Okullar açıldı, masrafı boyu aştı
“Geçen yıl muhtardan fakirlik belgesi aldım, aidat vermedim ama bu yıl nasıl alırım, alabilir miyim bilmiyorum”

Yeni eğitim öğretim yılı başlayınca, evin giderlerine okul masrafları da eklendi, geçim derdi iyice büyüdü. Sincan’ın Ertuğrulgazi Mahallesinde oturan Sibel de okula giden üç çocuğunun ihtiyaçlarına yetişememekten şikayetçi.

SÖZDE DEVLET OKULU
Her eğitim-öğretim yılının Milli Eğitim Bakanlığından “Velilerden aidat ya da bağış alınmayacak” açıklaması gelir ama öyle olmadığını herkes bilir. Sibel de okul aidatı ödedi. Okul yönetimlerinin aidat isterken “Devletten ödenek gelmiyor, okulların daha iyi eğitim verebilmesi için bu aidatları toplamak zorundayız” dediğini aktarıyor.
Sibel’in çocukları bir devlet okulunda 1, 4 ve 6’ıncı sınıflara gidiyor. Çocukların yıllık okul masrafını hesapladığımızda neredeyse bir özel okul öğrencisinin masrafına denk oluyor. Her bir çocuk için okul aidatının 150 TL olduğunu belirten Sibel, “Geçen yıl muhtardan fakirlik belgesi aldım, aidat vermedim ama bu yıl nasıl alırım, alabilir miyim bilmiyorum” diyor kaygılanarak.
Kırtasiye masraflarını soruyoruz. “Evde geçen yıldan biraz vardı, şimdilik 250 TL harcadık, ama alacağımız bir sürü şey daha var” diyerek, asıl masrafı kıyafetlere yaptığını belirtiyor. Okulun anlaşmalı olduğu yerlerden kıyafet almaları söylenmiş tüm velilere. Pantolon ya da etek, bir yarım bir de uzun kollu üst, bir de hırkanın 170 TL olduğunu söylüyor. Bu yıl üç çocuğa birer eşofman da alması gerektiğini söyleyen Sibel, “Eşofman takımı 90 TL ama velilerle konuştuk hem çok pahalı bulduk hem de çok kalitesiz, naylondu eşofmanın kumaşı, biz de almamaya karar verdik. Ama nereden alacağız onu da bilmiyoruz” diyor.

DEVLET OKULUNDA ÖĞLE YEMEĞİ 10 TL
Çocuklar sabah kahvaltısını evde yapıyor ama evden öğle yemeğinden ve sonra yemek için ara öğün götürüyorlar. Öğle yemeği isterlerse, okulun yemekhanesinde kişi başı 10 TL’ye yiyebilirler. Ancak bunun için tüm dönem orada yiyeceklerine dair bir evrak imzalanması gerekiyor. “Yani benim 3 çocuk için günlük 30 TL’den aylık 600 TL vermem gerekir. Ama bunu verecek bütçemiz yok” diyen Sibel, “Devlet okulunda 10 TL ye yemek mi olur?” diye soruyor.

KÜÇÜLEN KIYAFETLER PAYLAŞILIYOR
Sibel’e bu kadar masrafla evi nasıl geçindiriyorsunuz diye soruyoruz. Şöyle yanıtlıyor: “Bunlar ne ki! Kira, elektrik, su, doğal gaz, telefon, internet derken ay sonu gelmeden para bitiyor. Bir de kış mevsimi yaklaşıyor ki şu anda 50 TL olan doğal gaz 200-250 TL’ye kadar çıkıyor. Çocuklar çabuk büyüyor ayakkabıları, kıyafetleri çabuk küçülüyor, acil değilse alamıyoruz, buradaki insanların durumu neredeyse aynı, herkes birbirine küçülen kıyafetlerini veriyor. Böyle yardımlaşmalar olmasa masraflarla hiç baş edemezdik.”

İlgili haberler
Nitelikli eğitim her çocuğun hakkı

Çocuklarımız yeteneklerini, kendilerini, dünyayı keşfetme bilimsel bilgileri edinme, değişme, değişt...

Veliler anlatıyor: Eğitim her yönüyle bir keşmekeş...

“Devlet okuluna da yazdırsan masrafı bitmiyor” diye isyan edeni, her sabah okula kendi bırakmak zoru...

Panayır Mahallesinde kadınların okul çilesi

Ne bütçe yetiyor ihtiyaçları karşılamaya ne de okulun derdi bitiyor. Her gün müdüre dert anlatıp çöz...