İlkyerleşim Mahallesi Batıkent'in en eski, en güzel mahallelerinden biridir. Yalnız bu güzelliği gölgede bırakacak şekilde yerel yönetimlerden nerdeyse hiç hizmet almıyor. Bu nedenle “Mahallemizi birlikte yönetelim” şiarıyla yola çıkmıştık. Mahalledeki hemen hemen herkesle mahallemiz için “ne yapabiliriz?” sorusunu konuştuk.
Daha çok kadınlardan oluşan ekibimizle mahallemizde çalmadık kapı bırakmayacak şekilde gezmeye başladık. Gece gündüz demeden çaldığımız kapılarda bizi çaya hatta yemeğe davet edenler oldu. Kimini kıramadık girdik, kimine başka sefere dedik. Ankara'nın ayazında içimizi ısıtan sohbetlerle karşılaştık kapı önlerinde.
Mahalleli genel olarak yönetenlerin ekonomik ve politik yöntemlerinden, kendilerine sürekli neler yapacağını söyleyen siyasetçilerden bıkmışlardı. Biz daha çok mahalleliyi dinledik. Bizimle konuştukça umutlandılar. Sorunların çözümü konusunda neler düşündüklerini not aldık. İstekleri o kadar makul ve anlamlıydı ki bunları sizinle paylaşmazsak olmazdı.
ALTYAPI SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Bu mahallede orta gelire sahip kadınlar yaşıyor. Ellerinde artık giyemedikleri kıyafetler, kullanmadıkları eşyalar, kendi ürettikleri ürünler var. Tüm bunları takas edebilecekleri, satabilecekleri bir pazar yeri istiyorlar.
Yollarımız yamalı bohça gibi. Alt yapı tamamen bitik durumda. Sürekli sular patladığından evleri, bahçeleri su basıyor. Su patlamaları ve internet yetersizliği hemen hemen tüm evlerin sorunu ve bu yüzünden işini kaybeden oldukça fazla mahalle sakini var.
Sokak hayvanlarını besleyip yuva yapan kadınlarla karşılaştık. Belediyeden mama, kısırlaştırma ve sahiplendirilme konusunda destek isteyenlerin yanı sıra sokak hayvanlarından korkan, çocukları ya da kendileri yaralananlar vardı. Onlarla çözüme dair kafa yorduk. Mahallemizde hayvanları besleyenler de korkanlar da hayvanlar için daha sağlıklı, korunaklı bir alan oluşturulması konusunda hemfikirdiler.
Bahsettiğim gibi mahalle sakin, güzel. Ancak bu sakinliği kirleten örneğin okul ve okul çevrelerindeki parklarda uyuşturucu probleminin oldukça yaygın olduğunu söyleyenler, bununla ilgili gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini paylaşanlar oldu.
KREŞE VE SOSYALLEŞECEK ALANLARA İHTİYAÇ VAR
Mahallemizde okul, etüt merkezi ve kreşlerin yeterli olmadığını ve özel okullara ya da taşımalı eğitime mecbur bırakıldıklarını anlatan kadınlar vardı. Özellikle çalışan kadınların ücretsiz ya da daha uygun ücretlerle çocuklarını bırakabilecekleri kreş, etüt merkezleri talepleri var. Çocukları kötü alışkanlıklardan koruyacak kütüphane, spor yapabilecekleri alanlar, sanat ve kültürü geliştirecek çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyleyen kadınlar oldu.
Mahallemizde oldukça fazla yaşlı ve engelli birey bulunuyor. Yaşlıları, engellileri gözeten ne çevre düzeni ne de park var. Kadınların muhtarlığın çevresinin ve içinin temiz, düzenli bir hale getirilmesini, rahatça girip çıkıp ihtiyaç ve isteklerini iletebilecekleri, dikkate alınıp taleplerini karşılayacak şekilde çalışmasını istiyorlardı. Belediyeden ücretsiz ya da düşük ücretle geziler düzenlenmesini beklerken sanatı geliştirecek alanların olmayışından da yakınanlar vardı. Hastalık, ölüm gibi durumlarda yalnız olmadıklarını hissetmek isteyenler de vardı.
Fotoğraf: Canva Pro yapay zeka görsel oluşturma aracı
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.