
Açıklamada, “Zorbaların değil, işçilerin, emekçilerin, halkın ülkesi mümkün” denildi.
ESENYURT'TA KAYYIM TARAFINDAN İŞTEN ATILAN GÜNAY YILDIZ: ALIN TERİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Direnişçi işçiler adına Esenyurt Belediyesinde kayyım tarafından haksız yere işten çıkarılan Günay Yıldız söz aldı. Yıldız, kendisinin ve diğer işçilerin yaşadığı haksızlıkları dile getirdi. Yıldız, konuşmasına “Merhaba, kadınım, emekçiyim, direnen bir işçiyim. İki çocuğunu tek başına büyüten bir anneyim” diyerek başladı.
Yıldız, 2021 yılında Esenyurt Belediyesinde güvenlik görevlisi olarak başladığı görevini, kayyımın 2025’teki görev süresi sonlandırmasına kadar büyük bir özveriyle sürdürdüğünü ifade etti. Ancak sendikalı olmasının ve örgütlü bir işçi olmasının bedelini ağır bir şekilde ödediğini söyledi. Kayyım tarafından işine son verilen Yıldız, sadece işinden olmadığını aynı zamanda yıllarca verdiği emeklerin karşılığı olan tazminatlarının da gasbedildiğini vurguladı.
Yıldız, konuşmasında işçi haklarına ve sendikal mücadelenin önemine dikkat çekerek, “Sizlere tüm Türkiye’den işçi için, ekmeği için, sendikal haklarını savunan tüm işçi arkadaşlarının selamını getirdim” dedi. Bu direnişin yalnızca kendisinin sesi değil, 1 Mayıs meydanlarında direnen milyonların sesi olduğunu ifade etti.
“Biz bu ülkenin direnen milyonları olarak 1 Mayıs meydanlarında sendikalarımıza sahip çıkıyoruz. Alın terimizden, sendikalarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Yaşasın 1 Mayıs!” diye konuştu.
'HERKESE EŞİT, NİTELİKLİ SAĞLIK'
Kadıköy'de mikrofon uzattığımız sağlık emekçisi kadınlar "Herkese eşit, ücretsiz, nitelikli sağlık, ek ödemelerin emekliliğimize yansıması, performansa dayalı sistemin kaldırılması, insanca çalışma koşulları, insanca yaşanılabilir bir ücret için" 1 Mayıs alanında olduklarını söylediler.
'HAKKIMIZI ALABİLMEK İÇİN BURADAYIZ'
Kartal'da Petrol-İş üyesi bir kadın işçi emekli olduğunu ancak emekli maaşı ile geçinemediğini anlattı, "Emeğimizin karşılığını alamadığımız için buradayız. Emekliyiz, geçinemediğimiz için çalışıyoruz. Çalıştığımızda da işten ilk emeklileri çıkartıyorlar. Çocuklarımız için buradayız. Bugn kalabalığız, kalabalık her zaman iyidir. Birlikten kuvvet doğar" dedi.
'EMEĞİMİZ, GELECEĞİMİZ VE ADALET İÇİN MÜCADELEYE'
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği İstanbul Kartal'da gerçekleşen 1 Mayıs mitingine "Emeğimiz, hayatımız, geleceğimiz ve adalet için mücadeleye" diyerek katıldı.
HİTACHİ İŞÇİSİ: DİRENİŞTEN ÖĞRENDİK
Grid Solutions, Hitachi Energy, Schneider Elektrik ve Arıtaş Kriyojenik ile MESS’ten ayrılan Green Transfo fabrikalarında DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş üyesi 2 bin işçi, toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde patronların ücretlere yüzde 40 zam dayatması üzerine greve çıkmıştı.
Kadıköy 1 Mayıs alanında yürüyen Hitachi işçisi Ekmek ve Gül'e "Hakkımızı savunmak için greve çıkmıştık. Sendikalı olmanın ne kadar doğru olduğunu öğrendik grevimizden. Bu devran işçiler olmadan dönmez, üretim olmaz" diyor.
VERGİDE ADALET İSTİYORUZ
Birleşik Metal-İş üyesi Smart Solar işçisi Birgül Kadıköy 1 Mayıs alanından sesleniyor:
-Vergide adalet itiyoruz
-Kadınlarla erkeklerin aynı şartlar altında çalışmasını istiyoruz
DAYANIŞMANIN GÜCÜYLE GELDİK
Kadıköy Yeldeğirmeni Ekmek ve Gül Grubundan kadınlar, mitinge "Dayanışmanın gücü, sınıfın kiniyle geldik" pankartıyla katıldı.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.