yarı zamanlı çalışma
Analık izni sonrası yarım çalışma hakkı hem işçi hem memurlar için 2016 yılında yasalaştı. Patronların ‘Yarım çalışma hakkı sadece memurlar için’ yalanlarına kulak asmayalım.
Analık izinleri sonrası yarım çalışma hakkını kullanan kadın işçi de rapor alabilir. Raporlu olunan süre boyunca SGK’dan işgöremezlik ödeneği ödenir.
Kısmi süreli çalışan işçi analık iznine ayrıldığı tarihte sigortalı ise ve doğumdan önceki son 1 yılda 90 gün primi varsa analık ödeneği alabilir.
Analık izni sonunda rapor alan işçi, raporu bittikten sonra, raporu ve yarım çalışma belgesi ile birlikte İŞKUR’a başvurursa yarım çalışma hakkından yararlanabilir.
Yarım çalışma hakkını kullanan kadın işçiye İş-Kur, yarım çalışma ödeneği öder. İş-Kur, yarım çalışma ödeneği ödediği gün sayısı kadar sigorta primi de yatırmak zorundadır.
KESK Hukuk Uzmanı Özgür Yılmaz, memura yarı zamanlı çalışma yönetmeliğini değerlendirdi: Yarı zamanlı çalışma ile hak kayıpları yaşanacak. Doğum izinleri artırılmalı, kamu kreşleri açılmalı.
Analık izni sonunda yarım çalışma hakkını kullanan kadın işçi, tam çalışmaya geçtikten sonra çocuk 1 yaşına gelen kadar süt iznini kullanabilir.
Her 10 kadından 3’ü istihdamda. Ama onların payına da genellikle güvencesiz istihdam düşüyor. Türkiye’de milyonlarca kadın, güvencesiz istihdamın farklı biçimleriyle karşı karşıya!
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.