Eğitim öğretim yılının bitmesi ile birlikte birçok okulda yıl sonu piknikleri düzenlendi. Okulların düzenlediği piknikler de istenilen uçuk ücretler yüzünden birçok veli katılamadı. Bazı öğretmenler de kendi sınıfı ile ayrı piknik düzenledi. Hem bu piknikler daha ucuz olacaktı hem de çocuklar piknik yapmaktan mahrum kalmayacaktı. Biz de veliler olarak elimizden geldiğince bir şeyler hazırlayıp toplanıp pikniğe gittik. Hepimizin emeğiyle güzel bir sofra ortaya çıkardık ve bol bol sohbet ettik. Konu konuyu açtı, okulların düzenlediği pikniklere geldi mesele. Konuştuğumuzda velilerin bulunduğu bölgedeki piknik için kişi başı 100 lira yol parası istediklerini öğrendik. Kimisinin üç, kimisinin beş çocuğu var. “Evden bir şeyler yapıp götürüyorsun hem de gidilen yerde mangal yapılacak onun için ücret ödüyorsun” diyor kadınlar.
‘OKUL TATİL OLUNCA İŞTEN ÇIKTIM’
Tüm bu süreç bir yana kadınlar okul tatil olunca, zar zor buldukları yarım günlük işlerden de çıkmak zorunda kalıyorlar. Bu kadınlardan biri de eşini inşaatta geçirdiği iş kazası sonucu kaybeden Hale: “3 çocuğum var. Haydi yol parası bulup çocuklarla gittim peki nasıl karşılayayım o mangalı? Evde bir şeyler hazırlasam orada diğer çocuklar yerken benim çocuklarım da isterse ne diyebilirim? Zaten elime geçen para ortada. Çocuklar okuldayken yarım gün çalışabiliyorum. Fırsat buldukça evde boncuk işliyorum. Okullar kapandı yarım gün çalıştığım işten mecburen çıkmak zorunda kaldım, çünkü çocuklarıma bakacak kimsem yok. Benim gibi geçim derdinde olan kadınlar için okulların düzenlediği etkinliklerin ücretleri boyumuzu aşıyor. Bizler evde zar zor çocukların karnını doyururken okulların hiçbir şeyine katılamaz olduk. Devlet okulu diyorlar ama bizden her ay bir şeyler istiyorlar ya da ücretli etkinlikler düzenliyorlar” diyor. Birçok kadın da Hale’nin söylediklerine katılıyor ve kendi yaşadıklarını anlatıyor.
MEYVA SUYU BİLE LÜKS
Kadınlardan bir diğeri ise “Her şey o kadar pahalı ki biz evimizi zor geçindirirken çocuklarımız mecbur ikinci planda kalıyor. Ay sonu nasıl gelir diye düşünmekten yorulduk. Hele bir de birden fazla çocuk okutuyorsan daha zor oluyor. Hangisinin ihtiyaçlarına yetişeceğimizi şaşırır olduk. Beslenme hazırlamak bile çok zor. Birine koysan öteki kalıyor. Biz eskiden en azından bir meyve suyu alırdık şimdi onu bile alamıyoruz. Evde birkaç tepsi yaptığım poğaçayı çocuklar tüm hafta okula götürüyor. Meyve desen o ayrı konu. Kilo kilo almak hayal, bazen birkaç tane aldıysam ancak onlara verebiliyorum. Ay sonunu getiremez olduk. Hatta bırakın yarını düşünmeyi, bugünü bile nasıl geçireceğiz diye düşünüyoruz. Ev geçindirmek zorlarken bir de okul ve çocukların ihtiyacı zorluğumuza zorluk katıyor.”
‘ÇOCUKLAR AÇ KALMASIN’
Ekmek ve Gül’ün ayrımsız tüm öğrenciler için talep ettiği “Bir Öğün Ücretsiz, Sağlıklı Yemek” kampanyasından bahsettiğimde ve okul öncesi eğitimde çocukların bu haktan yararlandığını anlattığımda birçok kadın arkadaş keşke bütün çocuklar faydalansa diyor: “Bizler de en azından çocuğum bugün ne yiyecek ne koyacağım beslenmesine diye düşünmek zorunda kalmasak? Aslında çok şey istemiyoruz sadece okulda çocuklarımız aç kalmasın, diğer arkadaşının yediğinde gözü kalmasın, tüm çocuklar eşit şekilde beslensin istiyoruz”.
Görsel: Canva Pro Kolaj
İlgili haberler
Çocuklarımız için bir öğün ücretsiz, sağlıklı yeme...
Ekmekten bile alınan vergilerin çocukların beslenmesi için harcanmaması kadınların kabul ettiği bir...
EMEP Milletvekili Sevda Karaca: Çocukların beslenm...
EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca çocukların beslenme sorununu Mecliste gündeme getirdi, Mecl...
Eğitimin her kademesinde #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYem...
Ciddiyetle yanıt vermeyen, bu konudaki talepleri dikkate almayan Milli Eğitim Bakanlığı’na dava açıy...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.