cinsiyet ayrımcılığı
Kadın sporcular, antrenmanlar sırasında ve spor salonlarında cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığını ifade ediyor. Bu tür tutumlar, kadınların sporda var olma haklarını sorgulamalarına neden oluyor
Tekstil ve hazır giyim atölyelerinde cinsel taciz, cinsel istismar, fiziksel ve psikolojik şiddet gibi durumların kadın işçilerin karşılaştığı sorunlardan bazıları.
Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın 2022 sonuçları açıklandı. Şiddet halen kadınların en büyük sorunu, eşitsizliğin derinleştiğine ilişkin fikir de yaygın.
‘Sen ne anlarsın futboldan, kız gibi atma şu topu’ gibi sözlerden bıkanlara; kız gibi oynayanların cinsiyetçi yargıları ters düz ettiği örnek çok. Gelin yakından bakalım!
Oyuncak markası Lego, gerçekleştirdikleri küresel bir anketin sonuçlarına dayanarak oyuncaklarından cinsiyet kalıplarının kaldırılacağını açıkladı.
Urfa’da yaşayan 13 yaşındaki Merve Akpınar, hentbola başlamak istediğinde çevresinin, ‘Sen kızsın şort giyemezsin’ diyerek engel olmak istediğini ama kendisinin yılmadığını ve başardığını anlattı.
Bir iş görüşmesi anısı, hâlâ ‘erkek mesleği’ diye düşünülen mesleklerde kadınların ayakta kalma çabasını, önlerin konana engelleri, dayatılan düşük ücretleri ortaya seriyor.
ODTÜ’de düzenlenen ‘Uluslararası Kadın Hareketi ve Türkiye’ panelinde tacizin önlenmesi için yapılabilecek çalışmaların önemine dikkat çekti.
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) verilerine göre, öğretim elemanlarının sayısı cinsiyete göre ‘93 bin 893’ü erkek, 76 bin 668’i kadın’ oldu.
Çalışan anneler işyerlerinde haklarını kullanamıyor; terfi, yükselme durumunda ayrımcılığa uğruyor. Ayrıca çalışan anneler daha sütten daha erken kesiliyor ve kendilerini suçlu hissediyor.
Almanya’da ‘Maria 2.0’ sloganıyla bir haftalık grev başlattan kilise görevlisi kadınlar, kilisede cinsiyet ayrımcılığına, eşitsizliğe, cinsel taciz ve tecavüze son verilmesini istiyor.
Türkiye’de cinsiyet eşitsizliği gittikçe derinleşiyor. Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu sıralamasında 2006’da 105. sırada yer alan Türkiye 2018’de 130. sıraya geriledi.
Bir konuşmada kadının sözünün erkek tarafından kaç kez kesildiğini gösteren telefon uygulaması: Woman Interrupted
Kadınların çalışma yaşamında maruz kaldığı cinsiyetçi ayrım üniversitede de değişmiyor. Üniversite yönetimlerinde yok denecek kadar az kadın yer alabiliyor.
Erdoğan’ın bol ‘aile’, ‘vatan’, ‘fedakarlık’ vurgulu konuşmasından anlaşılan Başkanlık Sisteminde de kadınların için acil sorunları ve taleplerinin çözümü için bir program görünmüyor.
‘Kadın fotoğrafçılar üretiyorlar, fakat karar verici konumda, sergilerde, yayınlarda yok denecek kadar azlar veya hiç yoklar’ diyen kadın fotoğrafçılar bu ayrımcılığa karşı mücadeleye çağırıyor.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı’nın kadın hastalara kadın sağlık görevlisi ‘müjde’sine SES’ten yanıt geldi: Bu uygulama AKP’nin kadınları her yerde ayrıştıran politikalarının devamıdır, izin vermeyeceğiz.
Toplumsal cinsiyet rolleri nasıl ortaya çıktı, kadın erkek eşitsizliğinin tarihi nereye uzanıyor?.. Özgül Kahraman yanıtlıyor...
TMMOB Kariyer.Net firmasına, cinsiyet ayrımcılığı içeren ilanlarına ilişkin bir yazı göndererek iş ilanlarındaki ayrımcılığın suç olduğunu hatırlattı ve buna son verilmesini istedi.
İngiliz ve İsveçli bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre kalp krizi geçiren kadınlar erkeklerle aynı tedaviyi görebilseydi, kalp krizinden ölen kadınların sayısı daha az olurdu.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.